От х:

Днес в x:

8 °C

Единственото дружество на историците у нас „Аида“ отбеляза 1-ви март с научна конференция

  Създаденото, като Дружество на историците в хасковски окръг,  е единственото оцеляло във времето и до днес в България. С това хората на историческата наука, част от  ДИ , могат да се похвалят навръх професионалния си празник, който се отбелязва на първи март. 
  По повод тази дата Регионалният исторически музей в Хасково беше и домакин на научна конференция, която беше посетена и от много млади хора от града и региона. В нея като лектор участие взе академик Васил Гюзелев, който говори за мястото на България и българите в Европа през Средновековието, за нещата, с които българите можем да се гордеем. Като това, например, че Българска патриаршия е  първата автокефална църква след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим.
  По темата за Търновската конституция и европейския конституционализъм в края на ХIХ в. доклад изнесе  проф. Георги Янков. Проф. Евгения Калинова изнесе факти по  трагичните обстоятелства преди 75 години при англо-американските бомбардировки над София.  Лекцията си  проф. Искра Баева посвети на  30-те години от началото на прехода у нас, които се навършват през тази година на 10-ти ноември.
  За  последиците за България и Европа от Първата световна война и подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор, който е един от най-тежките договори в историята на България, говори проф. Димитър Саздов.
  Всички доклади от конференцията хасковлии могат да прочетат скоро, тъй като те ще бъдат издадени, обясни директорът на  Регионалния исторически музей Пенко Добрев.  
  Преди конференция беше организирана и информационна борса за кандидат-студените, но тя остана слабо посетена. Вероятно заради факта, че учениците, които се интересуват от история и имат намерение и занапред да се занимават в тази посока, вече могат да намерят цялата информация в интерент сайтовете на университетите, предполага Добрев. Той разказа, че не е имал двоумение за своя професионален път, тъй като юбовтаа му към историята започва още от ранна детска възраст. Книгата “Старогръцки легенди и митове“, прочетена от него в първи клас, провокира още тогава любопитството му. „Още тогава изпитах  толкова интерес към историята, че от там насетне беше въпрос на време да изучавам точно историческата наука“. Пенко Добрев е бакалавър по нова и най-нова обща история и магистър по нова история. Когато се връща в Хасково обаче интересът му започва да работи по -съсредоточено върху местната история. „Работата на историците от Хасковския музей е точно тази-да популяризираме местната история, защото в нея има толкова много интересни детайли.“, казва Добрев.
   
  Красимира Славова
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини