От х:

Днес в x:

Търси се фасада в Хасково или Свиленград за екологичен арт проект

Подходяща фасада на сграда, на която да бъде изрисувана с графити белошипа ветрушка търси арт проект на „НАТУРА 2000“ в Хасково или Свиленград.

Един от двата общински центрове ще бъде избран за реализацията на мащабната инициатива.

В нея графити артисти ще изрисуват 5 големи фасади на сгради в страната. Всяка от рисунките ще е с мащаб 150 кв.метра. На тях ще бъдат изобразени едни от най-редките и красиви видове в българската природа.

За Пловдив е избран брадатият лешояд -символ на българската природозащита.

Червеногушата гъска, който е световно застрашен вид, и за който страната ни е едно от последните убежища по време на зимуването му ще е във Варна.

Симпатичният на всички, но с много врагове делфин ще се появи на фасада в Бургас.

Прилепът, който според природозащитниците е незаслужено страдащ от негативното отношение на хората вид, ще украси здание в Стара Загора.

Белошипата ветрушка е един от редките видове, който доскоро беше в регистъра на изчезналите у нас. След проект на орнитолозите обаче вече е възстановена част от гнездящата ни фауна.

Кандидатурите се приемат до 1-ви май. Сградите трябва да отговарят на определени критерии, като това да са на ключови места в градовете, на места, където има голям човекопоток. Това трябва да са сгради на обществени институции, частни здания също могат да участват, но със съгласието на Сдружението на собствениците.

Не на последно място градите трябва да са с мазилка в добро състояние, стабилна, която да позволява изрисуването с графити.

Решението за избора на сградите ще бъде взето от Елена Стоева - Ръководител на проекта "Нови хоризонти", след консултации със стрийт артисти, автори на графити и съгласуване със съответните институции.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини