От х:

Днес в x:

15 °C

Поклон и почит към паметта на тракийци на площад „Свобода“

  Думи на признателност за героизъм, за страдание и с призив за спокойно бъдеще прозвучаха тази вечер на площад “Свобода„ в Хасково в Денят на Тракия.

  На датата 26 март се чества подвигът на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, а също и паметта на хилядите тракийски бежанци.

  В центъра на Хасково под звуците на Духовия оркестър цветя на Паметника на незнайния войн поднесоха потомци на тракийци, организации, партии и граждани. На площада в строй почит отдадоха и войниците от хасковското поделение 52740.

  В словата си кметът на града Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев припомниха паметните, но и драматични събития около превземането на Одринската крепост от българските войски, станало на тази дата през 1913 година.

  „ 26 март е забележителна дата в историята на България. Това е ден на победата, но и ден на скръбтта. Превземането на Одринската крепост и военните успехи на армията ни през Балканската война, не носят радост, нито мир. Последвани са от изселническа вълна и без дом остават стотици хиляди наши сънародници, а много са избити“, подчерта в словото си Станислав Дечев.

  Кметът Добри Беливанов припомни девиза на тракийци, величаещ техния дух „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

  В празничната церемония се включиха и генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, заместничката му Радослава Кафеджиева и свещеникът в църквата „Свети Великомъченик Георги“ в Одрин отец Александър Чъкърък.

  Вечерта продължи с изпълнения на площада на Представителен танцов ансамбъл “Китна Тракия“, Фолклорна група „Тракийска дъга“ и Детския фолклорен състав „Пъстрица“.


  Haskovo.net
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Х
   Х
   8 -2
   19:44, 26 мар 2019
   Тези новини защо никой не ги коментира?
   • Со
    сос
    14 -4
    19:48, 26 мар 2019
    Защото се радват на лошото!Искат да има насилие,катастрофи,побоища,убийства...такъв е съвременния човек,уви.
  • 2
   Въ
   Въпрос
   7 -2
   22:58, 26 мар 2019
   Защото коментари пишат предимно отровни лумпени. А тази материя е сложна за тях.
  • 3
   Ne
   nelicha
   13 -2
   23:22, 26 мар 2019
   Честита годишнина от Одринската победа на Българския войник братя,но и за съжаление и годишнина от геноцида и разорението на Българските тракиѝци от беломорска тракия .Как мислите Европа знаели историята на европеѝската част на Турция.
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   5 -6
   23:45, 26 мар 2019
   Известната фраза "Напреж Тракийци , нашто знаме е мисаля !" - "Напред Тракийци , нашето знаме е кърпата за увиване на хляб" се ражда при щурма на Одрин.
   ... А сега сте Гяурски души..
   Щурмът на укрепленията се води от 10 Родопски и 23 Шипченски полк на Осма тунджанска дивизия. Част от бодливата тел е пометена от артилерията, друга част е срязана от българските сапьори, а където е останала българите я покриват с шинелите си. Напредването на пехотата се подпомага от конната батарея на майор Друмев, която се втурва в действие под дулата на турските оръдия, засипва с шрапнел турските окопи и една твърдина. Въпреки че попада под пушечен и оръдеен огън от страна на турците 10 Родопски полк нахлува във форта Айджиолу и към 1:45 часа на 26 март издига над него фенер – сигнал за българската артилерия да спре огъня – фортът е превзет.

  Хороскоп за 15.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
  15 ное 2019
  Последни новини