От х:

Днес в x:

Билкари от Стара Загора чистят Ямача от бръшляна

Изображение 1 от 6

    Започна събирането на бръшляновите листа от зоната на Младежки хълм над Хасково. Почистването на терена се извършва засега ръчно от работници на старозагорската фирма „Аграмония-ВГ“ ЕООД. Разполага и с техника за машинно събиране не листата.

    От общинската администрация съобщиха, че дружеството е платило разрешително за събирането на билката и ще почиства от бръшляна до края на април безвъзмездно. Същата фирма е и единствената с платено разрешително в Хасково за събиране на липа от миналата година, уточниха от общината. 

    Още през миналата седмица хасковлии подадоха разтревожени сигнали, че бръшлянът е плъзнал навсякъде на Ямача, но освен, че покрива с листата си земята, е тръгнал заплашително и по стволовете на дървета, което може да доведе до изсушаването им.

    Противно на общоприетото мнение, бръшлянът не е паразит, корените му не изсмукват хранителните вещества на растението, а само се закрепват за него и го използват за опора, обясняват ботаниците. Все пак обаче, ако се разпространи прекомерно, наистина може да обгърне ствола и да задуши листната маса на някое дърво, което в крайна сметка да доведе до съхнене.

    При хоризонтален растеж растението достига до 30 метра дължина, а при вертикален може да стигне и до 25 метра. Затова, за да се държи под контрол разпространението му, е необходимо да се извършва подрязване на бръшляна веднъж годишно.

    Растението се адаптира добре и не е взискателено към почвата, затова успешно вирее в подлеса. Бръшлянът обича влажни места и заради подпочвените води в зоната на Ямача се чувства много добре на тази територия, обясниха специалистите.

    При събирането на бръшлян е важно да се спазват определени правила. За да се запазят находищата една трета от листата трябва да останат на растението. За да бъде най-голяма лечебна му сила е необходимо брането да се извършва в този период от неговото развитие, когато биологично активните вещества са именно в листата. Това е времето на цъфтежа, който е през есента до края на април. 

    На ден един работник успява ръчно да събере между 30 и 40 килограма, посочиха билкоберачите на Ямача.

    Старозагорската фирма, която събира хасковския бръшлян, е от години на пазара на производството, изкупуването и износа на билки и подправки. В заявлението си до общината от дружеството посочват, че през тази година имат поръчки за износ на много видове билки, като една от тях е именно бръшлянът. 

    Партньор на дружеството от Стара Загора е германска компания Martin Bauer Group, специализирана в търговията и производството на биопродукти за хранителната и фармацевтичната индустрия. В България компанията изкупуват около 5 хил.тона растения годишно.

    По -късно днес се очаква в Хасково да пристигнат на място собственикът на „Аграмония-ВГ“ и представител от страна на немския партньор на дружеството.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Гр
      гражданин
      9 -7
      15:02, 12 мар 2019
      Защо не показахте, какво остава след "билкарите" ? Те не почистват, а чупят бръшляна, обират му листата и изхвърлят клоните на алеите. Браво на Кмета !
      • Ми
        мира
        6 -6
        15:31, 12 мар 2019
        А вие не разбрахте ли от статията , че не трябва да покрива бръшляна много дървото за да не го задуши и то да изсъхне. затова се чупи и подрязва.
    • 2
      Гр
      гражданин
      8 -3
      16:10, 12 мар 2019
      Госпожо Мира, явно вие нещо не сте разбрали. Аз живея на улица Родопи и затова съм задал този въпрос. Алеята се е превърнала в сметище: клони, опаковки от храната на въпросните събирачи на билки, скъсани чували от тези в които събират бръшляна даже и якета.
    • 3
      Ан
      Антон
      4 0
      23:00, 12 мар 2019
      Бръшлянът трябва да бъде изкоренен от горичката над ул. "Панорама" и от Ямача. Обгръща дървото, то изсъхва и изсмуква всички полезни вещества от почвата, с което дървото се храни!
      • Xx
        xxx
        2 0
        10:17, 13 мар 2019
        Не изкоренявайте бръшляна,защото освен лечебните си качества,това растение заедно с люляка имат свойство да пречистват въздуха,произвеждат малко повече кислород.Акобръшлянът се е увил около ствола на дърво,просто го свалете,но не го изкоренявайте.
    • 4
      Ке
      Кенанския Маймун
      3 0
      02:39, 13 мар 2019
      Българина много затъпя при демокрацията,
      Ето ви пример :
      ... Сиропите и хапчетата против кашлица Мукоплант, Проспан , Туспан са средно 7-10 лева / опаковката.
      Във тях има екстракт от 30 грама листа от бръшлян .
    • 5
      Ян
      Янко Митев
      5 -2
      09:54, 13 мар 2019
      Не знам какво ще получи общината от фирмата за бръшляна? Мога само да кажа че гората е нападната и ако не се изкорени бръшляна.Със стълби ако не се премахнат жилите които се увиват около дърветата гората загива.Тази гора е залесена от гражданите на града и трябва ние да се погрижим!
    Последни новини