От х:

Днес в x:

10 °C

Поклон и почит към паметта на тракийци на площад „Свобода“

  Думи на признателност за героизъм, за страдание и с призив за спокойно бъдеще прозвучаха тази вечер на площад “Свобода„ в Хасково в Денят на Тракия.

  На датата 26 март се чества подвигът на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, а също и паметта на хилядите тракийски бежанци.

  В центъра на Хасково под звуците на Духовия оркестър цветя на Паметника на незнайния войн поднесоха потомци на тракийци, организации, партии и граждани. На площада в строй почит отдадоха и войниците от хасковското поделение 52740.

  В словата си кметът на града Добри Беливанов и областният управител Станислав Дечев припомниха паметните, но и драматични събития около превземането на Одринската крепост от българските войски, станало на тази дата през 1913 година.

  „ 26 март е забележителна дата в историята на България. Това е ден на победата, но и ден на скръбтта. Превземането на Одринската крепост и военните успехи на армията ни през Балканската война, не носят радост, нито мир. Последвани са от изселническа вълна и без дом остават стотици хиляди наши сънародници, а много са избити“, подчерта в словото си Станислав Дечев.

  Кметът Добри Беливанов припомни девиза на тракийци, величаещ техния дух „Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

  В празничната церемония се включиха и генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, заместничката му Радослава Кафеджиева и свещеникът в църквата „Свети Великомъченик Георги“ в Одрин отец Александър Чъкърък.

  Вечерта продължи с изпълнения на площада на Представителен танцов ансамбъл “Китна Тракия“, Фолклорна група „Тракийска дъга“ и Детския фолклорен състав „Пъстрица“.


  Haskovo.net
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Х
   Х
   8 -2
   19:44, 26 мар 2019
   Тези новини защо никой не ги коментира?
   • Со
    сос
    14 -4
    19:48, 26 мар 2019
    Защото се радват на лошото!Искат да има насилие,катастрофи,побоища,убийства...такъв е съвременния човек,уви.
  • 2
   Въ
   Въпрос
   7 -2
   22:58, 26 мар 2019
   Защото коментари пишат предимно отровни лумпени. А тази материя е сложна за тях.
  • 3
   Ne
   nelicha
   13 -2
   23:22, 26 мар 2019
   Честита годишнина от Одринската победа на Българския войник братя,но и за съжаление и годишнина от геноцида и разорението на Българските тракиѝци от беломорска тракия .Как мислите Европа знаели историята на европеѝската част на Турция.
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   5 -6
   23:45, 26 мар 2019
   Известната фраза "Напреж Тракийци , нашто знаме е мисаля !" - "Напред Тракийци , нашето знаме е кърпата за увиване на хляб" се ражда при щурма на Одрин.
   ... А сега сте Гяурски души..
   Щурмът на укрепленията се води от 10 Родопски и 23 Шипченски полк на Осма тунджанска дивизия. Част от бодливата тел е пометена от артилерията, друга част е срязана от българските сапьори, а където е останала българите я покриват с шинелите си. Напредването на пехотата се подпомага от конната батарея на майор Друмев, която се втурва в действие под дулата на турските оръдия, засипва с шрапнел турските окопи и една твърдина. Въпреки че попада под пушечен и оръдеен огън от страна на турците 10 Родопски полк нахлува във форта Айджиолу и към 1:45 часа на 26 март издига над него фенер – сигнал за българската артилерия да спре огъня – фортът е превзет.

  Хороскоп за 28.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  28 яну 2020
  Последни новини