От х:

Днес в x:

17 °C

38-ият контингент за мисията в Афганистан тръгва с трибагреника и знамето на Хасково

  38-мият контингент от Българската армия, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ беше изпратен от площад „Свобода“ в Хасково днес с тържествен ритуал. На него присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, кметът на Хасково Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев, заместник-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев, командващият на съвместното командване на силите ген.-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски ген.-майор Михаил Попов. За изпращането на площада присъстваха още семействата, близките и приятелите на военнослужещите.

  Българските военни ще изпълняват задачи по охраната на летището в Кандахар.

  Около 150 войници бяха в строя днес, сред които и служещи в Хасковското военно поделение. Като част от мисията са и десетина жени войни.

  6-месечната мисия ще ръководи националният командир полковник Иван Иванов.

  Да изпълняват задачите си с чест и достойнство, пожела на участниците в мисията заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. „Бъдете единен екип, за да борите трудностите успешно“, завеща още заместник-министърът към войниците, като подчерта, че българските мисионери заминават за Афганистант в момент на сложна и напрегната политическа и икономическа обстановка там. „Днес сме радостни да признаем, че с участието на Българската армия в мисии, извън територията на страната ни, България доказва, че изпълнява достойно своите ангажименти, като съюзник и надежден партньор на НАТО и ЕС.“, каза още той и поздрави военнослужещите и от името на военния министър и вицепремиер  Красимир Каракачанов.

  Заместник-министърът подари на националния командир полковник Иван Иванов икона на закрилника на българската армия- Св.Георги, която контингентът да отнесе със себе си в Афганистан.

  По време на церемонията беше връчен и сертификата за готовността на участниците в мисията за боеспособност по охраната.

  Кметът на Хасково Добри Беливанов посочи в словото си, че настоящата мисия е четвърта поред с участието на военнослужещи от Хасково. „Поверена ви е тежка задача, но вие бъдете стожер на мирния процес в този размирен район. Изпращаме ви на отговорна мисия, но ви очакваме след шест месеца пак тук на този площад да се завърнете живи и здрави.“, обърна се той към военнослужещите и обеща радушно посрещане.

  По традиция кметът връчи на мисията трибагреника и знамето на Хасково, които ще се веят на базата, в която ще  се разположи българският контингент.

  От името на военните, които заминават на мисията в Афганистан, националният командир полковник Иван Иванов благодари на всички, дошли на площада за изпращането. „Самият факт, че има толкова хора, дошли днес да ни изпратят, е показателен, че имаме вашата искрена подкрепа. Благодаря! Ние ще отговорим със своите действия, като покажем, че сме подготвени и отговорни към задачата, поставена пред нас". Той посочи още, че по време на подготовката е проличало, че всички, които заминават са  мотивирани за мисията.

  „Чака ни отговорна мисия, изпълнена с неизвестности и трудности, но съм уверен, че ще се справим и ще продължим да утвърждаваме авторитета на нашата родина и на българската армия“, обърна се полк. Иванов към строя, а думите му бяха последвани от мощно „Ура“.

  Водосвет за здраве а извършиха архиерейският наместник отец Георги Тодев и отец Никола.

  Церемонията завърши с параден военен строй през площада, който беше силно аплодиран от хората, дошли да изпратят мисията.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Jh
   JHB
   10 -27
   17:03, 2 май 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Al
    Alpha
    17 -10
    18:12, 2 май 2019
    Тихо е киртак.
   • 53
    53766
    22 -8
    18:27, 2 май 2019
    Ганьовците не им трябват униформи - Те ще работят Селски пъдари :-
    Ще охраняват Американския Хероин по линията
    летище Кандахар - летище Сарафово - летище Рамщейн
    и нивите с мак на местните аги :))
   • Jh
    Jhb
    1 -16
    21:46, 2 май 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Хю
   Хюстън
   28 -9
   17:32, 2 май 2019
   Честито пушечно месо ,да радват краварите посраНАТО!!!
   • Jh
    JHB
    7 -21
    17:35, 2 май 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
   E7
   e7465
   11 -5
   17:51, 2 май 2019
   Работиш ПОРОБИТЕЛ и ти плащат като на Турския Аскер
   ....
  • 4
   Ки
   Кирряк Стефчов
   28 -7
   18:00, 2 май 2019
   А за жените -войни набавиха ли достатъчно памперси и дамски превръзки Да не забравят и презервативи
  • 5
   Сс
   Ссср
   22 -5
   18:42, 2 май 2019
   Могат ли да стрелят или са научили само как да играят на 3-5-8
   • 98
    98978
    24 -4
    19:19, 2 май 2019
    3-5-8 ... Ти пък ги изкара че всичките са със висше образование :))
  • 6
   On
   One Euro Man
   16 -2
   21:32, 2 май 2019
   Да вземат кмета и областния за ЗКПЧта, ние и без тях можем.
  • 7
   Ни
   Николай
   4 -6
   22:55, 2 май 2019
   Адмирации за духа и силата която имате.Знаете къде отивате за да изкарате малко законни пари.НЕКА ГОСПОД Е С ВАС.
   • Ка
    Каунь
    7 -5
    06:26, 3 май 2019
    Войната в Афганистан е незаконна , измислена от коалицията на желаещите какви законни пари те гонят . Това са мързели на който не им се работи дано да видят поне малко акшън там
  • 8
   Гр
   гражданка
   4 0
   09:30, 3 май 2019
   !До кауня, ами истински каунь си и то прост, като си толкова работлив защо не се пробваш и ти да отидеш или не ти стиска защото се иска и доста смелост а не само да се крием зад прозвища и да пишем злобни и завистливи коментари. Точно заради тази завист и злоба страната ни никога няма да сеоправи и винаги ще си останете прости и ограничени.
   Успех на момчетата и да се върнт живи и здрави при любимите хора. Попътен вятър
  • 9
   Ня
   Някой си
   3 0
   09:59, 3 май 2019
   Защо има толкоз омраза в хасковлий не мога да разбера както и такова черногледство обвзело повечето от Вас????Каквото и да стане в града все черни и негативни коментари по сактовете,хора радвайте се на малките неща не бъдете черногледи.Обичам критиката но не обичам черногледството.Успех на всички и нека се върнат живи и здрави защото всрки си има и семейството и роднини.

  Хороскоп за 28.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
  28 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  28 мар 2020
  Последни новини