От х:

Днес в x:

10 °C

Със звука на гайдата в сърцето

  Дарина, Калина, Георги и Зорница. Те са четирима от седмината ученици в школата по гайда към Младежкия център в Хасково, с ръководител Филип Филипов.

  Децата ловят тънкостите на народния инструмент два пъти в седмицата. Признават, че извън учебната стая по музика отделят по час на ден, за да се упражняват.
  Дарина Димитрова е на 14 години и учи в математическата гимназия. Казва, че музиката и математиката са хармония и затова и с двете възнамерява да продължи напред. Пробвала да свири на китара преди време, но бързо се отказала, почуствала, че това не е нейният инструмент. С гайдата обаче е различно-мелодията, звученето на гайдата носи спокойствие, което й е приятно. В школата я довела нейната приятелка-Калина Стоева, която е от училище „Пайсии“, но двете се познават отдавна.

  За родения в Испания Георги Сураджиев да свири на гайда е сбъдната мечта. Родителите му са хасковлии, но дълги години живеели навън. За първи път момчето чува гласа на гайдата, отивайки с майка си на репетиция на състава за народни танци в град Чея. Тогава е едва на пет години. „Когато мама ме водеше на репетициите и по-късно, винаги заставах до гайдаря, сякаш ми действаше като магьосник. Мама ми обеща, че след седем години ще ме запише на гайда, когато порасна. Върнахме се в България и направо в школата при Филип Филипов“.

  „Трудно е, но можеш да се научиш, когато силно искаш. Овладяването на гайдата е като всяко нещо, което тръгва от нулата. Започваш малко по малко, но трябва да искаш да го правиш и да обичаш това, което правиш.“, разсъждава мъдро 12-годишният Георги.

  Дали защото дълги години са били извън родината и заради носталгията, която неминуемо изпитваш към дома в тази ситуация, но родителите му са го възпитали да обича и да усеща със сърцето си българското. Да цени и да се радва на традициите. Дори стаята му е обзаведена от майка му с битови предмети и това му харесва много. „Обичам българското, харесват ми цветовете, шарките“, казва момчето. И обяснява, че докато свири или слуша, гайдата обзема цялото му същество. „Това е магия. Трябва да мислиш докато свириш, когато си начинаещ, но чувствата са повече от мислите“, описва той.

  Когато е на село все го карат да свири, дори вече може да се похвали като сватбар-надул гайдата наскоро на тържеството, когато негов роднина се женил.

  Най-малката в групата на преподавателя Филип Филипов е 9-годишната Зорница Владиславова. Харесала гайдата още първия път, когато я чула. Било миналата година. Било в училище, където дошъл Народният оркестър на Хасково за един от уроците от образователната програма, която провеждат музикантите.

  И останалите от школата също са се записали след такъв урок, на който присъствали  в своето  училище.

  Година след като вече са хванали народния инструмент в ръце, децата са уверени, че всеки, който иска може да се научи да свири на него, стига да го направи с мерак. А на въпроса какво може да ги откаже от гайдата, всички отговарят: Нищо. Всяко от тяха вижда пътя си напред свързан с гайдата, макар и непрофесионално. Георги Сураджиев обаче е категоричен: продължава с инструмента в музикалното училище в Широка Лъка.

  „В децата гори искра. Българската народна музика е в генофонда ни, тя не е измислена просто ей така.“, обяснява интересът им Филип Филипов.

  На гайдарчетата от Младежкия център им предстои участие в прегледа на музикалните школи в Димитровград, а хасковлии могат да ги чуят на 16-ти април в в читалище „Заря“, когато ще се включат в концерта на Народния оркестър на община Хасково и танцовия състав „Южняци“, с ръководител Васко Димов.


   

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ща
   Щази
   2 -10
   21:28, 2 апр 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 2
   Гю
   Гюзелев
   2 -7
   00:43, 3 апр 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара

  Хороскоп за 22.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
  22 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
  22 яну 2020
  Последни новини