От х:

Днес в x:

Двуезичен фотоалбум на РИМ- Хасково разказва за тютюневата индустрия в града от миналия век

    Двеузичен албум -на български и английски за тютюневата индустрия, която е извела Хасковска област до един от проспериращите икономически райони в България в началото на миналия век издаде Регионалния исторически музей.

    Автор на книжката с информация и много снимки по темата, която вече се продава срещу символичните 3 лева в Музея, е главният уредник в Отдел “Нова история“ д-р Красимира Узунова. Съвместно с нея по албума е работила и младата й колежка от отдела Галина Христова.

    Интересни факти за родовете на тютюневите индустриалци във времето от 1884 до 1944 година намират място на страниците на албума. Много от снимките са подбрани така, че да покажат промяната на града по това време в архитектурен план с построяването на сградите на тютюневата промишленост. Складовете са с барокови фасади, канторите и къщите на тютюнотърговците дават европейски облик на Хасково, преди това западащ град.

    Началото на тютюневата индустрия е в далечната 1854 година, когато местните търговци братя Пулеви отварят първата тютюнева фабрика в града под името"Тютюноработилница Петел". Развитието следва с работата на блатя Дукови, Крум Чапрашиков, Дончо Палавеев, Димитър Кудоглу.

    Всички материали, използвани в албума, са от фонда на РИМ Хасково. В изданието няма нови изследвания, повечето от фактите са вече известни от предишни научни трудове на д-р Красимира Узунова.

    Искахме обаче да направим нещо различно и по-достъпно за масовата публика от научна публикация, обяснява идеята на фотоалбума „Тютюневите складове на Хасково“ авторката му. В изданието съставителите са показали,  освен снимки на складовете, също и автентични печати и реклами на различните индустриални родове, ангажирани в тютюнопроизводството. В годините на Първата световна война, когато много региони в страната тънат в разруха, благодарение на сериозно развитата вече тютюнева индустрия райони като Пловдив и Хасково процъфтяват. Тютюнът е една от най-търгуваните стоки в Европа, складовете в Хасково работят на пълна пара и цялата продукция от качествен ориенталски тютюн заминава навън. По-голямата част от произведените цигари са насочени към фронта. Сега много от тези грандиозни сгради ги няма. Други са оставени на разрухата на времето и в много от случаите това се прави нарочно, за да се освободят огромните площи на които са построени и да се задоволят нечии корпоративни интереси, с болка коментира д-р Красимира Узунова.

    Фотоалбумът “Тютюневите складове на Хасково“ е вторият през последните месеци, който издава РИМ-Хасково. Първият беше посветен на уникалната цигуларка Недялка Симеонова.

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Чи
      чичо Долф юбер алес
      6 -2
      14:11, 31 яну 2017
      Много хубаво представяне на тютюневата индустрия в града.Най-интересни са снимките от периода 1930-1944 година.На снимките се виждат хубави,бели,стегнати мъже.Както и сами може да забележите няма ******* и п*дал*.Най-хубавите години в Европа и въобще за целия свят.
      По-любознателните от вас трябва да направят нов прочит на този изпълнен с прогрес период.
    • 2
      Йо
      Йорданов
      1 -1
      18:54, 31 яну 2017
      Авторките ясно и недвусмислено посочили ли са, че краят на "тютюневата история" на Хасково е поставен от политиката на ЕС?? Или ги е страх за работните им места,ако критикуват ЕС?
    Последни новини