От х:

Днес в x:

Единственото дружество на историците у нас „Аида“ отбеляза 1-ви март с научна конференция

    Създаденото, като Дружество на историците в хасковски окръг,  е единственото оцеляло във времето и до днес в България. С това хората на историческата наука, част от  ДИ , могат да се похвалят навръх професионалния си празник, който се отбелязва на първи март. 
    По повод тази дата Регионалният исторически музей в Хасково беше и домакин на научна конференция, която беше посетена и от много млади хора от града и региона. В нея като лектор участие взе академик Васил Гюзелев, който говори за мястото на България и българите в Европа през Средновековието, за нещата, с които българите можем да се гордеем. Като това, например, че Българска патриаршия е  първата автокефална църква след античните в Рим, Константинопол, Александрия, Антиохия и Йерусалим.
    По темата за Търновската конституция и европейския конституционализъм в края на ХIХ в. доклад изнесе  проф. Георги Янков. Проф. Евгения Калинова изнесе факти по  трагичните обстоятелства преди 75 години при англо-американските бомбардировки над София.  Лекцията си  проф. Искра Баева посвети на  30-те години от началото на прехода у нас, които се навършват през тази година на 10-ти ноември.
    За  последиците за България и Европа от Първата световна война и подписания на 27 ноември 1919 г. Ньойски договор, който е един от най-тежките договори в историята на България, говори проф. Димитър Саздов.
    Всички доклади от конференцията хасковлии могат да прочетат скоро, тъй като те ще бъдат издадени, обясни директорът на  Регионалния исторически музей Пенко Добрев.  
    Преди конференция беше организирана и информационна борса за кандидат-студените, но тя остана слабо посетена. Вероятно заради факта, че учениците, които се интересуват от история и имат намерение и занапред да се занимават в тази посока, вече могат да намерят цялата информация в интерент сайтовете на университетите, предполага Добрев. Той разказа, че не е имал двоумение за своя професионален път, тъй като юбовтаа му към историята започва още от ранна детска възраст. Книгата “Старогръцки легенди и митове“, прочетена от него в първи клас, провокира още тогава любопитството му. „Още тогава изпитах  толкова интерес към историята, че от там насетне беше въпрос на време да изучавам точно историческата наука“. Пенко Добрев е бакалавър по нова и най-нова обща история и магистър по нова история. Когато се връща в Хасково обаче интересът му започва да работи по -съсредоточено върху местната история. „Работата на историците от Хасковския музей е точно тази-да популяризираме местната история, защото в нея има толкова много интересни детайли.“, казва Добрев.
     
    Красимира Славова
     
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини