От х:

Днес в x:

22 °C

Със звука на гайдата в сърцето

  Дарина, Калина, Георги и Зорница. Те са четирима от седмината ученици в школата по гайда към Младежкия център в Хасково, с ръководител Филип Филипов.

  Децата ловят тънкостите на народния инструмент два пъти в седмицата. Признават, че извън учебната стая по музика отделят по час на ден, за да се упражняват.
  Дарина Димитрова е на 14 години и учи в математическата гимназия. Казва, че музиката и математиката са хармония и затова и с двете възнамерява да продължи напред. Пробвала да свири на китара преди време, но бързо се отказала, почуствала, че това не е нейният инструмент. С гайдата обаче е различно-мелодията, звученето на гайдата носи спокойствие, което й е приятно. В школата я довела нейната приятелка-Калина Стоева, която е от училище „Пайсии“, но двете се познават отдавна.

  За родения в Испания Георги Сураджиев да свири на гайда е сбъдната мечта. Родителите му са хасковлии, но дълги години живеели навън. За първи път момчето чува гласа на гайдата, отивайки с майка си на репетиция на състава за народни танци в град Чея. Тогава е едва на пет години. „Когато мама ме водеше на репетициите и по-късно, винаги заставах до гайдаря, сякаш ми действаше като магьосник. Мама ми обеща, че след седем години ще ме запише на гайда, когато порасна. Върнахме се в България и направо в школата при Филип Филипов“.

  „Трудно е, но можеш да се научиш, когато силно искаш. Овладяването на гайдата е като всяко нещо, което тръгва от нулата. Започваш малко по малко, но трябва да искаш да го правиш и да обичаш това, което правиш.“, разсъждава мъдро 12-годишният Георги.

  Дали защото дълги години са били извън родината и заради носталгията, която неминуемо изпитваш към дома в тази ситуация, но родителите му са го възпитали да обича и да усеща със сърцето си българското. Да цени и да се радва на традициите. Дори стаята му е обзаведена от майка му с битови предмети и това му харесва много. „Обичам българското, харесват ми цветовете, шарките“, казва момчето. И обяснява, че докато свири или слуша, гайдата обзема цялото му същество. „Това е магия. Трябва да мислиш докато свириш, когато си начинаещ, но чувствата са повече от мислите“, описва той.

  Когато е на село все го карат да свири, дори вече може да се похвали като сватбар-надул гайдата наскоро на тържеството, когато негов роднина се женил.

  Най-малката в групата на преподавателя Филип Филипов е 9-годишната Зорница Владиславова. Харесала гайдата още първия път, когато я чула. Било миналата година. Било в училище, където дошъл Народният оркестър на Хасково за един от уроците от образователната програма, която провеждат музикантите.

  И останалите от школата също са се записали след такъв урок, на който присъствали  в своето  училище.

  Година след като вече са хванали народния инструмент в ръце, децата са уверени, че всеки, който иска може да се научи да свири на него, стига да го направи с мерак. А на въпроса какво може да ги откаже от гайдата, всички отговарят: Нищо. Всяко от тяха вижда пътя си напред свързан с гайдата, макар и непрофесионално. Георги Сураджиев обаче е категоричен: продължава с инструмента в музикалното училище в Широка Лъка.

  „В децата гори искра. Българската народна музика е в генофонда ни, тя не е измислена просто ей така.“, обяснява интересът им Филип Филипов.

  На гайдарчетата от Младежкия център им предстои участие в прегледа на музикалните школи в Димитровград, а хасковлии могат да ги чуят на 16-ти април в в читалище „Заря“, когато ще се включат в концерта на Народния оркестър на община Хасково и танцовия състав „Южняци“, с ръководител Васко Димов.


   

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Ща
   Щази
   2 -10
   21:28, 2 апр 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 2
   Гю
   Гюзелев
   2 -7
   00:43, 3 апр 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара

  Хороскоп за 22.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Доказали сте на себе си и на света, че никакви трудности не могат да ви откажат от посоката, която сте избрали да следвате. Това ви качество привлича към вас силните на деня и отваря възможности с широк периметър. За някои денят се свързва с уреждане на битови въпроси или промяна на местоживеенето.
  22.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е конкретен въпрос, свързан с деловите ви ангажименти да ви струва усилия днес. Ще се справите и ще получите заслужени овации от околните. Не пренебрегвайте семейните си ангажименти. Точно сега близките ви се нуждаят от вниманието ви. Правите големи планове за седмицата, предстои ви немалко работа.
  22.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Най-после ви се отдава възможност да свършите нещо, което отдавна отлагате. Нека това бъде приоритетът ви през този ден. Бъдете сигурни, че постигнатия резултат ще ви зареди с усещане за добре свършена работа и добро самочувствие. Постарайте се да се съобразявате повече с желанията на околните и да не преследвате единствено личните си интереси.
  22.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се плашете от трудностите, които е възможно да ви съпътстват днес. Те няма да са в състояние да разрушат граденото от вас в продължение на дълго време. Изчакайте по-благоприятен момент за активни действия, а докато го правите вършете нещо полезно.
  22.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Колебаете се между няколко възможности, от които можете да избирате. Имате конкретни идеи и сега е момента да преминете към осъществяването им. Имате късмета да попаднете на човек, който също се нуждае от вас. Бъдете внимателни при разговор с близък приятел. Твърде възможно е да кажете нещо, за което после ще съжалявате.
  22.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С подходящите хора денят ви ще е приятен и емоционално наситен. Предстои да научите добри вести, имащи отношение към живота ви, вашият и на близките ви, свързани със семейството и дома. Бизнесът, пътуванията и образованието също влизат в плановете ви. Няма да сте безразлични и към сигналите, идващи от другия пол.
  22.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви добра новина. Изживейте мига пълноценно и не се натоварвайте с мисли за грижите и несгодите ви. За да се справите по-добре с проблемите се доверете на най-близките си хора. Наред с активността си ще се наложи и вие да направите компромиси. Това едва ли ще е по вкуса ви, но трябва.
  22.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вътрешното ви усещане за нещата ще ви насочи в перспективна посока на действие. Имате финансовата възможност да организирате пътуване и нечие тържество. Семейството очаква от вас повече активност по отношение на планирано вече начинание. Ако сте лоялни бизнес-партньори не бива да се тревожите за изхода на търговска сделка.
  22.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес избягвайте споровете, има вероятност да влезнете в дълбоки противоречия и това да помрачи отношенията ви. Със спокоен тон ще ви се отдава по-лесно да решавате въпросите, които ви вълнуват. Желанието ви да общувате и да създавате нови познанства ще се засили, а и времето ще благоприятства това.
  22.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Умората и стреса ще ви накарат да се ориентирате към активна почивка. Подходящи занимания с хората, които ви помагат да се отпуснете са измежду добрите възможности, но ще има и такива, които ще се посветят на идея, обещаваща да е печеливша. Внимателно изпипвайте детайлите и ще постигнете резултати.
  22.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Някои от вас се сблъскват с проблем, който са пренебрегнали преди известно време и сега трябва да го решат. Не се притеснявайте от грешки, защото рано или късно ще успеете да се справите. Можете да се доверите на свой близък, който има достатъчно опит. Намерете повече време за почивка и разтоварване.
  22.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес разчитайте на себе си и не се впечатлявайте особено от забележките си на околните. Поведението ви може да породи желание у някои за дистанция, но това да не ви тревожи. Гледайте си работата и ще постигнете повече. С наличните финанси ще успеете да покриете повече от нуждите си. Вечерта се отпуснете и задоволете желанията си.
  22.09.2019
  Последни новини