От х:

Днес в x:

Исторически успех за българин на Международната олимпиада по биология

Златен сребърен и бронзов медал спечелиха българските ученици на 34-тата Международна олимпиада по биология, която се проведе в град Ал Аин в Обединените Арабски Емирства.За трети път златен медал в престижното състезание завоюва дванадесетокластникът Петър Жотев от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”. Неговото постижение е без прецедент в историята. На Международната олимпиада по биология състезателите имат право да участват само по два пъти, но заради пандемията от ковид бе прието онлайн участието да не се счита за реално присъствие. Така Петър Жотев стана първият и единствен биолог в света с три златни медала. Най-младият състезател от отбора на България – Виктор Лилов от 11-и клас в Софийската математическа гимназия спечели сребърен медал. Той е член и на Националния отбор по химия и тази седмица заминава и на Международната олимпиада в Швейцария.

Дванадесетокласничката Виктория Иванова от Математическа гимназия „Гео Милев“ в Плевен завоюва бронзов медал. Четвъртата състезателка в отбора ни - Яна Атанасова от Националната природоматематическа гимназия бе удостоена с грамота за достойно представяне.

Олимпийците ни се съревноваваха с 320 представители от рекордните 80 страни от целия свят. В продължение на три дни участниците решаваха 4 практически задачи в областта на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията, а в допълнение трябваше да анализират и решат над 400 теоретични задачи.

България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г., като досега нашите състезатели са спечелили 9 златни, 16 сребърни и 53 бронзови медала.

Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН и Теодор Трифонов от Института по биоразнообразие на БАН. В подготовката на олимпийците ни взеха участие преподаватели от Биологическия и Медицинския факултет на Софийския университет, както и от БАН.

Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини