От х:

Днес в x:

-1 °C

38-ият контингент за мисията в Афганистан тръгва с трибагреника и знамето на Хасково

  38-мият контингент от Българската армия, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ беше изпратен от площад „Свобода“ в Хасково днес с тържествен ритуал. На него присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, кметът на Хасково Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев, заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, командващият на съвместното командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски ген.-майор Михаил Попов. За изпращането на площада присъстваха още семействата, близките и приятелите на военнослужещите.

  Българските военни ще изпълняват задачи по охраната на летището в Кандахар.

  Около 150 войници бяха в строя днес, сред които и служещи в Хасковското военно поделение. Като част от мисията са и десетина жени войни.

  6-месечната мисия ще ръководи националният командир полковник Иван Иванов.

  Да изпълняват задачите си с чест и достойнство, пожела на участниците в мисията заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Бъдете единен екип, за да борите трудностите успешно“, завеща още заместник-министърът към войниците, като подчерта, че българските мисионери заминават за Афганистант в момент на сложна и напрегната политическа и икономическа обстановка там. „Днес сме радостни да признаем, че с участието на Българската армия в мисии, извън територията на страната ни, България доказва, че изпълнява достойно своите ангажименти, като съюзник и надежден партньор на НАТО и ЕС.“, каза още той и поздрави военнослужещите и от името на военния министър и вицепремиер  Красимир Каракачанов.

  Заместник-министърът подари на националния командир полковник Иван Иванов икона на закрилника на българската армия- Св.Георги, която контингентът да отнесе със себе си в Афганистан.

  По време на церемонията беше връчен и сертификата за готовността на участниците в мисията за боеспособност по охраната.

  Кметът на Хасково Добри Беливанов посочи в словото си, че настоящата мисия е четвърта поред с участието на военнослужещи от Хасково. „Поверена ви е тежка задача, но вие бъдете стожер на мирния процес в този размирен район. Изпращаме ви на отговорна мисия, но ви очакваме след шест месеца пак тук на този площад да се завърнете живи и здрави.“, обърна се той към военнослужещите и обеща радушно посрещане.

  По традиция кметът връчи на мисията трибагреника и знамето на Хасково, които ще се веят на базата, в която ще  се разположи българският контингент.

  От името на военните, които заминават на мисията в Афганистан, националният командир полковник Иван Иванов благодари на всички, дошли на площада за изпращането. „Самият факт, че има толкова хора, дошли днес да ни изпратят, е показателен, че имаме вашата искрена подкрепа. Благодаря! Ние ще отговорим със своите действия, като покажем, че сме подготвени и отговорни към задачата, поставена пред нас". Той посочи още, че по време на подготовката е проличало, че всички, които заминават са  мотивирани за мисията.

  „Чака ни отговорна мисия, изпълнена с неизвестности и трудности, но съм уверен, че ще се справим и ще продължим да утвърждаваме авторитета на нашата родина и на българската армия“, обърна се полк. Иванов към строя, а думите му бяха последвани от мощно „Ура“.

  Водосвет за здраве а извършиха архиерейският наместник отец Георги Тодев и отец Никола.

  Церемонията завърши с параден военен строй през площада, който беше силно аплодиран от хората, дошли да изпратят мисията.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Jh
   JHB
   10 -27
   17:03, 2 май 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Al
    Alpha
    17 -10
    18:12, 2 май 2019
    Тихо е киртак.
   • 53
    53766
    22 -8
    18:27, 2 май 2019
    Ганьовците не им трябват униформи - Те ще работят Селски пъдари :-
    Ще охраняват Американския Хероин по линията
    летище Кандахар - летище Сарафово - летище Рамщейн
    и нивите с мак на местните аги :))
   • Jh
    Jhb
    1 -16
    21:46, 2 май 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Хю
   Хюстън
   28 -9
   17:32, 2 май 2019
   Честито пушечно месо ,да радват краварите посраНАТО!!!
   • Jh
    JHB
    7 -21
    17:35, 2 май 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   E7
   e7465
   11 -5
   17:51, 2 май 2019
   Работиш ПОРОБИТЕЛ и ти плащат като на Турския Аскер
   ....
  • 4
   Ки
   Кирряк Стефчов
   28 -7
   18:00, 2 май 2019
   А за жените -войни набавиха ли достатъчно памперси и дамски превръзки Да не забравят и презервативи
  • 5
   Сс
   Ссср
   22 -5
   18:42, 2 май 2019
   Могат ли да стрелят или са научили само как да играят на 3-5-8
   • 98
    98978
    24 -4
    19:19, 2 май 2019
    3-5-8 ... Ти пък ги изкара че всичките са със висше образование :))
  • 6
   On
   One Euro Man
   16 -2
   21:32, 2 май 2019
   Да вземат кмета и областния за ЗКПЧта, ние и без тях можем.
  • 7
   Ни
   Николай
   4 -6
   22:55, 2 май 2019
   Адмирации за духа и силата която имате.Знаете къде отивате за да изкарате малко законни пари.НЕКА ГОСПОД Е С ВАС.
   • Ка
    Каунь
    7 -5
    06:26, 3 май 2019
    Войната в Афганистан е незаконна , измислена от коалицията на желаещите какви законни пари те гонят . Това са мързели на който не им се работи дано да видят поне малко акшън там
  • 8
   Гр
   гражданка
   4 0
   09:30, 3 май 2019
   !До кауня, ами истински каунь си и то прост, като си толкова работлив защо не се пробваш и ти да отидеш или не ти стиска защото се иска и доста смелост а не само да се крием зад прозвища и да пишем злобни и завистливи коментари. Точно заради тази завист и злоба страната ни никога няма да сеоправи и винаги ще си останете прости и ограничени.
   Успех на момчетата и да се върнт живи и здрави при любимите хора. Попътен вятър
  • 9
   Ня
   Някой си
   3 0
   09:59, 3 май 2019
   Защо има толкоз омраза в хасковлий не мога да разбера както и такова черногледство обвзело повечето от Вас????Каквото и да стане в града все черни и негативни коментари по сактовете,хора радвайте се на малките неща не бъдете черногледи.Обичам критиката но не обичам черногледството.Успех на всички и нека се върнат живи и здрави защото всрки си има и семейството и роднини.

  Хороскоп за 25.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
  25 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
  25 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
  25 яну 2020
  Последни новини