От х:

Днес в x:

10 °C

Проект ще разкодира генома на всички животни, растения и гъбички на планетата

Учени оповестиха мисия за секвениране генома на всички познати ни растения, животни, гъбички и протозои – клас едноклетъчни.

Целта на проекта Eart BioGenome Project е да използва информацията с цел спасяване на застрашените видове, значимостта му вече бе сравнена с изпращането на хора на луната.

Изследователи обясняват, че важна информация за това как видовете се адаптират към промените в околната среда най-вероятно е скрита в ДНК кода им.

В рамките на проекта, Институтът Wellcome Sanger, който изигра важна роля в проекта за разкодиране на човешкия геном, се е ангажирал да секвенира геномите на всички 66 000 вида във Великобритания.

Какви цели преследва секвенирането на генома?

Целта е да се състави изцяло нов списък на живота на планетата, чрез разчитане геномите на всеки организъм, принадлежащ към групата на еукариотите – многоклетъчни организми, чиято ДНК се съдържа в клетъчните ядра.

Учените посочват, че в момента са секвенирани геномите на едва 3 300 от общо 1.5 милиона познати ни вида.

Основните цели на проекта са три:

Фундаментална наука: геномите са богатство от информация за биологията на живота. Сравнявайки проекта за разкодиране на човешкия геном с изпращането на хора на луната, професор Харис Люин от Калифорнийския университет обяснява, че макар конкретните предизвикателства в двата случая да са много различни, те имат и една обща черта: никой не знае до какво точно ще доведат положените усилия.

Опазване на околната среда: за да опазят застрашените видове от климатичните промени, учените искат да разберат генетичния код, отговорен за адаптирането на организмите към средата им. За учените най-голям интерес представляват застращени видове като скалния орел.

Човешкото добруване: разгадаването на кода би могло да разкрие лечебни свойства в ДНК-то на организмите или начини за опазване на жизненоважни култури от суша и заболявания.

Цената на гигантския проект е 4.7 милиарда долара – сума, която според авторите му ще дойде от благотворителни организации и държавни агенции по света. 17 институции са завявили ангажираност в разкодирането на въпросните 1.5 милиона генома.

Набирането на средства ще е част от тази дългосрочна мисия.

Според учените ползата от проекта за човечеството ще е огромна – резултатите ще служат като основа за всички направления в биологията и биотехнологиите. Това означава разработване на нови лекарства и нови горива.

Професор Люин акцентира върху ползите за човечеството: “Вземете например земеделието. ¾ от храните по света зависят от едва 12 култури. Трябва да открием генетични източници на подобрена устойчивост, особено устойчивост на суша, сега когато сме изправени пред опасността на климатичните промени”.

Мисията се простира далеч отвъд източниците на храна: сред тези 1.5 милиона вида се намират и най-странните, миниатюрни и пренебрегвани организми по света, които може би пазят важни тайни, за които дори не сме си помисляли.

Източник: bbc.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини