От х:

Днес в x:

Тревожно голям брой общини във Великобритания пред фалит

Тревожно много британски общини са принудени да пестят, тъй като са пред финансов колапс. Приюти остават без финансиране. Галерии и оркестри се тревожат за бъдещето си. Басейни се затварят. Пести се и в сметосъбирането.

В някои британски градове и общини цари пълен мрак - в буквален смисъл, пише германската обществена телевизия АРД. Местните власти трябва да пестят, тревожно голям брой общини са пред финансов колапс. От юридическа гледна точка те не могат да фалират, но това по никакъв начин не променя горчивата реалност, с която се сблъскват жителите им. В Нотингам и Бирмингам кметовете трябва да вземат решение откъде биха могли да се спестят още милиони. Икономии се правят не само при уличното осветление - засегнати са и много други сфери.

До какво доведоха икономиите

Общинският съветник от Нотингам Дейвид Мелън изрежда пред Би Би Си в кои сфери се е наложило да бъдат направени икономии - издръжката на библиотеки и общински центрове е била намалена, някои домове за социални грижи са били затворени, отпусканите средства за доброволчески дейности и за някои културни институции са били спрени.

Мелън признава, че в миналото градската управа е допуснала грешки, но според него нещо друго има много по-голямо значение: дългогодишната политика на икономии, водена от консервативните тори, които са на власт във Великобритания от 2010 година. „Правителството всяка година съкращаваше бюджета ни с по 100 милиона паунда - от десет години насам. Това се трупа."

Инфлацията и социалните разходи задълбочават кризата

Общините разполагат с все по-малко средства, а същевременно инфлацията оскъпява всичко. Отражение дават и социалните разходи - от грижите за децата до грижите за възрастните и за бездомните, чийто брой се увеличава. Междувременно някои от приютите са останали без финансиране, художествени галерии и оркестри се безпокоят за бъдещето си, басейни се затварят, транспортните връзки се намаляват, пести се и в сферите на сметоизвозването и почистването на улици. Две трети от общините във Великобритания признават, че им се е наложило да съкратят предлаганите от тях услуги, пише АРД.

Положението е толкова тежко, че през януари британското правителство отпусна еднократна помощ от 600 милиона паунда, но това не е достатъчно, посочва германската обществено-правна медия. Според Local Government Association - организацията, която представлява местните власти в Англия и Уелс, финансовият дефицит на общините в следващите две години ще възлезе на над четири милиарда паунда. Затова председателят на организацията Шаун Дейвис се обявява за същностни промени, не само за постигането на финансов баланс. Според Дейвис, цитиран от АРД, проблемът е в системата като цяло и правителството трябва да се погрижи именно за това.

Общинските данъци са високи

От 2018 година насам осем общини в Англия официално обявиха, че са във фалит, пише германската обществено-правна медия. А съгласно допитванията, над половината от градските и общинските администрации очакват колапс в следващите пет години.

За да останат дееспособни, общините повишават данъците. В Бирмингам например те са били увеличени с 20 процента за две години, което буди недоволството на гражданите. „20 процента почти ще ни унищожат“, казва една жена пред Би Би Си. Тя споделя, че не познава никого, който в момента да не усеща обедняването. „Усещаме как са ни хванали за гушата."

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини