От х:

Днес в x:

"Разходката на Джейн" в Хасково тази година ще е по ул. „Балатон“

Изображение 1 от 2

    Световната инициатива "Разходката на Джейн" и през тази година ще се състои в Хасково. Тя ще мине през улица "Балатон". А водач в разходката ще е Адриана Иванова-Хати.

    Адриана живее на тази улица и затова ще е гид на желаещите да минат по маршрута.

    "Балатон" се намира в южната част на града, в подножието на кв."Хисаря", в долината на река "Бял кладенец.". По нея има мостчета, парк, има пералня, минава се покрай стария басейн. Но едно от най-интересните места е това, на което е била старата къща на един от меценатите на Хасково индустриалецът, филантроп и дарител Стойчо Марчев. И до днес на това място може да се види кладенеца, който той е изградил в някогашния квартал „Ак бунар” през 1926 г. в памет на баща си, изпълнявайки последната му воля. До кладенеца има и паметна плоча с надпис: "1926г. Въ изпълнение на предсмѫртната воля на баща си изградихъ и оградихъ тоя кладенецъ. Стойчю Марчевъ". Стойчо Марчев е дарил земята и пари за изграждане на техническото училище в Хасково, днес Професионална гимназия по механоелектротехника, което носи неговото и на съпругата му име: "Стойчо и Кица Марчеви."

    По тази улица има много китни места, освен това маршрутът е много приятен и ненатоварващ, затова е подходящ и за деца. По него има и много чешми, затова и районът е известен още, като 7-те чучура, казва водачката на тазгодишната разходка Адриана Иванова-Хати.

    Ако времето е подходящо тя планува да заведе групата и до руините на тракийската и средновековна крепост Марса/Хисаря/, която се намира в близост до улица „Балатон“

    На мястото още през 9 в. възниква българско селище, а по-късно е построена крепост, върху руините на тракийска твърдина. Крепостта има пряка видимост към крепостите при с. Текето и с. Татарево. С централното си разположение, крепостта- град е била център на цялата крепостна система изградена по реките Марица, Клокотница и Харманлийска река. По всяка вероятност крепостта е унищожена при превземането и от византийците в края на 10 век. След това е ремонтирана и окончателно изоставена през 12 век.

    "Разходката на Джейн" / Jane's Walk през тази година ще е за седми път в Хасково.

    Инициативата се провежда през първия уикенд на месец май на 6 континента. Тя е в чест на американската урбанистка и гражданска активистка Джейн Джейкъбс на, чиито трудове и усилия през 60-те и 70-те години на 20-и век променят към по-добро градоустройството.

    Гидове на разходките са обикновени граждани, които водят групата по маршрути, свързани с интересни личности, публични пространства или сгради, както и през исторически и паметни места или пък към живописни природни кътчета.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Дж
      Джейн
      16 0
      10:26, 3 май 2019
      Забравено е в статията да се спомене само , че г-н Георги Станков е инициатор на разходките в Хасково .
      Тази година за пръв път ще се проведе и в Димитровград.
    • 2
      Ин
      инфо
      10 0
      11:00, 3 май 2019
      Може ли повече информация, всеки ли може да се присъедини, час и начална точка на тръгване?
    • 3
      Дж
      Джон
      5 0
      11:39, 3 май 2019
      https://www.facebook.com/events/355882635054790/ - това е събитието в ФБ
    • 4
      Ал
      Ал капон
      4 -3
      13:00, 3 май 2019
      Биричка и кюфтета ще има ли?
      • Ме
        Местен
        6 0
        13:08, 3 май 2019
        това не е поредизборна кампания :)
    • 5
      Ал
      Ал ко
      1 -5
      22:33, 3 май 2019
      Ще има ли мацки за кекс Виж коментара
      • Ст
        Стойчо
        1 0
        22:39, 5 май 2019
        На мацките мъжете са там.Може да направят един кекс с тебе ;)
    Последни новини