От х:

Днес в x:

10 °C

Млади фотографи показват дейността на читалищата в 5 изложби

Изображение 1 от 5

  Областният управител на Хасково е партньор на читалище „Заря - 1858“ по проект „Читалище на фокус“. Днес в областна администрация Хасково бе даден

  Символичен старт бе даден днес на проекта „Читалище на фокус“, реализиран от читалище „Заря – 1858“. Той беше представен в областна администрация. Партньори са областният управител Станислав Дечев, регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”.

  Проектът „Читалище на фокус“ ще се изпълнява от членовете на Клуба по фотография с ръководител Славян Костов и е част от програмата на Пловдив „Европейска столица на културата 2019“.

  Според секретаря на читалище „Заря – 1858“ Александър Милушев българското просвещение и възраждане са започнали в читалищата, традициите и духовното ни богатство са съхранени в тях. „Затова сме решили да ви покажем читалища - нови, забравени, стари, изоставени, поддържани... читалищата в тяхното многообразие. Защото през последните години се закриват училища, но за сметка на това се увеличават читалищата. Това е показателно за отношението на българина към читалището“, посочи Александър Милушев.

  В продължение на два месеца 8 момичета от клуба по фотография ще влязат в 5 читалища от област Хасково. „Ще търсим различната гледна точка. Ще покажем уникалните хранилища и ще се опитаме да предадем атмосферата в тези на пръв поглед изоставени и забравени читалищни сгради“, обясни Славян Костов. В края на проекта те ще подготвят 5 изложби, ще отпечатат най-въздействащите фотографии и ще се опитат да ангажират местните общности със съдбата на местните читалища.

  „Алиансът за регионално сътрудничество и развитие е организацията, която се ангажира, написа и координира този проект изцяло на доброволни начала”- подчерта Славян Костов. Той бе категоричен, че екипът от фотографи ще пренесе уникалната читалищна атмосфера чрез изложбите по места в Маджарово, Любимец, Димитровград и село Татарево. Първата ще бъде през ноември в читалище „Заря-1858“ Хасково.

  „В България има 3500 читалища, а в област Хасково те са над 120. Някои от тях работят още от времето преди да я има свободна България. Такъв е случаят и с нашето читалище „Заря“. То е създадено преди 170 години, през 1858 година. Днес държавата е тази, която осигурява финансирането на тези уникални просветни институции. А читалищните настоятелства успяват чрез дейността си да се дофинансират. Мисията на всяко читалище е да образова и просвещава. Затова в основата му стои библиотеката. Или ако си представим читалището като един жив организъм, със сигурност библиотеката е неговото сърце. Затова аз приветствам този проект, който има за цел да се фокусира върху уникалната институция читалище и по-конкретно върху сърцето на читалището - местната библиотека“, подчерта областният управител на Хасково Станислав Дечев.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
  28 окт 2020
  Последни новини