От х:

Днес в x:

14 °C

Със звука на гайдата в сърцето

  Дарина, Калина, Георги и Зорница. Те са четирима от седмината ученици в школата по гайда към Младежкия център в Хасково, с ръководител Филип Филипов.

  Децата ловят тънкостите на народния инструмент два пъти в седмицата. Признават, че извън учебната стая по музика отделят по час на ден, за да се упражняват.
  Дарина Димитрова е на 14 години и учи в математическата гимназия. Казва, че музиката и математиката са хармония и затова и с двете възнамерява да продължи напред. Пробвала да свири на китара преди време, но бързо се отказала, почуствала, че това не е нейният инструмент. С гайдата обаче е различно-мелодията, звученето на гайдата носи спокойствие, което й е приятно. В школата я довела нейната приятелка-Калина Стоева, която е от училище „Пайсии“, но двете се познават отдавна.

  За родения в Испания Георги Сураджиев да свири на гайда е сбъдната мечта. Родителите му са хасковлии, но дълги години живеели навън. За първи път момчето чува гласа на гайдата, отивайки с майка си на репетиция на състава за народни танци в град Чея. Тогава е едва на пет години. „Когато мама ме водеше на репетициите и по-късно, винаги заставах до гайдаря, сякаш ми действаше като магьосник. Мама ми обеща, че след седем години ще ме запише на гайда, когато порасна. Върнахме се в България и направо в школата при Филип Филипов“.

  „Трудно е, но можеш да се научиш, когато силно искаш. Овладяването на гайдата е като всяко нещо, което тръгва от нулата. Започваш малко по малко, но трябва да искаш да го правиш и да обичаш това, което правиш.“, разсъждава мъдро 12-годишният Георги.

  Дали защото дълги години са били извън родината и заради носталгията, която неминуемо изпитваш към дома в тази ситуация, но родителите му са го възпитали да обича и да усеща със сърцето си българското. Да цени и да се радва на традициите. Дори стаята му е обзаведена от майка му с битови предмети и това му харесва много. „Обичам българското, харесват ми цветовете, шарките“, казва момчето. И обяснява, че докато свири или слуша, гайдата обзема цялото му същество. „Това е магия. Трябва да мислиш докато свириш, когато си начинаещ, но чувствата са повече от мислите“, описва той.

  Когато е на село все го карат да свири, дори вече може да се похвали като сватбар-надул гайдата наскоро на тържеството, когато негов роднина се женил.

  Най-малката в групата на преподавателя Филип Филипов е 9-годишната Зорница Владиславова. Харесала гайдата още първия път, когато я чула. Било миналата година. Било в училище, където дошъл Народният оркестър на Хасково за един от уроците от образователната програма, която провеждат музикантите.

  И останалите от школата също са се записали след такъв урок, на който присъствали  в своето  училище.

  Година след като вече са хванали народния инструмент в ръце, децата са уверени, че всеки, който иска може да се научи да свири на него, стига да го направи с мерак. А на въпроса какво може да ги откаже от гайдата, всички отговарят: Нищо. Всяко от тяха вижда пътя си напред свързан с гайдата, макар и непрофесионално. Георги Сураджиев обаче е категоричен: продължава с инструмента в музикалното училище в Широка Лъка.

  „В децата гори искра. Българската народна музика е в генофонда ни, тя не е измислена просто ей така.“, обяснява интересът им Филип Филипов.

  На гайдарчетата от Младежкия център им предстои участие в прегледа на музикалните школи в Димитровград, а хасковлии могат да ги чуят на 16-ти април в в читалище „Заря“, когато ще се включат в концерта на Народния оркестър на община Хасково и танцовия състав „Южняци“, с ръководител Васко Димов.


   

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ща
   Щази
   2 -10
   21:28, 2 апр 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 2
   Гю
   Гюзелев
   2 -7
   00:43, 3 апр 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини