От х:

Днес в x:

Животните, които дадоха име на Ubuntu

Още от началото ще ви предупредим – за Ubuntu като операционна система (и изобщо за Linux) тук няма да обелим и дума. Само за животните, в чест на които е наречена една или друга версия на тази OS. Така, че който не обича природата, нека използва бутончето за затваряне на страницата.

За съжаление, много от животните, имената на които са използвани в названията на версиите на Ubuntu, обитават екзотични страни (май и в софийския зоопарк ги няма). Все пак, с някои от тях сме запознати, предимно в гастрономически аспект – много от нас наистина обичат природата – варена или печена, а понякога във вид на суши.



Warty Warthog
Първата версия на Ubuntu, която видя бял свят на 10 октомври 2004 г., неизвестно защо получи номер 4.10. Тя е наречена в чест на брадат глиган (Phacochoerus africanus) – животно, обитаващо Африка на юг от Сахара. Достига тегло до 100 кг и вероятно става за ядене. Джон Хънтър в своята книга „Ловец" описва случай, когато той е ловил брадатия за някакъв английски лорд, като го е измъквал с голи ръце от дупките. А пък лордът си направил хубаво седло за коня от него.



Hoary Hedgehog
Версията излезе на 8 април 2005 г. под номер 5.04. Нейното име е Старият таралеж, а защо – никой не знае. Не се знае и кой точно вид са имали предвид програмистите на Canonical, но съдейки по снимката, този таралеж освен в детските книжки се среща и у нас.



Breezy Badger
Версията 5.10 на Ubuntu се появи на 13 октомври 2005 г. Веселият борсук си е... борсук, който се среща на воля и у нас. В миналото хората са добивали мас от него и са правили сапун. В този аспект и тогава на него не му е било много весело, но вече ние използваме сапуни „Палмолив и други такива.



Dapper Drake
Тази версия на операционната система излезе с голямо изоставане в графика – на 1 юни 2006 г. и под номер 6.06. Затова пък тя първа придоби статус „дългосвиреща" (LTS - long time support). Може би затова е получила и името си - Издокараният паток.



Edgy Eft
Edgy Eft беше пуснат на 26 октомври 2006 г. и беше награден с пореден номер 6.10. За тази статия опитахме да намерим в Интернет Edgy Eft (раздразнен гущер), но все Ubuntu излизаше и се отказахме.



Feisty Fawn
Версията Feisty Fawn на Ubuntu с номер 7.04 беше представена на 19 април 2007 г. За да не правите асоциации с нещо, което наистина става отстрелване и изяждане, показваме ви снимка на широкорог елен от епохата на горния палеолит.



Gutsy Gibbon
Лакомият гибон (Gutsy има и други значения, но тава най ми хареса) с номер 7.10 направи своя скок на 18 октомври 2007 г. - от дървото направо на десктопа. Където впрочем се държа много прилично. Казват, че гибоните са мили зверчета, но в зоопарка не дават да ги пипаме.



Hardy Heron
Яката чапла (8.04 LTS) долетя от топлите страни на 24 април 2008 г. Този вариант на операционната система също има дълга техническа поддръжка (Long Term Support) - 3 години за Desktop и 5 години за Server версиите.



Intrepid Ibex
Версията 8.10 се появи на 30 октомври 2008 г. и е получила името си от алпийския козирог (Capra ibex). Животното е много красиво, а ловци разправят, че е и доста вкусно, само дето тези козли трудно се ловят.



Jaunty Jackalope
Рогатият заек е персонаж по-скоро приказен, отколкото зоологичен. Рождената му дата е съвсем скорошна – 23 април 2009 г., а номерът, който акушерите-програмисти му вързаха на крачето – 9.04. Независимо от своята химерична противоестественост, заекът се държи много добре.



Karmic Koala
Съдбоносната коала ще се роди през октомври тази година под номер 9.10. За сега все още е в торбата на майка си, понеже това е торбесто животно.
Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини