От х:

Днес в x:

Архимандрит Висарион ще отслужи панихида за Задушница на 2 март

Ден преди Месните заговезни – на 2 март е първата  Задушница за годината преди започване на Великия пост.

По този повод в събота архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи св. Литургия за упокой и обща Панахида за починалите наши близки. В съслужие с него ще бъдат енорийският свещеник и секретар на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков и иподякони.

 Заупокойната св. Литургия ще започне в 9 часа, след нея ще бъде отслужена и Панахида. Църквата е отредила да се почитат починалите с молитви, варено жито /коливо/, вино, хляб. Житото като тайна на живота символизира Възкресението, виното е сивол на Христовата кръв, а хлябът – Неговата плът.

Раздавките на Задушница и на помените се приготвят с мисъл и молитва за починалите, за да може всеки, който получи от тях, да се помоли и каже: „Бог да прости!“ Добре е да се раздава милостиня не само на близки, а и на бедни и нуждаещи се хора.

През тази година  трите Задушници  се падат на 2 март преди Неделя Месопусна, на 15 юни преди Петдесетница /Черешова Задушница/ и на 2 ноември – Архангелова Задушница.

Самият Господ Иисус Христос е казал: „Истина, истина ви казвам: ако житното зърно, паднало в земята, не умре, остава си само; ако ли умре, принася много плод.“ /Йоан. 12:24/ „Смъртта е отредена не за унищожаване на живота, а за пресъздаването му в нетление, слава и сила.“

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини