От х:

Днес в x:

Слънцето изхвърли два "канибалски" облака плазма към Земята

Слънцето избълва два облака плазма през последните два дни, което може да предизвика красиви полярни сияния, наблюдавани много по-на юг от обикновено.

Двете изхвърляния на коронална маса (CME) - изригвания на заредени частици от горната атмосфера на Слънцето, известна като корона, избухнаха от  съответно на 14 и 15 август, според метеорологичната служба на Обединеното кралство. Докато CME преминават разстоянието от 150 милиона километра между звездата и нашата планета, те могат да се канибализират взаимно, според SpaceWeather.com, създавайки едно супер мощно CME.

Канибализацията на CME възниква, когато Слънцето започне две изригвания за кратък период от време, като второто от двете е по-енергийно и следователно по-бързо от първото, обяснява Space.

Понастоящем се очаква двойното изхвърляне на коронална маса да достигне Земята в четвъртък (18 август) и може да предизвика сияния на юг до Ню Йорк и северна Англия.

Полярните сияния са страничен продукт от геомагнитни бури, причинени от взаимодействията между магнитното поле на Земята и магнетизираната плазма от Слънцето. В допълнение към тези хипнотизиращи явления, геомагнитните бури могат също да предизвикат прекъсвания на електрозахранването и да нарушат сателитните връзки и радиокомуникациите. Националната метеорологична служба на Обединеното кралство, Met Office, прогнозира предстоящата геомагнитна буря да бъде малка и не очаква значителни смущения.

В момента има пет области на слънчеви петна върху видимия диск на Слънцето, генериращи слънчеви изригвания - изблици на електромагнитно излъчване, които също засягат Земята. За разлика от CME, на които отнема до три дни, за да пристигнат Земята, слънчевите изригвания достигат планетата със скоростта на светлината, което означава, че синоптиците не могат да дадат предварително предупреждение, тъй като планетата изпитва ефекта в момента, в който изригванията бъдат видени.

В рамките на последните 24 часа имаше три изригвания от умерен клас от най-активния регион на слънчеви петна, които предизвикаха незначителни прекъсвания на радиото, каза Met Office. Прогнозите на космическото време очакват нови изригвания през следващите дни. В допълнение към двете CME, има и известен повишен слънчев вятър, протичащ от коронална дупка, което ще усили полярните сияния, очаквани към края на тази седмица.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини