От х:

Днес в x:

Хиляди хасковлии ужилени от фалиралия застраховател „Олимпик“

Хиляди хасковлии са сред изгорелите в страната над 200 000 от сключени застраховки с фалиралата компания „Олимпик“. Точният им брой не може да се установи, но според хора от бранша потърпевшите са поне няколко хиляди.

От 15-тина брокерски застрахователни пункта в областния град, само два-три не са работили за фалиралото дружество, казаха хора от бранша.

„Олимпик“ привличали брокерите с по-ниски цени на полиците и почти двойни комисиони. „Още в самото начало беше ясно, че при дъмпинга, който правят в цените и висока комисиона за застрахователните брокери, това е балон, който рано или късно ще се спука. Защото няма как да продаваш нещо, което струва пет лева за лев и петдесет. „Олипмик“ е като КТБ, но в застрахователния бранш. От години държавата на практика толерира дъмпинг в цените. Комисията за финансов надзор трябва да упражнява контрол, но явно е в пълна абдикация“, коментира спец с дългогодишен опит на пазара. И съветва ужилените: „Избирайте си застрахователната компания, както правите избор за личен лекар - след проучване и преценка.”

Хасковлия, застрахован при „Олимпик“, се оказа в патова ситуация след фалита на компанията. „Имам полица, но с тримесечни вноски. Преди дни изтече срокът и отидох да си внеса следващата сума. Отказаха да я вземат и ми казаха, че компанията вече не сключва застраховки. Тогава казах: Добре, застраховайте ме в друга компания. Отговорът буквално ме потресе: Не можело, защото старата била в сила още 14 дни, не можело да има две активни полици. Но ме успокоиха, че мога да шофирам спокойно, няма как да ме глобят, защото на практика имам валидна застраховка. На въпроса ми ако се случи инцидент, кой ще плати щетите, служителката вдигна рамене. Никой. Така се получи, че едновременно съм застрахован и не съм застрахован“, обясни мъжът. И допълва: „Извадих късмет, че не изгорях с пари. И че съм в отпуск и мога да си позволя да не карам колата си“.

Застрахователни брокери потвърдиха, че това е точно така, макар че не е за вярване. „Това е така, защото регистрацията е действаща в Регистъра на гаранционния фонд в България и докато срокът на давност не изтече, системата не допуска възможност на вписването на нова застрахователна полица. Така е регламентирано в закона“, коментираха хора от бранша.

Според застрахователи скандалът с „Олимпик“ тепърва ще набира скорост. „Повечето от застрахованите им автомобили са тежкотоварни. Какво се случва с такъв камион в чужбина, е трудно да си представим“, допълват хасковски застрахователи.

Вчера премиерът Бойко Борисов нареди на финансовото министерство и комисията за финансов надзор да разследват случая с „Олимпик“.

„Това е повече от абсурдно, защото те трябва да разследват себе си. Точно те са институциите, които издават лиценз за работа в България на една офшорна компания, регистрирана в Кипър, която видно не спазва законите. По закон е регламентирано, че сумите за комисиони, административни разходи и други подобни, не могат да надвишават 20 на сто от застрахователната премия. А тук е видно с просто око, че не е така. Просто никой не контролира тази пирамида“, обясняват хасковски брокери.

Те допълниха, че вече могат да сключват нови застраховки с ужилените от „Олимпик“, но те ще са валидни от 18 август. Дотогава хиляди хасковлии ще са в уникална ситуация - имаш валидна застраховка, но не си застрахован.

Красимира Славова, Тодор Кръшков 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (20)

  • 1
    Ож
    ожилен
    53 -2
    08:44, 16 авг 2018
    Сега е момента да попитаме Къде е ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД? Защо не си влезе в ролята за която дърпа пари от всяка една сключена застраховка
    • Ст
      странен
      9 -8
      10:35, 16 авг 2018
      Гаранционният форд поема на Български Компании. Изично го пише. Не сучайно вви казах, проучете малко преди да се застраховате. Ясно че е по- евтино, но то си е очеизвадно, че е гнило.
    • Ив
      ИВАН ПЕТРОВ
      6 -1
      21:43, 16 авг 2018
      Шефката на ТР /Търговския Регистър/ е посочена от ПП Атака. Тази ПП си даде мандатите под аренда на г-н 10, още при съставянето на Борисов-3 и след това бе използвана за овладяване на ключови агенции и дирекции. Сега дойде времето господинА да се възползва от капиите, които превзе чрез ПП. ТР е първата капия, която трябваше да се отплати и оправи нЕкои бакии! Следва продължение ….

      Коя ще е следващата държавна институция, която ще спре дейността си? Без МВР, останалите министерства, Цацаратура, Здравна каса, НОИ и т.н. Те вече са!

      Тъй като съм голям профан, питам как „гърми диск“, компютърен? С C-4 ли?

      Ако изберат чичо Цец в Конституционния съд, какво ще се „взриви“, Конституцията ли?

      Държавата започвала да проверява техниката в държавните регистри! ‘Що не я проверихте, га я монтираше маникюристката!

      Добре, бе, нЕкой да ми каже коя система на територията работи нормално, щото едно българче от чужбина ме пита! От утре информационния поток в България ще се измерва в гепибайти!

      Едни кипърци гепиха 60 млн лева! Баце рече, че са виновни застрахованите, ‘щото избрали по-евтини застраховки!

      Прав е Баце, ‘що не се застраховахте при неговата застрахователна фирма? Тогава щеше и без вноски да ви застрахова!

      Всеки ден ме изумява колко дълбока може да е човешката тъпота и наглост! Щом кипърците ни се нагледаха и гепиха 60 млн, без да се напъват много, прав е Баце, че сме най-богатата държава в ЕС!

      И най-разградения двор! На въпроса, как ще реагира България на кражбата на 60 млн, Баце отговори с въпрос: ‘Що не видите коя година са дошли и кой ги е пуснал?

      Те това е държавник!

      Иван Петров

      адвокат, прокурор на столична апелативна прокуратура /1995-2008/
  • 2
    Ее
    ее
    11 -3
    08:53, 16 авг 2018
    Спокойно, заради този случай с олимпик отключиха системите на гаранционен фонд и вече може да се засъпят две застраховки.
  • 3
    Аз
    аз
    12 -2
    09:53, 16 авг 2018
    Дано да им е ясно на застрахователи и ченгета, че няма кой да си прави 2 пъти застраховка за сметка на застрахователя.....
    • Ст
      странен
      7 0
      10:37, 16 авг 2018
      Кога е псана статия? От вчера е отворена системата специално заради Олимпик и на засегнатие им е позволено да се застъпят сроковете... Ама КОНТРОЛИРАЩИТЕ органи пак са спали и ще се чешем сега пак
  • 4
    То
    Тодоров
    34 -3
    10:05, 16 авг 2018
    Това, което трябва да направи държавата е - Гаранционният фонд - да изплати остатъците за платените суми по не изтекли полици и да встъпи, като взискател пред Кипърския фонд.
    Това е, ако имаме държава ……………………………………………………..
    • Ст
      странен
      16 0
      10:40, 16 авг 2018
      Да бе и пак едни пари да изтеглим и ние да ги плащаме... Тези , които не са упражнили контрол да си ги надчетат и да си ги плащат те,... Тях да си съдят ужилените и да си вземат парите. Баси иначе пак едни милиярди ще потънат, ама този път в кипърски джонове.
  • 5
    Ме
    Местен
    28 0
    10:20, 16 авг 2018
    Следете цените на застраховкоте.
    Вдигат се от няколко дни с доста добра скорост. Колко удобно фалита тоя олимпик не е истина.
    И пак клиентие носят негативите.
    Явно е така по кипърското законодателство. Съвсем ни взеха за мезе...
  • 6
    Ди
    Димитър
    77 -2
    11:02, 16 авг 2018
    Аз също съм сред ужилените. Питам къде е в случая държавата да ни защити?! Къде е Европейския съюз?! В кой век живеем?! Не отмина ли времето на пирамидите?! Къде е гаранциония фонд?! Над 200 000 души като мен са измамени. По 200 лева средно за застраховка тона са 40 000 000 лева откраднати от народа. И държавата нямало какво да направи, защото била чужда компания!!! Ами да вземе да се закрие тогава. Как ние обикновените хора да разберем коя компания е пирамида и коя истинска?! Кой ще ми върне парите?! Сега ме задължават да правя нова застраховка и пак да плащам, ако ме хванат да карам със тази на Олимпик ще ми съставят акт. Глобите са 250 лева за физическо лице и 2000 лева за юридическо лице. Защо трябва да плащам два пъти?! Защо държавата не ги следи тези застрахователи дали не са пирамиди?! Сега като си направя нова застраховка ако и тази застрахователна компания фалира трета застраховка ли трябва да направя?! Как да разбера кой застраховател е читав?! Държавата е знаела, че тази компания е пред фалит и точно седмица преди да фалира вдигнаха шоково цените на гражданската отговорност. Застраховката ми в Олимпик беше на стойност 220 лева, сега най евтината, която ми предлагат е 312 лева! Това е с 96 лева повече!!! Или общо тази година за застраховка гражданска отговорност ще дам 532 лева! С пенсия от 356 лева как да живея и как да издържа на рекета от страна на държавата и разни компании?! Отчаян и отвратен съм от тази държава. Затова ли две години и служихме вярно в казармата?! Бяхме готови да умрем за нея! И сега ако недай си боже стане война политиците пак ще търсят народа да я защитава. Ще си отида огорчен и разстроен от този свят. Това не е живот, а мъчение. Постоянно и за всичко трябва да плащаш. Не вярвам на никакви политици. Всички са измамници. В момента власта е окупирана и ни управлява мафия. Изхода е един.....Революция!
  • 7
    Ст
    странен
    2 -49
    11:24, 16 авг 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Аа
      Аа
      31 -2
      12:16, 16 авг 2018
      Но не те глобява държавата заради това че имаш хладилник на фалирала вече компания , и не се налага да си купуваш нов хладилник !!!
    • Аз
      АЗ
      45 0
      12:16, 16 авг 2018
      Хладилник се купува по собствена желание ,а застраховката държавата ти я налага. Като задължителна,като ти посочва определен брой места на които можеш да я направиш. Схващаш ли разликата?
  • 8
    Ди
    Димитър
    28 -2
    12:15, 16 авг 2018
    При покупка на хладилник няма вноска към Гаранционен фонд, а при сключване на застраховка Гражданска отговорност има. Застрахователя ,в случая фалиралата компания Олимпик е превела на Гаранциония фонд (тоест държавата) 16 000 000 лева. Питам в случая защо държавата взема парите от Олимпик като не гарантира нищо?! А и покупката на хладилник е личен избор, а за застраховка Гражданска отговорност държавата ме задължава да сключя.
  • 9
    22
    222222222222222222
    22 0
    12:55, 16 авг 2018
    А след като в статията хасковски брокер твърди, че още в началото са предполагали че това е балон защо са правили застраховки от тази компания и са вземали двойните комисионни.
    • Ма
      МАНГО
      7 0
      14:37, 16 авг 2018
      Питайки, сам си отговаряш в края на изречението!
    • 22
      222222222222222222222222
      1 0
      21:35, 16 авг 2018
      Кои са тези брокери с двойни комисиони ще уточните ли?
  • 10
    Хи
    хитлер
    9 -2
    15:36, 16 авг 2018
    Така се прави с глупав народ.Ако това се случи в друга държава или ще има кръв по улиците или държавата ща поеме разходите.Но нито има държава нито имаме дупе за бунт.Най вероятно това си е разработен сценарий от управляващите - ГЕРБ за бърза и добра печалба.Защо държавата ще ни задължава да правим "гражданска" на сила.Ако си караш колата правиш ако ли не караш не правиш.избора трябва да е личен.
  • 11
    Ан
    антимишок
    8 -1
    15:55, 16 авг 2018
    До взезнаещия идиот с ник "странен":абе замайлко да не би "олимпик" да не е внасял пари в занзибарския,а не в българския"гаранциионен фонд"?!не може да има деление на "български" и "небългарски" компании-след като оперира на българския пазар "олимпик" има всички права и задължения произтичащи от това!по твоята тъпа логика излиза че "уника" и "дженерали" също нямат защита на клиентите си при фалит,защото са чужди компании?!п.п няма по-просто и замаено племе от така наречения "български народ" и ти си ярък прдставител на това твърдение!!!
  • 12
    Пи
    питанко
    16 0
    18:35, 16 авг 2018
    Олимпик начислявал ли е и внасял ли е вноски в така наречения Гаранционен фонд? Ако е внасял защо така наречения Гаранционен фонд да не поеме сега застраховките на потърпевшите? И за къф ни е този Гаранционен фонд, за да вземат по 10-15 хиляди месечни заплати директорите му или да ни защитава в създалата се ситуация.
Последни новини