От х:

Днес в x:

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано

Контролно-пропускателните пунктове, през които хората ще трябва да минават на проверки, ако искат да посетят събитията от визитата на папа Франциск у нас на 5-ти, 6-ти и 7-и май, ще са отворени три часа по-рано от бявениите начални часове. Това съобщиха на брифинг от МВР.

Създаден е временен Оперативен щаб, от който ще се координират действията по сигурност и организацията на движението.

Старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР обясни, че е създадена организация в пълна стиковка на службите. Той призова да не се създава излишно напрежение у гражданите, че ще бъде трудно и тежко да присъстват на мероприятията. „Всеки да се чувства добре дошъл, естествено ще има сериозни мерки за сигурност, но те са съобразени с това, че останалата част от живота на града трябва да продължи.", посочи той.

В София, където папата пристига на 5-ти май, по всички маршрути на движение на кортежа му ще бъде спирано поетапно движението. Очаква се в неделя да е най-натоварено, когато и колоната с военна техника ще минава през града за парада на 6-ти май.

На 5-ти май първото събитие, свързано с посещението на папа Франциск, е от 13 часа на пл. „Св. Александър Невски“. Тогава ще е традиционната неделна молитва. Очаква се да бъде наблюдавана по телевизията от над 20 млн. зрители. На открито около сцената пред църквата „Ал.Невски“ ще могат да присъстват и гражданте, които не могат да влязат в храма.

От МВР уточниха, че Католическата църква в България е създала организация и хората, които изповядват католицизма са снабдени с билети.

Движението по улиците „Раковски“, “Московска“, ул.“Шипка“ и по бул „В. Левски“ ще бъде отцепено. Може да се влиза от кръстовището на ул.“Оборище“ и ул. „Раковски“. От там ще влизат всички, които имат билети и пристигат от страната в организирано пътуване, уточни комисар Антон Златанов.

Останалите също могат да присъстват, но те ще влизат през различни контролно-пропускателни пунктове.

Гражданите ще минават през КПП -то на ул.“Московска“ и ул. „Париж“. Официалните гости и представителите на държавната власт, и дипломатите ще влизат от пропускателния пункт на ул. „Московска“ и ул.„11 август“.

За гражданите в неравностойно положение за всяко едно от събитията има има специална организация и те ще бъдат напътствани от доброволци, които ще ги поемат от КПП-тата и още им осигуряват безопасни и най-удобни места за наблюдение.

Най-масовото събитие се очаква да е същия ден за литургията на площад „Княз Александър І Батенберг“ от 16 часа.

Районът на площада е затворен още от 2-и май за автомобили, а днес ще бъде затворен и за пешеходци. Мерките са заради съоръженията и сцените, които се строят на този площад. За това събитие ще бъдат монтирани монитори, извън зоната за сигурност, уточниха още от СДВР.

Гражданите по бул. “Цар Освободител“ и пл „Княз Александър І Батенберг“ ще могат да заемат места, за да видят папата отблизо. Това ще е единственото място, по което ще може да бъде видян папата в Папамобила. Всички, които искат да присъстват и не са с билети, трябва да дойдат на КПП-то на на ул. „Бенковски“ и ул.“Раковски“ през ул. „Аксаков“, уточниха от службите.

Всички медии и хората с билети ще могат да влязат от охранявания район от ул. „Московска“, зад Руската църква. Другото място, през което може да се влезе от хората с покани е от пропуска на ул. “Дякон Игнатий“, оттам е пропускът и за хората в неравностойно положение. В района на Градската градина ще е зона за сигурност с единия от мониторите, на който може да се види церемонията.

На 6-ти май папата ще прочете „Молитва за мир“ с представители на всички вероизповедания на пл. „Независимост“ от 18.15 ч. Там отново ще бъде изграден периметър за сигурност, в който ще се влиза само през проверка. Всички, които нямат покани могат да влизат от КПП-та, които ще са изградени пред площад „Независимост“. Останалите с покани влизат пред други два пункта.

Лица, които са употребили алкохол или са в неадекватно състояние категорично няма да бъдат допускани до зоните в периметъра на събитията. От полицията призоваха още да се избягва носенето на големи раници и сакове, които отнемат повече време за проверка. Забрана категорична има и за носенето на оръжия, включително и хладни. Ще е разрешено минаването през пропускателните пунктове само с бутилки от литър и половина. Около местата на събитията ще има екипи на БЧК и ще се раздава вода.

Директорът на на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Филков посочи, че на 6-ти май, преди обяд, заради посещението на папа Франциск  и в гр. Раковски, движението по автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел „Запад -Пловдив“ на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165 километър и пренасочвано през Пловдив. Тази организация ще бъде създадена и в следобедните часове по обратния ред.

В град Раковски достъпът до зоните за посетители ще бъде осигурен от полицията  и тук ще има пунктове. Три от тях ще са разположени в подходите към площад „България“. От този площад ще се излъчва литургията от храма, а отвън ще може тя да се наблюдава на екрани. Достъпът до площада в кв.“Секирово“ ще става през пет пропуск пунктове. И в двата квартала има обособени паркинги за автомобилите на хората от Раковски и гостите на града.

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано, за да могат да се извършват по-спокойно проверките на гражданите. Затова от службите призоваха всички, които имат възможност да пристигнат за събитията колкото се може по-рано  преди обявеното им начало.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини