От х:

Днес в x:

17 °C

Маските стават задължителни, без шлемове и шалове: какво гласят новите здравни заповеди

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов издаде три нови заповеди, с които въвежда промени в режима на ограниченията, част от които вече бяха обявени.

Ново правило е, че от 1 февруари до 30 април вече няма да се разрешава вместо маска устата и носът да се покриват с шал или шлем. Защитните маски стават задължителни на закрити обществени места, както и при струпване на хора на откритите обществени пространства. Допустимо е обаче да се носят по-евтините еднократни маски, както и текстилни, а не непременно по-скъпите и от по-висок клас FFP2, към които преминаха редица европейски държави.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в тях са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и други подобни събития.

Ето конкретните дати и специфични условия по сектори:

Как ще учат учениците

От 4 февруари по график се допускат присъствените учебни занятия за учениците от 5-и до 12-и клас

Заповедта на здравния министър определя конкретен график, по който това ще става. 

4 - 17 февруари - присъствено ще учат учениците от 7, 8 и 12 клас;

18 февруари - 2 март на училище ще ходят учениците от 5, 10 и 11 клас;

4.- 17 март - в класните стаи се връщат учениците в 6, 9 и 12 клас.

Заповедта разрешава семестриални изпити на студентите, които не могат да бъдат проведени ефективно в електронна среда, да се полагат присъствено. Условието е да се запълва не повече от 30% от капацитета на учебната зала, а продължителността на изпита да не надвишава два часа.

Как ще работят културните средища

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство. Условието е да се използват до 30% от капацитета на помещенията и се спазва физическа дистанция.

От същата дата фитнесите също могат да възобновят работата си като използват до половината от капацитета на помещенията.

Възобновяват работа и търговските центрове и моловете. Непълнолетните имат право да ги посещават, но само ако са придружени от родител или друг пълнолетен.

Какво се предвижда за заведенията

Определен е и режимът за заведенията, чиито собственици се разделиха във вижданията си за това кога са готови да подновят работата си, като част от бранша готви протест утре.

От 1 март се допускат посещенията в заведения за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове. Условието за работещите е да използват до 50% от капацитета си, а разстоянието между облегалките на столовете на две съседни маси да е поне 1.5 метра. Персоналът е длъжен да носи предпазни маски.

Какво трябва да знаят пристигащите

От 29 януари пристигащите в страната трябва да предоставят документ за негативен резултат от PCR-тест. Крайната дата, до която ще важи това изискване, засега е 30 април. Тестът трябва да е направен до 72 часа от пристигането.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Да
  Да
  15 -5
  08:53, 27 яну 2021
  Опитите продължават мишките мълчат
  • Бо
   Боли ма фара за тебе
   6 -1
   09:54, 27 яну 2021
   Я си седя у дома и си пръцкам с кеф, щото съм Диван-ТуЛуП
 • 2
  ЕС
  е стига вече де
  6 0
  11:28, 27 яну 2021
  след изборите всичко ще си дойде на мястото
 • 3
  Ян
  Яна
  7 -1
  12:46, 27 яну 2021
  И на най-глупавия стана ясно, че цялата история с този Ковид е една измама, сътворена за поробване на хората и за превръщането им в уплашено стадо животни, както и за колосални далавери за трилиони долари/евро. Не, че Ковид не съществува – той съществува и е ясно, че е генно модифициран. Но той не е смъртоносен. А ковид-идиотите, които имат желание да се ваксинират, по-добре да се опомнят навреме и да не рискуват живота и здравето си. Защото вероятността да се разболееш или да умреш от тази измамна ваксина е по-голяма, отколкото да се разболееш или да умреш от Ковид-19,20,21 и какъвто си номер там му измислят за настоящата година. Не виждате ли, че фармафията е най-гнусната от всички видове мафии, съществуащи по света и тя е в пълен унисон със сатанистката политика на всякакви глобалисти и либерасти.

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини