От х:

Днес в x:

Единственото дружество на историците у нас „Аида“ отбеляза 1-ви март с научна конференция

  Създаденото, като Дружество на историците в хасковски окръг,  е единственото оцеляло във времето и до днес в България. С това хората на историческата наука, част от  ДИ , могат да се похвалят навръх професионалния си празник, който се отбелязва на първи март. 
  По повод тази дата Регионалният исторически музей в Хасково беше и домакин на научна конференция, която беше посетена и от много млади хора от града и региона. В нея като лектор участие взе академик Васил Гюзелев, който говори за мястото на България и българите в Европа през Средновековието, за нещата, с които българите можем да се гордеем. Като това, например, че Българска патриаршия е  първата автокефална църква след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим.
  По темата за Търновската конституция и европейския конституционализъм в края на ХIХ в. доклад изнесе  проф. Георги Янков. Проф. Евгения Калинова изнесе факти по  трагичните обстоятелства преди 75 години при англо-американските бомбардировки над София.  Лекцията си  проф. Искра Баева посвети на  30-те години от началото на прехода у нас, които се навършват през тази година на 10-ти ноември.
  За  последиците за България и Европа от Първата световна война и подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор, който е един от най-тежките договори в историята на България, говори проф. Димитър Саздов.
  Всички доклади от конференцията хасковлии могат да прочетат скоро, тъй като те ще бъдат издадени, обясни директорът на  Регионалния исторически музей Пенко Добрев.  
  Преди конференция беше организирана и информационна борса за кандидат-студените, но тя остана слабо посетена. Вероятно заради факта, че учениците, които се интересуват от история и имат намерение и занапред да се занимават в тази посока, вече могат да намерят цялата информация в интерент сайтовете на университетите, предполага Добрев. Той разказа, че не е имал двоумение за своя професионален път, тъй като юбовтаа му към историята започва още от ранна детска възраст. Книгата “Старогръцки легенди и митове“, прочетена от него в първи клас, провокира още тогава любопитството му. „Още тогава изпитах  толкова интерес към историята, че от там насетне беше въпрос на време да изучавам точно историческата наука“. Пенко Добрев е бакалавър по нова и най-нова обща история и магистър по нова история. Когато се връща в Хасково обаче интересът му започва да работи по -съсредоточено върху местната история. „Работата на историците от Хасковския музей е точно тази-да популяризираме местната история, защото в нея има толкова много интересни детайли.“, казва Добрев.
   
  Красимира Славова
   
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  13 авг 2020
  Последни новини