От х:

Днес в x:

Хасковски куриоз: по 5 еднакви жалби трима съдии казват “да”, двама – “не”

Петима магистрати в хасковския окръжен съд са се произнесли с две противоположни решения по еднаквите жалби на търговци от димитровградския неделен пазар. Пазарджиите оспорват заповед на кмета на общината Стефан Димитров, с която се нарежда събарянето на павилионите, разположени на тротоара на булевард "Стефан Стамболов", по периферията на битака.
55 фирми са подали жалби до административния съд, а текстът им е абсолютно еднакъв, сменени са само имената на фирмите. С особено искане в молбите търговците настояват от магистратите да спрат предварителното изпълнение на оспорваната заповед, т. е. павилионите им да не се събарят, докато съдът не се произнесе по нейната законност.

Жалбите са разпределени на пет съдебни състава. Три от тях са излезли с определение, че спират предварителното изпълнение на кметската заповед, а два – че не го спират.

Мотивиран от мнението на двамата либерални съдии, кметът на Димитровград Стефан Димитров издаде заповед, с която нарежда 13 от павилионите да бъдат разрушени. Това провокира протестите на засегнатите търговци, които заявиха, че ще обявят гражданско неподчинение, ако посегнат на хляба им (протестите в петък – на снимката долу).



Миналия петък пред нарочените павилиони се изсипа почти целият униформен състав на димитроградската полиция, покрепен от Общинска полиция и дори от патрули на КАТ. След няколкочасови дебати върху противоречивите и взаимноизключващи се съдебни определения, униформените се разотидоха, и събарянето на павилионите бе отложено за понеделник.

Председателката на хасковския административен съд Теодора Точкова призна за съдебния куриоз пред Haskovo.net. Тя подчерта, че не може да се меси в решенията на магистратите, които се произнасяли според закона и вътрешното си убеждение. Точкова допълни, че жалбите на търговците са били разпределени на случаен принцип.

Магистратите в хасковския административен съд са точно петима.

Тодор Кръшков
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини