От х:

Днес в x:

30 °C

Единственото дружество на историците у нас „Аида“ отбеляза 1-ви март с научна конференция

  Създаденото, като Дружество на историците в хасковски окръг,  е единственото оцеляло във времето и до днес в България. С това хората на историческата наука, част от  ДИ , могат да се похвалят навръх професионалния си празник, който се отбелязва на първи март. 
  По повод тази дата Регионалният исторически музей в Хасково беше и домакин на научна конференция, която беше посетена и от много млади хора от града и региона. В нея като лектор участие взе академик Васил Гюзелев, който говори за мястото на България и българите в Европа през Средновековието, за нещата, с които българите можем да се гордеем. Като това, например, че Българска патриаршия е  първата автокефална църква след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим.
  По темата за Търновската конституция и европейския конституционализъм в края на ХIХ в. доклад изнесе  проф. Георги Янков. Проф. Евгения Калинова изнесе факти по  трагичните обстоятелства преди 75 години при англо-американските бомбардировки над София.  Лекцията си  проф. Искра Баева посвети на  30-те години от началото на прехода у нас, които се навършват през тази година на 10-ти ноември.
  За  последиците за България и Европа от Първата световна война и подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор, който е един от най-тежките договори в историята на България, говори проф. Димитър Саздов.
  Всички доклади от конференцията хасковлии могат да прочетат скоро, тъй като те ще бъдат издадени, обясни директорът на  Регионалния исторически музей Пенко Добрев.  
  Преди конференция беше организирана и информационна борса за кандидат-студените, но тя остана слабо посетена. Вероятно заради факта, че учениците, които се интересуват от история и имат намерение и занапред да се занимават в тази посока, вече могат да намерят цялата информация в интерент сайтовете на университетите, предполага Добрев. Той разказа, че не е имал двоумение за своя професионален път, тъй като юбовтаа му към историята започва още от ранна детска възраст. Книгата “Старогръцки легенди и митове“, прочетена от него в първи клас, провокира още тогава любопитството му. „Още тогава изпитах  толкова интерес към историята, че от там насетне беше въпрос на време да изучавам точно историческата наука“. Пенко Добрев е бакалавър по нова и най-нова обща история и магистър по нова история. Когато се връща в Хасково обаче интересът му започва да работи по -съсредоточено върху местната история. „Работата на историците от Хасковския музей е точно тази-да популяризираме местната история, защото в нея има толкова много интересни детайли.“, казва Добрев.
   
  Красимира Славова
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
  17.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
  17.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
  17.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  17.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
  17.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
  17.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
  17.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
  17.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
  17.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
  17.09.2019
  Последни новини