От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда: Две проверени училища в Хасково, и двете в нарушения

От проверените през септември и октомври две училища в Хасково са установени 6 нарушения на трудовото законодателство, свързани с временни учителски договори. Това са ОУ “Св. Иван Рилски” - пет нарушения на Кодекса на труда, и ОУ “Любен Каравелов” - едно нарушение.

Информацията е от Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” и е предоставена на Haskovo.net след заявление по закона за достъп до обществена информация.

Проверките на трудовите инспектори започнаха след публикация в Haskovo.net “Всеки десети учител в Хасково държан на верижка с временен договор”. Данните в този материал пък бяха от Регионалното управление на образованието, също поискани по Закона за достъп до обществена информация. Според тях в училищатата в община Хасково работят общо 1002-ма педагози, като 114 от тях са на срочен трудов договор по чл. 68 от Кодекса на труда.

Тази доста разпространена практика в училищата и детските градини обаче се оказва незаконна, а по казуса има и съдебна практика, включително в Хасково. Според КТ срочен трудов договор може да се сключва за работа, която има временен, сезонен или краткотраен характер (члн. 68, ал.3). А учителската професия определено не е такава. В ал. 4 от чл. 68 се казва, че срочен договор по изключение може да се сключи и за работа, която няма временен, сезонен или краткотраен характер, но най-малко за една година. “Изключението” обаче е дефинирано в Допълнителните разпоредби на КТ, т. 8 - “при конкретни икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини от подобен характер, съществуващи към момента на сключване на трудовия договор, посочени в него и обуславящи срочността му”. А системата на образованието е на бюджетна издръжка и не се влияе от пазарните условия. Кодексът предвижда и срочен договор за по-малко от година, но само след писмено заявление от служителя.

Според предоставената от Инспекцията по труда информация засечените в двете училища нарушения са именно по ал. 3 и ал.4 от чл. 68. На директорите на двете училища са дадени предписания да изменят въпросните срочни трудови договори в безсрочни.

При неизпълнение на предписанията КТ предвижда солени глоби. Чл. 414 гласи: “Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.”

По информация на Haskovo.net проверките на Инспекцията по труда в учебните заведения в Хасково, включително и детските градини, продължават.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    +-
    +-
    24 -4
    17:00, 15 ное 2018
    Нещо не стана ясно:
    "При неизпълнение на предписанията КТ предвижда солени глоби. Чл. 414 гласи: “Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.”

    Разпоредбата предвижда глоба за нарушение, ама щели да ги чакат да изпълнят предписанието и ако не го изпълнят - да ги глобят.
    Мен като ме спрат на пътя с износени летни гуми на автомобила предписание ли ми пишат. Естествено не.
  • 2
    Лю
    Любо
    25 -4
    17:55, 15 ное 2018
    Човек като чете това остава с впечатлението че ИТ едва ли не открива топлата вода.Не само в тези училища е така.В което и да беше проверката резултатът щеше да е подобен.Лошото е че незасегнатите от проверката училища ще се ослушват за"предписания". Масова практика е не само педагогическият персонал да е на временни договори.Равотодателят не само държи на каишка но се и "ебава"с неудобните или тези които не играят по свирката му.След като изтече временният договор може да го махне не защото не го бива а защото има "наш"човек.Или пък му даде "шанс"да размисли като го съкрати за около 3 дена и преназначи наново но пак с временен договор
  • 3
    Го
    гост
    14 0
    19:58, 15 ное 2018
    От справката от РУО става ясно, че най-много учители с временен договор има в хасковското СУ “Васил Левски” - 18, назначени за 1 година. По петима учители на срочен договор има в ОУ “Любен Каравелов”, ОУ “Шандор Петьофи”, гимназията по механо и електротехника “Стойчо и Кица Марчеви”, 9 са в СУ “Св. Паисий Хилендарски”, 8 в “ОУ “Св. Иван Рилски”, 7 във ФСГ “Атанас Буров”, 8.5 щата са в ОУ “Св. Климент Охридски” и др.

    За по-малко от една година пък има назначени 5-има педагози в Езиковата гимназия, 4-има в “Любен Каравелов”, 3-има в “Шандор Петьофи”, по двама в гимназията по дървообработване и строителство и по механо и електротехника и др.
  • 4
    Nn
    nnhh
    12 -2
    20:08, 15 ное 2018
    Вижте само Цанко по какви критерии назначава --хи, хи
  • 5
    Ох
    охоооооооо
    7 -7
    11:41, 16 ное 2018
    Инспекцията да не би да рови и търси работа на доближени до Кръшков?
  • 6
    Пе
    Петров
    7 -1
    08:09, 18 ное 2018
    Запитайте са ,къде са парите,които несе раздават като заплати? Защо продължават да вземат пенсионери и то за три и повече години? Докога?
Последни новини