От х:

Днес в x:

Спешното в Хасково с нов облик до 3 години

Най-късно до 3 години Хасково ще има изцяло обновен център за спешна медицинска помощ. Всички строителни книжа са окомплектовани и са депозирани в Здравното министерство, посочи шефът на МБАЛ-Хасково д-р Георги Гелов. Финансирането, което се очаква за ремонта, е част от мащабния проект на МЗ по линия на ОП „Региони в растеж“, за който здравният министър Кирил Ананиев и колежката му от МРРБ Петя Аврамова сложиха подписите си преди ден. Така по темата за модернизация на системата на Спешната медицинска помощ в цялата страната се сложи документална точка и започва фактическата реализация на проектите.

Темата за реконструкцията и се въртя повече от две години и на няколко пъти сроковете за финализирането по проекта бяха удължавани от страна на бенифициента-Здравното министрество. Първата отсрочка беше заради смяна на министъра. Тогава срокът се отложи от средата на декември 2017 г. за 30 март 2018 г. Още едно удължаване беше направено до май тази година на срока за подаване на проектните предложения.

Европейското финансиране от 163,5 млн. лева, ще бъде разпределено във всички центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали и изнесени екипи, и в спешните отделения на лечебни заведения с над 50 % държавна собственост в капитала. Освен модернизация на сградите, има предвидени пари за оборудване с нова апаратура, ще бъдат разпределени и 400 нови линейки.

От Хасковска област пари по проекта ще получат и филиалите на ЦСПМ и в: Димитровград, Харманли, Свиленград, Симеоновград, Тополовград, Ивайловград, Любимец, и Маджарово.

В обхвата на реконструкции на сградите на спешното попадат 34 лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала, 27 центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 6 филиала в страната. Планираната продължителност на всеки проект, включително дейностите, предвидени в него, не може да надвишава 36 месеца.

Спешното отделение в Хасково ще бъде разширено към градинката, където сега е рампата за линейките, посочи изпълнителният директор на МБАЛ Хасково д-р Георги Гелов. Към сега съществуващата сграда на северозапад ще бъде направена нова пристройка.

Реконструкцията ще даде възможност да се обособят няколко различни зали за манипулации за преглед, шокова, за спешна терапия с пост с легла, зала за диагностика и наблюдение. Лекарските кабинети, тези за консултации на пациенти с минимални увреждания, за бързо проследяване ще бъдат отделени от изолационните помещения. Централно фоайе ще бъде изцяло прекроено- с чакалня за пациенти и отделна зона за персонала, административна и складова част.

В новата пристройката ще има зоната за спешно лечение и наблюдение. Връзка между двете зони на Спешното ще става с топла връзка.

В Хасковска област се очакват и нови линейки за всички спешни центрове, като надеждите са да бъде разпределен поне един високопроходим медицински автомобил. „В областта има нужда и от такива специални линейки, тъй като имаме много общини, които са в планински райони. Такива медицински автомобили трябват със сигурност поне за района на Ивайловград и Тополовград“, смята д-р Гелов.

А междувременно министър Ананиев обяви, че МЗ вече има класиран победител по обществената поръчка за линейките.

Има още две обособени позиции за 120 високопроходими линейки, за които все още няма кандидати. Ананиев обясни, че потенциалните кандидати са притеснени от техническото изпълнение на проекта. Търсенето е за 42 линейки с повишена проходимост и за 78 със задвижване 4X4, като прогнозната стойност на един такъв оборудван с техника за първоначална помощ и монитори за наблюдение на пациента автомобил е 130 хил.лева.

Обществената поръчка е обявена отново в началото на октомври, а офертите ще бъдат отворени на 20 ноември.

Предстои да бъде обявена и втората медицинска поръчка, която е за оборудване и медицинска апаратура за спешната медицинска помощ, като по проекта тя обхваща около 22 млн. лева и трябва да бъде обявена до края на месец май.

Подготвя се и обществена поръчка за офис оборудването на центровете за спешна медицинска помощ.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ма
    мастикаджия
    19 0
    21:01, 24 окт 2018
    А спешното към новия облик ще има ли нов началник,щото Кючука вече съвсем е изпърдял.Да не влизаш там.Пациентите са им като врагове.
  • 2
    Зо
    Зорко
    8 0
    23:16, 24 окт 2018
    Сигурно и той е за Спешната, но Неотложна помощ, щом е изтрещял.
  • 3
    Ха
    Ха-ха
    5 0
    18:28, 25 окт 2018
    Нов бардак със стари к....../визирам шефа им/. А ще ремонтират ли кабинета на "доктор " Ангелова???
Последни новини