От х:

Днес в x:

Ценни икони от хасковския музей в изложба на Националната галерия

    Две от най-ценните икони от колекцията в Регионалния исторически музей в Хасково са част от изложбата на Националната галерия, която беше открита вчера.

    Експозицията е със заглавие„Вместо Ренесанс: Българското възраждане в изкуството – от иконата до светския портрет“. В нея са подредени икони и портрети на най-изтъкнатите възрожденски художници– от тревненските майстори, като Йоаникий папа Витан и Симеон Цонюв, през представителите от Самоковския край- Захари Зограф, Тома Вишанов и забележителните зографи от Елена, до академичните художници Николай Павлович, Станислав Доспевски.

    Включените в изложбата работи са част от колекциите на Националната галерия, както и от почти всички значителни галерии и музеи в страната с възрожденски колекции – от градските галерии в Пловдив, Пазарджик, Велико Търново, Сливен и Габрово, Националния църковен историко-археологически музей, Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Музея на Възраждането „Иларион Макариополски“ – Елена, Регионаления исторически музей – Хасково, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”.

    Двете икони, с които участва в експозицията Хасковският музей са „Богородица с младенеца“ и на Свети Спиридон.

    Първата икона е изографисана през 1816 г. от иконографа Петре Димитров от Трявна. Автор на иконата на закрилника на занаятчиите от 1841 г. е одринския зограф Моско Велев.

    Изложбата е отворена за посетители в Националната галерия до средата на юни.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини