От х:

Днес в x:

Бурни дебати в НС: Излежали присъди и с основно образование ще могат да стават охранители

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност, с които се разрешава на частните охранителни фирми да използват подизпълнители.

Освен това се дава право и лица,, осъждани за умишлени престъпления от общ характер, но са реабилитирани, да могат да получават лиценз за частна охрана. Намалява се и изискваната образователна степен за изпълнителите на частна охранителна дейност. Досега те трябваше да притежават завършено средно образование, а сега ще им е нужно само основно.

Измененията са внесени от Пламен Нунев /ГЕРБ/ и група народни представители и бяха одобрени на първо четене със 77 гласа "за", 25 "против" и 2 "въздържал се".

От БСП и ДПС определиха законопроекта като лобистки и изразиха притеснения от някои от предложените текстове.

От ГЕРБ обясниха, че законопроектът е обсъждан близо година - година и половина с бранша и да се говори за лобизъм било смешно.

Бурен дебат предизвика предложението реабилитирани за престъпления по Наказателния кодекс да могат да правят охранителни фирми и да им се издава лиценз.

"Това означава хора, осъждани за куп престъпления като рекетьорство, убийства, наркопласьорство да могат  легално да влязат в охранителния бизнес. 90-те години имаше сума ти лица, хора рекетирали и трошили ръце, организирали побоища. Сега като са им изтекли присъдите им отваряме вратата към легалния бизнес", обясни от трибуната на парламента Иван Иванов от БСП. ДПС също се обяви против предложенията на ГЕРБ, предаде 24 часа.

Спомнете си за Георги Енев, който ограби инкасо автомобил. Неговата присъда изтича и сега той  ще може да стане охранител и да пази банки, атакува управляващите и социалистът Тодор Байчев.

С текстовете за реабилитираните лица се дава право на куп хора, осъждани за престъпления, които нямат общо с криминалния контингент - катастрофи, по непредпазливост и пр. да са легално в бизнеса, отвърна обаче депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. Той е сред вносителите на промените и основен техен защитник в парламента.

Текстовете за реабилитираните лица обаче били подложени на дебат и не е задължително да бъдат приемани, обясни още той. Вариантите били два - пълното им отпадане или подробно разписване в закона реабилитирани за какви престъпления могат да са собственици на охранителни фирми.

Манев насочи дебата към социалистите с обвинението, че мутризацията и хората с прякори, за които говорят са създадени при техни управления в миналото и с прословутите "червени куфарчета".

Намаляването на изискванията за образованието на охранителите на терен пък се правело заради липсата на работна ръка, заяви още Манев.

"Защо беше забранено да работят хора без средно образование? Защото имаше работна ръка. А сега има строителни и селскостопански обекти, които са замразени и всъщност се охраняват от пазач", разясни мотивите си депутатът от ГЕРБ.

Промените в закона са лобистки, атакува опозицията. А Ахмед Ахмед от ДПС поиска всеки от вносителите да декларира конфликт на интереси.

"Аз нямам конфликт на интереси. Никога не съм имал фирма и не съм се занимавал с охранителен бизнес", отговори Маноил Манев. Той е от създателите на частния Колеж за охрана и сигурност.

Спор предизвика и тестът в законопроекта, който предвижда при големи поръчки за охрана да могат да бъдат наемани подизпълнители. Така ще се даде възможност в малки населени места охранителни фирми с различна специализация да работят заедно, обясни Манев. Според БСП и ДПС  обаче така се ликвидирал малкия бизнес в охранителната сфера.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Фо
    фончо
    4 -1
    19:10, 27 яну 2021
    като изритаме тробарите тия закони трябва да се сменят пак.
  • 2
    Ст
    Стара чанта
    1 0
    09:22, 28 яну 2021
    Направо им направете три- четири партийки - и в Парламента ! А опит за това вече може да се почерпи - имаме пример !
  • 3
    3/
    3/4
    3 0
    11:03, 28 яну 2021
    На новото Народно събрание ще му трябва една година,докато заличи необмислените закони на малоумниците от ГЕРБ!По-добре да излизат в отпуск!
Последни новини