От х:

Днес в x:

Северното сияние, където не сме го очаквали

Прогнозата за слънчева буря този четвъртък, 13 юли, се очаква да даде възможност на хората в 17 американски щата да видят Северното сияние - цветното небесно шоу, което се случва, когато слънчевият вятър удари атмосферата.

Северното сияние, известно още като Полярно сияние, се наблюдава най-често в Аляска, Канада и Скандинавия, но 11-годишният слънчев цикъл, който се очаква да достигне своя връх през 2024 г., прави светлините видими на места по на юг. Преди три месеца светлините бяха видими в Аризона, отбелязвайки третата силна геомагнитна буря от началото на настоящия слънчев цикъл през 2019 г.

Геофизичният институт към Университета на Аляска във Феърбанкс прогнозира, че след броени дни северното сияние може да бъде наблюдавано в Аляска, Орегон, Вашингтон, Айдахо, Монтана, Уайоминг, Северна Дакота, Южна Дакота, Минесота, Уисконсин, Мичиган, Ню Йорк, Ню Хемпшир, Върмонт, Индиана, Мейн и Мериленд. Очаква се красивите светлини да се видят и в Канада, включително Ванкувър.

Светлините ще са видими отгоре в Милуоки, Минеаполис и Хелена, Монтана, и ниско на хоризонта в Салем в щата Орегон, Бойзи в щата Айдахо, Шайен в щата Уайоминг, Анаполис в щата Мериленд и Индианаполис в щата Индиана, според института. Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за океаните и атмосферата казва, че хората, които искат да се любуват на полярното сияние, трябва да се отдалечат от градските светлини, както и че най-доброто време за гледане е между 22 ч. и 2 ч. сутринта местно време.

Северното сияние възниква, когато магнитен слънчев вятър се удари в магнитното поле на Земята и кара атомите в горната атмосфера да светят. Светлините се появяват внезапно и интензитетът варира. Геомагнитен индекс, известен като Kp, класира авроралната активност по скала от нула до девет, като нула е не много активна, а девет е ярка и активна, разясняват от AP. Геофизичният институт прогнозира Kp 6 за бурята след броени дни в четвъртък. Жалко, че сме далеч от САЩ, защото това определено е гледка, която си струва да бъде видяна.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини