От х:

Днес в x:

Морето изхвърли чували със 170 кг кокаин край Шабла

Чували със 170 килограма кокаин е изхвърлило снощи морето край Шабла. Те са открити от гранични полицаи. 

"От снощи МВР активно работи и днес финализираме до голяма част съвместните си действия с румънските колеги - до този момент са над 170 кг кокаин. Такива количества наркотици в света малко се задържат. ГД "Гранична полиция", шефът на ГДБОП, главният секретар са там на място", обяви в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Той посочи, че от снощи вътрешният министър Младен Маринов действа заедно с центровете в Румъния. Борисов заяви, че по случая ще бъде дадена пресконференция по-късно днес в Каварна.

"Само преди два дни на митницата пък задържахме над тон и половина марихуана. Така че искам да благодаря на колегите, че активно действат по всички линии. Препращам го към нашите опоненти, които казват, че службите не работят, или преди две години говореха, че едва ли не участват в наркотрафик. А същите хора за две години рекордни количества наркотик са задържали по границите и на базата на съвместни операции", допълни премиерът.

Вътрешният министър уточни, че откритите шест пратки кокаин са били увити в непромокаема материя и спасителна жилетка, така че да се държат над водата. По думите му кокаинът е с високо качество.

"По случая се работи още от 5 април, съвместнo с румънските власти, тъй като и на тяхна територия има задържано също голямо количество. В следствие на информацията и съвместните действия ние увеличихме наблюдението в района на Шабла - в акваторията на Черно море. Вероятно става дума за схема за предаване в открито море и без да се виждат хората. Много интересни разфасовки - кодирани, описани. Продължаваме работа съвместно с румънските власти за изясняване на всички обстоятелства около този кокаин", обясни Маринов. 

На 22 март румънски полицаи откриха близо 1 тон кокаин, опакован в 36 пакета, в преобърната моторна лодка на плаж между селищата Сфънту Георге и Сулина (окръг Тулча). 

Преди два дни на няколко плажа край Констанца пък изплуваха още около 150 килограма кокаин. Румънската полиция призова местните жители да не отварят пакетите. Наркотикът е с висока концентрация - над 90% и досегът с него може да е опасен. Смята се, че през Румъния се транзитират наркотици от Латинска Америка за Европа.

От петък румънската полиция провежда мащабна операция, като около 300 полицаи и 14 кораба на бреговата охрана патрулират по брега. В операцията участват хеликоптери и гмуркачи. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини