От х:

Днес в x:

Трагичната експлозия в Бейрут е била толкова мощна, че е повлияла на йоносферата

В началото на август 2020-а жителите край ливанското пристанище на Бейрут станаха свидетели на една от най-големите неядрени експлозии, предизвикани от човек. Стотици души загинаха, хиляди бяха ранени, а стотици хиляди останаха без покрив над главата си.

Ударната вълна бе усетена по целия свят – сензори чак в Тунис и Германия уловиха подземния тътен, а сеизмични станции на 500 км разстояние отчетоха труса.

Сега се оказва, че експлозията в Бейрут е разтърсила дори и най-високите пластове на атмосферата.

Изследователи от Националния технологичен институт в Индия и университета в Хокайдо, Япония, измериха електрическите смущения в йоносферата и откриха, че взривът може спокойно да бъде съпоставен с повечето вулканични изригвания.

„Открихме, че взривът е генерирал вълна, която е пътувала през йоносферата в югозападна посока със скорост от 0,8 км/с“, казва Косуке Хейки, земен и планетарен учен от университета в Хокойадо.

Йоносеферата, започваща на около 50 км от повърхността на Земята и разпростираща се на стотици километри в космическото пространство, се характеризира с висока концентрация на свободни електрони, образувани в резултат на йонизираща радиация.

Екипът е използвал вариации във фазите в рамките на микровълновите трансмисии, изпратени от Глобалната навигационна сателитна система (GNSS) в деня на експлозията, за да изчисли промените в разпределението на електроните (което от своя страна подсказва за наличието на акустични вълни през газовете).

Това е трик, използван от учените още в зората на сателитните мрежи през 90-те години на миналия век за измерването на вълните, преминаващи през горните слоеве на нашата атмосфера. Целта? Да засекат едва доловимите сигнатури на най-различни неща – от вулканични изригвания до нерегламентирани ядрени тестове.

В края на краищата изследователите сравняват въздействието, което експлозията в Бейрут е имала върху йоносферата, с „белезите“, оставени от множество скорошни вулканични изригвания в Япония. Ефектите са малко или много съпоставими. Нещо повече –експлозията в Бейрут превъзхожда по отношение на своето въздействие върху йоносферата изригването на Асама в централна Япония през 2004-та.

Припомняме ви, че основната причина за взрива в Бейрут бяха 2700 тона амониева селитра – тор, който често се използва и при изработването на експлозиви. Именно тя генерира експлозия, сравнима с детонирането на 1,1 килотона тротил (горе-долу колкото слаба ядрена бомба).

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини