От х:

Днес в x:

5 °C

Билкари от Стара Загора чистят Ямача от бръшляна

Изображение 1 от 6

  Започна събирането на бръшляновите листа от зоната на Младежки хълм над Хасково. Почистването на терена се извършва засега ръчно от работници на старозагорската фирма „Аграмония-ВГ“ ЕООД. Разполага и с техника за машинно събиране не листата.

  От общинската администрация съобщиха, че дружеството е платило разрешително за събирането на билката и ще почиства от бръшляна до края на април безвъзмездно. Същата фирма е и единствената с платено разрешително в Хасково за събиране на липа от миналата година, уточниха от общината. 

  Още през миналата седмица хасковлии подадоха разтревожени сигнали, че бръшлянът е плъзнал навсякъде на Ямача, но освен, че покрива с листата си земята, е тръгнал заплашително и по стволовете на дървета, което може да доведе до изсушаването им.

  Противно на общоприетото мнение, бръшлянът не е паразит, корените му не изсмукват хранителните вещества на растението, а само се закрепват за него и го използват за опора, обясняват ботаниците. Все пак обаче, ако се разпространи прекомерно, наистина може да обгърне ствола и да задуши листната маса на някое дърво, което в крайна сметка да доведе до съхнене.

  При хоризонтален растеж растението достига до 30 метра дължина, а при вертикален може да стигне и до 25 метра. Затова, за да се държи под контрол разпространението му, е необходимо да се извършва подрязване на бръшляна веднъж годишно.

  Растението се адаптира добре и не е взискателено към почвата, затова успешно вирее в подлеса. Бръшлянът обича влажни места и заради подпочвените води в зоната на Ямача се чувства много добре на тази територия, обясниха специалистите.

  При събирането на бръшлян е важно да се спазват определени правила. За да се запазят находищата една трета от листата трябва да останат на растението. За да бъде най-голяма лечебна му сила е необходимо брането да се извършва в този период от неговото развитие, когато биологично активните вещества са именно в листата. Това е времето на цъфтежа, който е през есента до края на април. 

  На ден един работник успява ръчно да събере между 30 и 40 килограма, посочиха билкоберачите на Ямача.

  Старозагорската фирма, която събира хасковския бръшлян, е от години на пазара на производството, изкупуването и износа на билки и подправки. В заявлението си до общината от дружеството посочват, че през тази година имат поръчки за износ на много видове билки, като една от тях е именно бръшлянът. 

  Партньор на дружеството от Стара Загора е германска компания Martin Bauer Group, специализирана в търговията и производството на биопродукти за хранителната и фармацевтичната индустрия. В България компанията изкупуват около 5 хил.тона растения годишно.

  По -късно днес се очаква в Хасково да пристигнат на място собственикът на „Аграмония-ВГ“ и представител от страна на немския партньор на дружеството.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Гр
   гражданин
   9 -7
   15:02, 12 мар 2019
   Защо не показахте, какво остава след "билкарите" ? Те не почистват, а чупят бръшляна, обират му листата и изхвърлят клоните на алеите. Браво на Кмета !
   • Ми
    мира
    6 -6
    15:31, 12 мар 2019
    А вие не разбрахте ли от статията , че не трябва да покрива бръшляна много дървото за да не го задуши и то да изсъхне. затова се чупи и подрязва.
  • 2
   Гр
   гражданин
   8 -3
   16:10, 12 мар 2019
   Госпожо Мира, явно вие нещо не сте разбрали. Аз живея на улица Родопи и затова съм задал този въпрос. Алеята се е превърнала в сметище: клони, опаковки от храната на въпросните събирачи на билки, скъсани чували от тези в които събират бръшляна даже и якета.
  • 3
   Ан
   Антон
   4 0
   23:00, 12 мар 2019
   Бръшлянът трябва да бъде изкоренен от горичката над ул. "Панорама" и от Ямача. Обгръща дървото, то изсъхва и изсмуква всички полезни вещества от почвата, с което дървото се храни!
   • Xx
    xxx
    2 0
    10:17, 13 мар 2019
    Не изкоренявайте бръшляна,защото освен лечебните си качества,това растение заедно с люляка имат свойство да пречистват въздуха,произвеждат малко повече кислород.Акобръшлянът се е увил около ствола на дърво,просто го свалете,но не го изкоренявайте.
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   3 0
   02:39, 13 мар 2019
   Българина много затъпя при демокрацията,
   Ето ви пример :
   ... Сиропите и хапчетата против кашлица Мукоплант, Проспан , Туспан са средно 7-10 лева / опаковката.
   Във тях има екстракт от 30 грама листа от бръшлян .
  • 5
   Ян
   Янко Митев
   5 -2
   09:54, 13 мар 2019
   Не знам какво ще получи общината от фирмата за бръшляна? Мога само да кажа че гората е нападната и ако не се изкорени бръшляна.Със стълби ако не се премахнат жилите които се увиват около дърветата гората загива.Тази гора е залесена от гражданите на града и трябва ние да се погрижим!

  Хороскоп за 27.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  27 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  27 ное 2020
  Последни новини