От х:

Днес в x:

5 °C

До 31 януари е възможна промяна на вида на осигуряването

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари, припомниха от офиса на НАП в Хасково.

Хората, които са на самоосигуряване задължително внасят и във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване“, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Тези, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове, изключение правят трудовата злополука и професионална болест и безработица, на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации, като например „майчински” при бременност и раждане.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Данъчните припомниха и че от 1-ви януари тази година размерът на здравната вноска за тези, които се осигуряват за своя сметка и не са регистрирани като самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, вече е 22,40 лева.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 560 лева.

От НАП уточняват, че срокът за първата вноска с нов размер – тази за месец януари, се дължи до 25-то число на следващия месец, т.е. до 25 февруари.

Здравноосигурителните права се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  De
  Deniss
  25 -1
  14:25, 29 яну 2019
  Самоосигуряващ съм. Всеки месец си плащам здравните осигуровки. Ходя на лекар веднъж годишно. Като имам вече сериозни оплаквания и искам направление за специалист, ми казват "Нямаме направления". Отивам на частно, щото съм без листче. Плащам 30 лв. за преглед и после отделно за месеца 25 лв. А защо си плащам осигуровлите пак? За да не ми се наложи утре другиден операция или в Спешното, като ме питат "Имаш ли осигуровки", дори да ми е спукана главата, да ме отпратят! Това не е ли позната история?
 • 2
  Бо
  Болен
  3 0
  10:03, 30 яну 2019
  Преглед при ревматолог 50 лева.Визуален,без всякаква апаратура,без касова бележка.Не работи с Здравната каса.Стигате вече си игра с бедните пенсионери.Ако един магазин не издаде касова бележка го глобяват и затварят за един месец.Нека законите б6дат за всички.

Хороскоп за 19.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
19 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
19 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
19 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
19 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
19 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
19 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
19 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
19 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
19 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
19 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
19 яну 2020
Последни новини