От х:

Днес в x:

Бяло бебе, българче, до 2 години: най-желано от осиновителите у нас

    Дете със светла кожа, на възраст до две години, здраво, българче. Това е профилът на най-желаната рожба от българите, подали документи, като осиновители. По-трудно нашенецът се наема да стане родител на изоставено от биологичните си мама и тати момче или момиче над пет годишна възраст, с тъмна кожа и физически дефект, та дори той да е лек. Тези деца в повечето случаи намират дома зад граница при чужденци, дошли да търсят своята рожба в българските институции. На запад ножицата за изразяване на предпочитания към детето от страна на осиновителите е почти затворена, законите са много по-рестриктивни откъм възможност за претенции от бъдещите родители-посока, в която и България върви.

    Въпреки тенденцията, през последните години като резултата от наложените мерки за минаване през специални форми на работа със специалисти, българските кандидат-осиновители започват все повече да разчупват стереотипите и вече са все по-склонни са да приемат дете с по-тъмна кожа и различен от българския етнически произход, коментира главният експерт в Закрила на детето към областната служба за социално подпомагане в Хасково Николета Колева.

    Повече вписани деца в регистъра за осиновяване има през 2018 година в Хасковска област. Повече обаче са и осиновените деца. Осиновявания има включително и в последния месец-декември на годината. 49 деца от регистъра за осиновяване са намерили своите родители през изтичащата година. 29 от тях са осиновени в страната, някои в Хасковски регион, а останалите са със семейства от чужбина.

    В същото време 43 са кандидат-осиновителите в момента-два пъти по-малко от вписаните в националния регистър през годината около 100 деца. Повечето от децата обаче са с много нисък шанс да намерят семейство, тъй като са със сериозни увреждания. За други шансът да бъдат осиновени в България е малък, тъй като са на по-голяма възраст. Те обаче могат да намерят осиновители от чужбина.

    Своите родители чакат в регистър от Хасково тройка и четворка братя и сестри. По закон те не могат да бъдат разделяни от бъдещите си родители.

    В момента в Хасково върви и процедура по осиновяването на близначета, а това е хубава вест, защото малките могат да са у дома още в началото на новата година, разказа Николета Колева.

    Красимира Слаавова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Тя
      Тя
      7 -2
      20:26, 30 дек 2018
      Точно това е избора! Другите - ромите да си ги гледат, нали те са им источник на доходи с които преживяват!
    • 2
      By
      bydlo
      2 0
      23:25, 30 дек 2018
      Бяло, тфу.....
      • Г
        Г
        0 0
        11:04, 7 дек 2019
        Което не е удобно бързо се изтрива
    • 3
      Ди
      Диди
      0 0
      10:57, 7 дек 2019
      Тук има интерес да има приемни семейства има деца ама системата е тъкава
    • 4
      Ва
      Ваня
      0 0
      11:00, 7 дек 2019
      Има българчета ама те се предлагат на семейства от по виша класа. Обикновените хора осиновяват циганета без видими ромски черти
    Последни новини