От х:

Днес в x:

22 °C

До 31 януари е възможна промяна на вида на осигуряването

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари, припомниха от офиса на НАП в Хасково.

Хората, които са на самоосигуряване задължително внасят и във фонд „Пенсии на държавното обществено осигуряване“, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”.

Тези, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове, изключение правят трудовата злополука и професионална болест и безработица, на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт. В този случай обаче, напомнят от НАП, самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения от ДОО в определени ситуации, като например „майчински” при бременност и раждане.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП.

Данъчните припомниха и че от 1-ви януари тази година размерът на здравната вноска за тези, които се осигуряват за своя сметка и не са регистрирани като самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, вече е 22,40 лева.

Промяната е свързана с увеличението на минималния осигурителен доход от началото на тази година, който вече е 560 лева.

От НАП уточняват, че срокът за първата вноска с нов размер – тази за месец януари, се дължи до 25-то число на следващия месец, т.е. до 25 февруари.

Здравноосигурителните права се прекъсват, ако не са внесени повече от 3 дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  De
  Deniss
  25 -1
  14:25, 29 яну 2019
  Самоосигуряващ съм. Всеки месец си плащам здравните осигуровки. Ходя на лекар веднъж годишно. Като имам вече сериозни оплаквания и искам направление за специалист, ми казват "Нямаме направления". Отивам на частно, щото съм без листче. Плащам 30 лв. за преглед и после отделно за месеца 25 лв. А защо си плащам осигуровлите пак? За да не ми се наложи утре другиден операция или в Спешното, като ме питат "Имаш ли осигуровки", дори да ми е спукана главата, да ме отпратят! Това не е ли позната история?
 • 2
  Бо
  Болен
  3 0
  10:03, 30 яну 2019
  Преглед при ревматолог 50 лева.Визуален,без всякаква апаратура,без касова бележка.Не работи с Здравната каса.Стигате вече си игра с бедните пенсионери.Ако един магазин не издаде касова бележка го глобяват и затварят за един месец.Нека законите б6дат за всички.

Хороскоп за 09.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
09 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
09 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
09 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
09 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
09 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
09 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
09 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
09 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
09 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
09 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
09 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
09 авг 2020
Последни новини