От х:

Днес в x:

Фестивал „Коледарче“ се проведе за първи път в градина „Слънце“

    Фестивал „Коледарче“ се проведе за първи път в 15-та детска градина „Слънце“. Освен представители на домакините в коледното тържество участваха още деца от няколко забавачки - №19 "Щурче", №3 „Зорница“, №18 „8-ми март“, №22 „Звънче“ и №21 „Вихрогонче“ от село Малево. Празникът беше подкрепен и от ученици от хасковската Професионална гимназия по туризъм „Александър Паскалев“, които бяха приготвили гевречета и питки, традиционни за предстоящия празник Рождество Христово.

    На сцената с Коледен декор децата изпълниха песни, танци и обичаи. Всяка от групите малчугани, облечени в традиционни носии, представиха своя хореография. Групата от детска градина „Зорница“ пък беше съпроводена от звуците на гайда, изпълнение на една от възпитателките в градината. С аплодисменти бяха приветствани и всички деца – коледарчета.

    Това е първо издание на фестивала, който няма конкурсен характер, обясни директорката на градината-домакин Анна Йорданова. Идеята за празника се зародила спонтанно, защото искали да покажат, че във всички детски градини се пазят традициите и децата се възпитават в духа на българското. „За едно дете, а и за един възрастен, е изключително важно да познава своя корен и да има самочувствието на европейски гражданин. Именно затова днес се събрахме да се повеселим в духа на Коледа – празникът, който носи добро и надежда“, каза още Анна Йорданова. Тя допълни, че идеята им е фестивалът да стане традиционен и догодина да се включат още деца и от други забавачки.

    Гости на празника бяха кметът на Хасково Добри Беливанов, представители на общината - секретарят Яница Динкова и началничката на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ Светла Табакова, както и главният експерт за детските градини в Регионалното управление на образованието Силвия Касабова. От кметството зарадваха децата с подаръци и питки.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ге
      Генчо
      5 -4
      15:46, 18 дек 2018
      Стига с тая дума "фестивал"!!! Има си българска - " празник" която значи същото! Българите с чувство за малоценност!!! Комплексари!
    • 2
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      4 -2
      20:51, 18 дек 2018
      Абе този Бай Добри кога е в общината бе Ами той непрекъснато е някъде ту ленти режи ту на детски празник ту на откриване на празници Абе вържете го тоя ч„овек за стола му белким се укроти
    Последни новини