От х:

Днес в x:

129 хил.лв. разпределени по училищата за охрана

129 хил. лева за охрана са вече разпределени по сметката на хасковските училищата. От общината уточниха, че преводът е разписан на 19-ти октомври.

15 местни школа се подсигурени със средствата, които са от бюджета на общинската хазна. За отпускането им Общинския съвет на Хасково гласува в началото на миналата година. През септември обаче се получи луфт по сметките на ,чебните заведения, тъй като се наложи ново решение на местните парламентаристи за чисто формално административно прехвърляне на сумата от едно перо на бюджета в друго. Трансферът беше одобрен в края на месеца.

Масово училищата са получили суми  между 8 хил. и 9 хил. лева за едно охранително място. Най-ниската сума, която е преведена е за Математическата гимназия. 15 хил. лева е преводът за Основно училище „Климент Охридски“, тъй като там са две охранителни места заради двете сгради на школото. Единственото училище, за което няма предвидени общински пари за охрана, е ОУ“ Н. Йонков Вапцаров“, тъй като там портиерът е на щат към училището. Останалите школа са сключили договори с охранителни фирми.

С това темата с плащането на охраната трябва да приключи и да се сложи точка на спекулациите, които още вървят в някои училища със събирането на средства за това. По сигнали на читатели на Haskovo.net в момента все още  се искат пари от родителите под този предтекст.

Според разпоредбите, ако от училището са събирали пари принудително от родителите, директорът подлежи на санкция, включително дисциплинарна.

Събирането на средства от родителите на ученици противоречи на Закона за предучилищно и училищно образование и от миналата година е в сила заповед на кмета Добри Беливанов, с която това се забранява.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ро
    Родител
    13 -1
    10:55, 26 окт 2018
    Дрън-дрън - наказан директор. Кой е наказан? И какво става със събраните пари от родителите?
  • 2
    00
    001
    19 0
    11:20, 26 окт 2018
    В ОУ "Климент Охридски" ни събраха вече парите!!!!!!!
  • 3
    Ма
    Майка
    17 0
    11:29, 26 окт 2018
    Сега органите да се сезират и да проверят къде ще отидат парите , които ни събраха УЖ за охрана в ОУ"Христо Смирненски"!
  • 4
    Хр
    храбрият войник ШВЕЙК
    4 -1
    15:00, 26 окт 2018
    Сигурно ги е гушнал Точевски Той като Остап Бендер
  • 5
    Ри
    Рилски
    1 0
    19:08, 26 окт 2018
    Дъщеря ми учи в ”Иван Рилски”, шести клас, тази година не ни поискаха пари, нито за охрана, нито за настоятелство. Събрахме пари за само за помагала, въпреки че част от тях са излишни, ноо....кой те пита
  • 6
    Ай
    Ай сиктир
    4 -3
    19:24, 26 окт 2018
    Жалкия Кмет пак нищо не е разбрал. От ОУ "Климент Охридски събраха парите. Щом е незаконно защо управата на училището прави незаконни действия ? Дали ще върнат взетите пари? Коя институция в тази Община и Държава следи за незаконното искане и вземане на пари от родителите? Кмета какво е предприел от получените сигнали? - Вероятно нищо! РУО Хасково да провери сигналите на родителите! Така какато е тръгнало ще стигнете и до такса за децата за тоалетна в училище!
Последни новини