От х:

Днес в x:

-3 °C

10 доминантни световни бранда, които вече не съществуват

Too big to fail („Прекалено големи, за да се провалят“) е израз, който се роди по време на световната финансова криза от 2008 и се отнасяше за някои от най големите банкови институции в САЩ, докарани до ръба на фалита от поредица от необмислени инвестиции.

Спасителният план на американското правителство успя да закрепи нещата с цената на огромни финансови инжекции с публични средства и за много от „Прекалено големите“ фалитът наистина се размина. Но много други крупни корпорации в историята нямаха този късмет. И фактът, че бяха Too big, а брандовете им се радваха на световна популярност, не успя да ги спаси.

Днес повечето от тях са само бележка под линия в Wikipedia, разказваща поучителна история за величествените икономически динозаври, които някога владееха света, а днес са единствено смътен спомен. Ето десет от най-известните измежду тях.


Blockbuster


Основана през 1985 година, тази компания някога беше синоним на домашно видео забавление. Разбира се, Blockbuster не бяха сами в бизнеса с отдаване на видеокасети под наем, но безспорно бяха най-успешните и разпознаваеми брандове на този пазар. За съжаление компанията не успя навреме да се адаптира към прехода към дигитално разпространение и през 2010 появилата се доста по късно Netflix успя на практика изцяло да я измести от този дял на пазара. Само няколко години по-рано Blockbuster разполагаха с над 9000 магазина и около 60 000 служители.

Кризата, обхванала цялата филмова индустрия, през 1994 засегна тежко компанията, която така и не успя да адаптира бизнеса си към новите реалности на пазара. Тя бързо започва да се дави в дългове, които скоро преминават цифрата от 1 милиард долара. В крайна сметка през 2013 Blockbuster окончателно затвори последните си 300 магазина и престана да съществува.

 

Pan Am


Основана още през далечната 1927 година, Pan American беше един от най големите въздушни национални превозвачи на САЩ. Компанията става известна с редица изпреварили времето си иновации като например първата изцяло компютризирана система за резервации на билети и една от първите авиолинии, използващи реактивни самолети. През 1988 г. една трагедия, случила се на борда на Pan Am Полет 103, повлиява изключително зле на имиджа на компанията. Малко след излизане от летището в Локърби, Шотландия, на борда на самолета избухва бомба и всички 259 пътници загиват заедно с още 11 души от наземния персонал. Този нещастен инцидент изиграва ролята на последната капка, която прелива чашата на потребителското търпение.

След него компанията непрекъснато изпитва затруднения, много от които са свързани с гарантиране сигурността на полетите. През 1991 година по време на войната в Персийския залив Pan Am спират всички полети към и от Ирак поради опасения от терористични атаки. Това само задълбочава кризата и през декември същата година компанията обявява фалит.

 

Sony Ericsson


На старта на века колаборацията между две от най-влиятелните компании във високотехнологичния сегмент изглеждаше като, меко казано, сигурен залог. Първоначално изглеждаше, че новосформираният бранд ще превземе с лекота изключително динамичния и бързоразвиващ се пазар за мобилни телефони. През 2001 този джойнт венчър между шведския телеком гигант Ericsson и Sony беше един от петте най-влиятелни бранда на пазара с над 24 милиона продадени устройства. През втората четвърт на 2007 тази цифра премина 100 милиона.

Появата на емблематичния Apple iPhone през същата година обаче обърка сериозно плановете не само на Sony-Ericsson, но и на всички останали играчи от по-традиционен тип на този пазар. Само за година печалбата на компанията се срина с над 40 процента. След серия вътрешни реструктурирания и непрекъснато „затягане“ на коланите, през 2011 Sony обявиха, че изкупуват дела на Ericsson в компанията и поемат изцяло смартфон бизнеса ѝ, вече под техния собствен бранд.

 

MSN Messenger


Създаден през 1999 г. от Microsoft, този бранд беше призван да превземе пазара за незабавен обмен на електронни съобщения. В следващите няколко години компанията хвърля сериозни усилия за налагането новата Windows Live Messenger услуга, като програмата се сдобива с версии за практически всички популярни софтуерни платформи – от Windows и Xbox 360, през Mac OS до BlackBerry OS, Java ME, Symbian, Windows Mobile и Windows CE. През 2009 Microsoft съобщават, че потребителската база на MSN Messenger е достигнала 300 милиона души.

През 2011, когато компанията купува Skype Technologies, тя първоначално залага на интеграция между двете IM системи. Няколко години по-късно обаче става ясно, че значително по-добре възприетият Skype е по-перспективната от двете платформи и през 2013 Microsoft прекратяват развитието на Windows Live Messenger, като прехвърлят всички клиенти на услугата към Skype.

 

Concorde


Считан за истинско чудо на инженерната мисъл, Concorde е първият по рода си свръхзвуков пътнически самолет. Първоначално разработеният съвместно от френската Sud Aviation и британската British Aircraft Corporation (BAC) въздухоплавателен съд от най-ново поколение изглежда като машина от бъдещето. С крейсерска скорост от Mach 2.04, или 2180 км/ч (близо два пъти над скоростта на звука), Concorde може да достигне до всяка точка на планетата два пъти по-бързо от всеки друг пътнически самолет.

Въпреки астрономическата цена както на модела, така и на полетите с него, 15 от най-големите авиокомпании в света се сдобиват с Concorde и предлагат над 74 различни полета с него до емблематични летища, като лондонското Хийтроу, международния терминал Дж. Ф. Кенеди в Ню Йорк, вашингтонския Дълес и парижкото Шарл де Гол.

За съжаление през 27-те си години на активна експлоатация Concorde непрекъснато е обект на атаки както от страна на различни природозащитни организации (заради не особено екологичната си природа), така и на инвеститорите, които не са доволни от тенденциозно ниските печалби на бранда. В крайна сметка през 2003 Concorde е окончателно изпратен в пенсия – не без заслугата на срива на пазара за комерсиални авиополети, причинен от трагедията 9/11.

 

Napster


Макар официално да съществува за кратко – между лятото на 1999 и 2001, тази програма, която двама състуденти – Шон Фенинг и Шон Паркър, създават в свободното си време, промени света на интернет завинаги.

Въпреки че самата концепция за свободно споделяне на музика в МР3 формат бързо попада под ударите на щатската правораздавателна система, технологията, която стои зад нея, се превръща в един от най-масовите и популярни методи за обмен на файлове онлайн. През 2002 след серия съдебни дела, заведени срещу Napster, брандът престава да съществува, но неговата иновативна P2P система все още доминира в интернет.

 

General Motors


Много анализатори твърдят, че банкрутът на General Motors е един от най-големите в световната икономическа история. След като близо век са структуроопределяща компания не само за автомобилния бизнес, а за щатската национална икономика като цяло, през 2009 емблематичните GM официално обявиха банкрут и брандът престана да съществува.

Причините за провала на GM са много и комплексни. Някой твърдят, че проблемът е бил в лошия мениджмънт на компанията. Според други - в недостатъчните инвестиции в иновативни, нови продукти.

Днес, след процедурата по фалит от 2009, General Motors продължава да съществува, но под друга форма – вече като General Motors Company, а не General Motors Corporation. Иди, че ги разбери – щатски закони.

 

Kodak


Преди ерата на цифровата фотография Kodak бяха синоним на изкуството за рисуване със светлина. Компанията беше една от най-големите в този сегмент, а името Kodak беше известно на всеки фотограф.

Макар да предприе стъпки за „дигитализиране“ на бранда (като покупката на компанията Ofoto), Kodak упорито продължиха да залагат на класическия филм вместо на цифровите сензори. Когато другите компании в сектора разработваха нови методи за споделяне на снимки онлайн, Kodak все още се опитваха да убедят потребителите си да разпечатват своите фотографии на хартия в домашни условия.

Възходът на смартфон камерите беше последният пирон в ковчега на някогашния фото мастодонт. През 2012 компанията обяви фалит и макар все още да съществува под някаква форма, тя е много далеч от предишната си слава и влияние в пазарния фото сегмент.


Polaroid

Направили истинска революция в света на фотографията, през 1978 година Polaroid са на върха на славата си с годишен оборот от 3 милиарда долара. Възходът на дигиталната фотография обаче напълно обезсмисля идеята за „незабавна снимка“, на която се базира на практика целият бизнес на компанията. През 2001 оригиналният Polaroid обявяват фалит, но наследилият го „нов“ Polaroid също не успява да просъществува много време и банкрутира 7 години по-късно. През 2017 част от продуктите и интелектуалната собственост на Polaroid бяха изкупени от Impossible Project, които в момента са известни под името Polaroid Originals.

 


Compaq Computers


Основана през 1982 година, тази компания беше един от пионерите в производството, разработката и предлагането на IBM-съвместими, персонални компютри. През 90-те тя е най-големият доставчик на IMB PC модели и остава на челно място до 2001, когато е изкупена от Hewlett-Packard. За известно време брандът Compaq (или CQ) продължава да съществува, но през 2013 новите собственици от Hewlett-Packard решават, че повече не се нуждаят от него, и го ликвидират.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини