От х:

Днес в x:

9 °C

Единственото дружество на историците у нас „Аида“ отбеляза 1-ви март с научна конференция

  Създаденото, като Дружество на историците в хасковски окръг,  е единственото оцеляло във времето и до днес в България. С това хората на историческата наука, част от  ДИ , могат да се похвалят навръх професионалния си празник, който се отбелязва на първи март. 
  По повод тази дата Регионалният исторически музей в Хасково беше и домакин на научна конференция, която беше посетена и от много млади хора от града и региона. В нея като лектор участие взе академик Васил Гюзелев, който говори за мястото на България и българите в Европа през Средновековието, за нещата, с които българите можем да се гордеем. Като това, например, че Българска патриаршия е  първата автокефална църква след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим.
  По темата за Търновската конституция и европейския конституционализъм в края на ХIХ в. доклад изнесе  проф. Георги Янков. Проф. Евгения Калинова изнесе факти по  трагичните обстоятелства преди 75 години при англо-американските бомбардировки над София.  Лекцията си  проф. Искра Баева посвети на  30-те години от началото на прехода у нас, които се навършват през тази година на 10-ти ноември.
  За  последиците за България и Европа от Първата световна война и подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор, който е един от най-тежките договори в историята на България, говори проф. Димитър Саздов.
  Всички доклади от конференцията хасковлии могат да прочетат скоро, тъй като те ще бъдат издадени, обясни директорът на  Регионалния исторически музей Пенко Добрев.  
  Преди конференция беше организирана и информационна борса за кандидат-студените, но тя остана слабо посетена. Вероятно заради факта, че учениците, които се интересуват от история и имат намерение и занапред да се занимават в тази посока, вече могат да намерят цялата информация в интерент сайтовете на университетите, предполага Добрев. Той разказа, че не е имал двоумение за своя професионален път, тъй като юбовтаа му към историята започва още от ранна детска възраст. Книгата “Старогръцки легенди и митове“, прочетена от него в първи клас, провокира още тогава любопитството му. „Още тогава изпитах  толкова интерес към историята, че от там насетне беше въпрос на време да изучавам точно историческата наука“. Пенко Добрев е бакалавър по нова и най-нова обща история и магистър по нова история. Когато се връща в Хасково обаче интересът му започва да работи по -съсредоточено върху местната история. „Работата на историците от Хасковския музей е точно тази-да популяризираме местната история, защото в нея има толкова много интересни детайли.“, казва Добрев.
   
  Красимира Славова
   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  27 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  27 яну 2020
  Последни новини