От х:

Днес в x:

Въздушното сияние на Земята в златисто (видео)

Рано сутринта на 7 ноември 2018 г. НАСА трябваше да изстреля изследователския апарат ICON. Космическият кораб ще изследва динамичния регион, където Земята се среща с космоса - йоносферата. Стратът бе отменен, екипът на проекта ще избере следваща подходяща дата за изстрелването.

Зоната на най-отдалечените части на земната атмосфера и самото начало на космоса - йоносферата се простира на около 80 до 650 км над повърхността.

Тази зона не е нито напълно на Земята, нито е космос. Йоносферата реагира както на слънчевия вятър, така и на метерологичните състояния на ниската атмосфера долу, Непрекъснатите промени формират условията, които наричаме космическо време, обяснява НАСА.

Северните сияния са най-популярни, защото се наблюдават от повъргностт. Но кадри от космоса показват Земята със златист ореол. Това е "въздушно сияние" (airglow) - дифузна обвивка от светлина високо в йоносферата. Явлението се дължи на въздействието на свънчевия вятър на молекулите на азота и кислорода. Слънчевата радиация бомбардира атмосферните газове в йоносферата, докато не изгубят електрон (или два, или три), създавайки море от електрически заредени йони и електрони. Резултатът е "въздушно сияние". То може да се наблюдава по всички географски ширини, но рядко е забележимо с просто око. Понякога успяват да го заснемат с дълга експонация. Но от МКС се вижда прекрасни, както показват кадрите.

Снимката на нощната част на Земята е направена от астронавти на 7 октомври, когато МКС е на 400 км над Австралия. На изображението се вижда оранжевото сияние на атмосферата на Земята.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини