От х:

Днес в x:

Промяна в Семейния кодекс ще задължава осиновителите да кажат истината на детето

Нов текст в Семейния кодекс ще задължава осиновителите да кажат на осиновените си деца, че не са биологичните им родители във възможно най-ранна възраст, но с оглед на тяхното състояние и нужди.

Това е една от редица промени в нормативната уредба за осиновяването, припознаването на деца, родителските права при развод и др., които предлагат министерствата на правосъдието и на труда и социалната политика в съвместна редакция на кодекса. От днес проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, а прогнозата е поне част от текстовете му могат да заробят от юни 2017 г. Подробности по документа съобщиха днес министрите Екатерина Захариева и Зорница Русинова.

"В Семейния кодекс има и задължение съпрузите да се уважават и да полагат грижи един за друг, така че считаме че по същия начин е и задължението да се уведомяват децата - даже бих казала, че то е доста по на място. Това е за защита на интересите на децата. Знаете, че рано или късно децата разбират за това - за съжаление обикновено на тийнейджърска възраст от някой "доброжелателен" съсед или роднина.", коментира правосъдният министър Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос редно ли е разкриването на произхода да бъде законово задължение.

Захариева обясни, че занапред за осиновителите се предвиждат различни социални услуги, които да ги подготвят за осиновяването. Преди да са взели детето, професионалисти психолози ще им разясняват ползите от това да са откровени с него, а също и ще ги обучават кога, как, в какъв момент и на каква възраст е най-добре да му кажат истината.

Друга съществени промени по отношение на осиновяването, които предвижда новият Семеен кодекс, са цялостно облекчаване на процедурата и отпадане на тайната на осиновяването.

Улеснението в процедурата, която сега отнема средно между година и половина и две години, ще дойде от обединението на всички 28 регионални съвета по осиновяване в един национален. В момента, за да търсят дете в цялата страна, родителите, желаещи да осиновят, трябва да подадат заявления до всяка комисия по отделно, обясни министър Русинова.

Според статистиката към средата на 2016 г. общо над 2400 деца чакат да бъдат осиновени и близо 1500 хора търсят своето дете. За същия период социалните служби са предотвратили изоставянето на повече от 10 500 деца в риск, отбелязаха от социалното министерство.

Освен това, за да се разкрие тайната кои са биологичните родители сега се чака решение от съда и то е допустимо само при "изключителни обстоятелства" - които изобщо не са дефинирани, заяви Захариева. В повечето случаи тези дела приключват с отказ. След промените в Семейния кодекс ще има ясна административна процедура, по която осиновените ще могат да получат информация за произхода си.

Това ще става на два етапа, като в първия ще научават датата, мястото си на раждане и причината за това да бъдат дадени за осиновяване, а на втория етап ако е необходимо и ако има съгласие за това - самоличността на биологичните им родители. Ще има специална комисия, която ще разследва произхода и ще дава тази информация, поясни правосъдният министър.

Отпада също и възможността за разсиновяване. "Това не е дете назаем, считаме тази практика за недопустима", коментира Захариева. За последните три години е имало 21 случая, в които по този механизъм осиновители са върнали детето си на държавата. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини