От х:

Днес в x:

-4 °C

Вълците в зоопарка на Кенана са в добро здраве, показа експертна проверка

  Вълкът и вълчицата, които обитават зоопарка на Кенана са в добро общо състояние. Това е показала проверката на експерти и ветеринари.

  Условията, при които живее двойката хищници, в която мъжкият е на 7 г., а женската на 4 г. , са обстойно проверени след сигнал от зоодоброволци, че за тях не се полагат необходимите грижи и че вълкът е в окаяно състояние.

  Заключенията на експертите по биоразнообразие към Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково е, че животните са активни и в добро общо състояние.

  На проверката са присъствали биолози, ветеринарен лекар и управителя на зоокъта. От заключенията им става ясно, че ветеринарно- медицинското обслужване на животните е в лицензирана ветеринарна амбулатория в зоологическа градина, състоянието им се следи и от външна клиника, с която хасковският зоопарк има сключен договор. Вълкът и вълчицата са били прегледани и обезпаразитени последно на 8-ми февруари. Те са клинично здрави. Ежедневно на животните се осигурява подходяща храна и прясна вода. Освен това клетките на животните отговарят на изискванията за отглеждането им им по Наредба, коментират експертите в отговор на сигналите от зоодоброволците.

  На място днес служителите от зоокъта разказаха, че няколко души от зоодоброволците в града непрекъснато обикалят около клетките на животните, често са забелязвани и да дебнат край тази на вълците.

  „Непрекъснато изпращат сигнали, че няма подходяща грижа за животните тук, проверките и от министерството, и от местните еколози за нас са ежедневие. Няма проблем, нека да идват хората, да контролират. Ние сме спокойни.“, коментира шефът на зоопарка Валентин Ахтаров.

  А днес в къта се радват на ново бебе-от породата мини овца.

  Сред любимците са и двете двойки близнаци камерунски кози. Едната двойка е родена преди дни, а другата вече е поотраснала-близнаците Антон и Атанас, които са се появили ден преди празниците през януари.

  Аплаузита на посетителите в зоопарка днес обаче обра един от пауните. Птиците навлизат в размножителен период и мъжките често демонстрират напето във ветрило красивите си пера.
  Сред хубавите новини в къта за животни е и началото на обновяването на детската площадка там. Цялото пространство ще бъде насипано с филц, ще бъдат ремонтирани и съоръженията.


   

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ке
   кенанския лъв
   1 -4
   21:40, 19 фев 2019
   Въобще не сме добре ! Идвайте по-често за репортажи за да ни нахранят! Гладни сме повече от пенсионерите!!!
   И не пращайте камерунски кози, а истинска лъвица!
  • 2
   Ке
   Кенанския Маймун
   2 -1
   22:38, 19 фев 2019
   А ако им хвърляме на вълците всяка седмица по една мутра или бей ,
   ще загладят и косъма :))
   • Ма
    МАНГО
    1 -1
    23:40, 19 фев 2019
    И ще имат храна за 100 години напред.
  • 3
   Pa
   Papata
   7 -2
   07:49, 20 фев 2019
   Сега, след като се научих, че и вълците в зоопарка са здрави, овчицата пак нормално родила, зоодоброволците зорко бдят, съм спокоен, че и последните проблеми на нашия град са решени.
  • 4
   Чо
   Чобанина
   0 0
   16:09, 20 фев 2019
   Туй рижото не е ли чакал бе ???

  Хороскоп за 21.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
  21 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
  21 яну 2020
  Последни новини