От х:

Днес в x:

5 °C

Ангелите на Мартин (коледен разказ)

Коледният базар в училището на Мартин приключи за по-малко от трийсет минути. Сувенирите и украшенията, изработени от децата, бяха подредени върху дълга маса в учителската стая, а около нея се бяха натрупали родителите, които купуваха настървено. Учителката, която държеше кутията за парите едва смогваше да я поднесе навреме към всички ръце, протегнати да пуснат левчета.

Базарът беше благотворителен – за Мая, петокласничка от училището на Мартин. Предстоеше й тежка операция, за която бе необходима значителна сума.

Пешеходеца не бе запомнил диагнозата на момичето. Беше нещо сложно и дълго, звучащо застрашително дори на латински. Той избягваше да запомня имената на болестите, воден от мрачното суеверие, че ако назовеш злото, то неминуемо ще те сполети.

Мая беше в инвалидна количка от месеци, а операцията й бе насрочена в първите дни на Новата година. Това не бе единствената благотворителна кампания за нея, но бе най-мащабната. Беше Коледа все пак.

Натрупаните на масата експонати изчезваха с поразителна скорост. Пешеходеца също бе отделил десет лева и избра миниатюрна елха, направена от шишарка, празнично украсена. Взе я внимателно в ръце, пусна парите в кутията и се огледа за сина си. Мартин стоеше в ъгъла до прозореца, втренчил поглед в масата. Всичко беше ометено. Покривката се бе нагърчила от многото ръце, бързащи да грабнат избрания предмет.

От стотината експонати беше останала една единствена коледна картичка, белееща се самотно върху зелената покривка.

Пешеходеца се приближи до сина си.

- Ще си тръгваме ли? 

Мартин мълчеше. Учителската стая вече бе почти празна, само неколцина педагози в другия край брояха събраните пари.

Мартин преглътна мъчително.

- Моята картичка. Никой не я хареса. Много е грозна.

Пешеходеца се вгледа в нея. На картичката бе нарисувано момиче с разпилени дълги коси, хванато за ръце от два ангела с разперени криле. Фигурите бяха разкривени и несъразмерни. Крилете на ангелите изпълваха целия лист и приличаха на огромни облаци над трите мънички грозни фигурки.

- Никой не я купи – Мартин подсмъркна.

Очите му бяха станали дълбоки и влажни, а една издайническа сълза се търкулна по лявата му буза. Момчето изви глава и обърна дясната страна към баща си.

Мъжете не плачат, нали?

Пешеходеца много пъти бе изпитвал чувство на безсилие в живота си. Но днешната безпомощност не можеше да се сравни с нищо.

Мартин бе обърнал гръб на масата и се вглеждаше в тъмнината през прозореца. Пешеходеца се пресегна и взе картичката. Мушна я в джоба си.

После хвана сина си за ръка и двамата бавно излязоха навън в мрака.

Първата неделя на януари бе слънчева, но много студена. Пешеходеца излезе на обичайната си сутрешна разходка, както бе свикнал още от времето, когато имаха куче. На входа се спря изненадан. В пощенската им кутия имаше писмо. Вратата на кутията отдавна бе изкъртена, дълго време вися изкривена на пантите, докато накрая изчезна съвсем. А писмо там не бе попадало от десетилетия.

Той протегна ръка и взе плика. Нямаше грешка, писмото бе до него.

Погледна подателя и се сети. Веднага след Коледа бе изпратил картичката с разкривените фигури в болницата за Мая. Не бе сигурен дали в болниците получават писма за пациентите, но вътрешното чувство му подсказваше, че коледните картички не са като обикновените и винаги пристигат където трябва.

Дълго бе размишлявал какво да прави с останалата от благотворителния базар рисунка на сина си. След тази вечер Мартин бе подозрително весел и палав. Но Пешеходеца знаеше - децата бързо менят настроенията си, но някои случки се запечатват завинаги в паметта им.  

Пешеходеца пое обратно по стълбите. Невероятно,  Мартин вече се бе събудил, но още се протягаше  в леглото. Пешеходеца приседна до него с плика в ръце.

Зачуди се дали не бе по-добре първо да прочете писмото, преди да го покаже на сина си. Но малкият вече го бе видял.

Разпечата го решително и извади писмото. Мартин се надигна и впери поглед в листа.

„Благодаря за прекрасната коледна картичка. Тя беше единствената, която получихме тук в болницата“.

Пешеходеца пое дълбоко въздух. Усети, че чете на глас, макар очите на Мартин също толкова бързо да пробягваха по редовете.

„Пише ви майката на Мая. Тя вече е оперирана. Всичко мина добре. Вчера дори стана от леглото, което не беше правила от шест месеца. Лекарят я видя и се скара, защото това трябвало да стане поне след десет дни. После докторът видя картичката на болничното шкафче и каза, че сигурно двата ангела са хванали за ръце Мая и са й помогнали да стане“.

Пешеходеца усети, че гърлото му пресъхва.

„Мая все още не може да държи химикал в ръка, продължаваше писмото, но поръча да ви кажа, че според нея грозни ангели няма“.

Пешеходеца остави листа на масата и погледна сина си.

Мартин бе вперил поглед в листа. Очите му бяха станали големи, дълбоки и тъмни.

Като на стогодишно дете.


Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини