От х:

Днес в x:

До 31 януари е възможна промяна на вида на осигуряването

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари, припомниха от офиса на НАП в Хасково.

Хората, които са на самоосигуряване задължително внасят и във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване“, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Тези, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове, изключение правят трудовата злополука и професионална болест и безработица, на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации, като например „майчински” при бременност и раждане.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Данъчните припомниха и че от 1-ви януари тази година размерът на здравната вноска за тези, които се осигуряват за своя сметка и не са регистрирани като самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, вече е 22,40 лева.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 560 лева.

От НАП уточняват, че срокът за първата вноска с нов размер – тази за месец януари, се дължи до 25-то число на следващия месец, т.е. до 25 февруари.

Здравноосигурителните права се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    De
    Deniss
    25 -1
    14:25, 29 яну 2019
    Самоосигуряващ съм. Всеки месец си плащам здравните осигуровки. Ходя на лекар веднъж годишно. Като имам вече сериозни оплаквания и искам направление за специалист, ми казват "Нямаме направления". Отивам на частно, щото съм без листче. Плащам 30 лв. за преглед и после отделно за месеца 25 лв. А защо си плащам осигуровлите пак? За да не ми се наложи утре другиден операция или в Спешното, като ме питат "Имаш ли осигуровки", дори да ми е спукана главата, да ме отпратят! Това не е ли позната история?
  • 2
    Бо
    Болен
    3 0
    10:03, 30 яну 2019
    Преглед при ревматолог 50 лева.Визуален,без всякаква апаратура,без касова бележка.Не работи с Здравната каса.Стигате вече си игра с бедните пенсионери.Ако един магазин не издаде касова бележка го глобяват и затварят за един месец.Нека законите б6дат за всички.
Последни новини