От х:

Днес в x:

ЦИК решава за състава на РИК-Хасково на евровота, партиите не се разбраха

Изображение 1 от 2

    Централната избирателна комисия ще реши състава на Районната избирателна комисия в Хасково за провеждането на Евроизборите на 26 май. Това ще стане на база на протоколите от днешните преговори на партиите в Областна администрация, тъй като преговарящите, излъчени от политическите сили, не се разбраха за председателското, секретарското и двете заместник-председателски места в комисията.

    С пълномощно от губернатора срещата води заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. На нея присъстваха парламентарно представените политически партии и коалиции ГЕРБ, „БСП за България“, ДПС, Воля, ББЦ, Обединени патриоти-НФСБ, Атака, ВМРО .

    15 са местата в РИК на 29-ти Многомандатен избирателен район. ГЕРБ имат право на 5 от тях, „БСП за България“ на четирима членове, Обединените патриоти на двама, Воля и ДПС на по едно място. В преговорите по закон имат право да участват и партии, които не са парламентарно представени, но имат свой представител в настоящия парламент на Европа.

    ГЕРБ поиска председателското място с предложение то да бъде заето от юриста Веселина Тенчева, БСП също заявиха позицията с предложение за Атанас Янчев, от ДПС също излъчиха кандидат, отново юрист-Лейля Елмаз.

    В хода на дебата, от БСП, с преговарящ политическият организатор Ленко Петканин, придружен от Михайл Лисков и депутата Никола Динков обявиха, че ако не получат мястото на председател, то с кандидатурата за него играят за това на секретар. Те все пак бяха готови на отстъпки и направиха предложение към преговарящия за ГЕРБ -Милена Трендафилова да получат председателското, БСП да вземат секретарското място. За ДПС предложиха да остане едната заместник-председателска позиция. Областният лидер на ДПС, който беше преговарящ от страна на Движението Ерджан Юсуф обаче категорично отхвърли това предложение.

    От партията на Марешки “Воля“ Златко Костов обяви претенции в РИК Хасково да има заместник-председател от тази политическа сила.

    Големият спор в преговорите се развихри от вътрешните недоразумения при Обединени патриоти-ФНСБ, които заявиха също претенции за едно от двете заместник-председателски места.

    В преговорите участваха трима представители на коалицията: от Атака, от НФСБ и от ВМРО. ВМРО обаче от своя страна имат споразумение и с ББЦ и представиха кандидат от името на Барековата партия-Ростислава Жекова.

    Областният координатор на Атака Дияна Димитрова и Евгини Налбантов от НФСБ предложиха също свой кандидат за заместник-председател, но от името на коалицията, за което и двамата представиха пълномощни като представители. Цветан Николов е предложението на Атака, а на НФСБ-икономистката Десислава Балтова. Стана ясно обаче, че от коалицията може да има само едно предложение за исканата позиция. Двамата преговарящи не не успяха да се разберат помежду си и така останах без кандидат.

    След повече от час дебати преговарящите на стигнаха до резултат по нито една от позициите в Районната избирателна комисия. Така в срок до 30- ти април областният управител ще изпрати протоколите от срещата в ЦИК. А от там трябва да определят състава до 5-ти април.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ке
      Кенанския Маймун
      26 -5
      13:05, 28 мар 2019
      Губернатора на Каунланд пуснал заместничката , а той блъска джобен тенис :))
    • 2
      +-
      +-
      5 -2
      16:29, 28 мар 2019
      Партийни представители, сър.
    Последни новини