От х:

Днес в x:

Хасковски фирми източват ДДС за 6-7 милиона лева годишно

Хасковски фирми източват ДДС за 6-7 милиона годишно. При това става дума само за официално регистрираните случаи на неплатен или неправомерно приспаднат данък. Това показва справката от Националната агенция по приходите, поискана от Haskovo.net. Според данните на данъчните през миналата година са били съставени 118 ревизионни акта на фирми, регистрирани в Хасково, като общата дължима сума от ДДС възлиза на 7 052 000 лв. През 2016-а пък са били съставени 162 ревизионни акта на местни фирми, а общата неплатена сума от ДДС е 6 270 000 лв.

Преди няколко месеца от НАП официално заявиха, че за периода 2000 – 2017 година в резултат на измами с ДДС държавната хазна е била ощетена с 5.8 милиарда лева. От въвеждането на данък добавена стойност пък досега общата източена сума е за умопрачителните 25 млрд. Тези данни са само от официалните ревизионни актове на НАП, а колко са в действителност, никой не знае. А и повечето от тези колосални суми на практика вече са несъбираеми.

През миналата 2017 година прокуратурата е внесла в цялата страна общо 961 обвинителни акта за данъчни престъпления, като 101 от тях са с предмет ДДС. Според публикация в Медиапул 63 процента от всички осъдителни присъди за тези данъчни престъпления са условни, при 9.7 процента от случаите наказанията са ефективни, а 21 на сто са приключили с налагане на административни наказания – глоби.

Според анализ на Центъра за изследване на демокрацията ДДС измамите са вторият най-голям източник за финансиране на организираната престъпност в България след трафика на хора. Очевидно става въпрос за мощни престъпни структури, което според съдията в софийския апелативен съд Калин Калпакчиев, цитиран от Медиапул, демотивира понякога прокурори да работят по такива преписки, често и поради страх от физическа разправа. Затова и повечето дела са срещу дребните риби.

Какво е положението в Хасково?

След запитване от Haskovo.net от пресцентъра на Апелативна прокуратура в Пловдив предоставиха справка за внесените в съда от Окръжна прокуратура Хасково дела по съответните членове от Наказателния кодекс, засягащи ДДС. Според данните от 1 януари 2013 година до 19 юли 2018-а окръжното обвинение е внесло в съда общо 16 дела, като 12 от тях са били с обвинителен акт. Останалите 4 са за снемане на наказателната отговорност и налагане на административно наказание глоба.

Към настоящия момент 2 производства са още висящи. От 10-те приключени Окръжният съд в Хасково се е произнесъл с 9 осъдителни и една оправдателна присъда.

8 от 9-те осъдителни присъди са условни, само една е ефективна, уточняват от прокуратурата.

Какво прави впечатление при сравняване на националните данни с местните? На първо място повече от скромната сума от 6-7 милиона на фона на стотиците милиони годишно, източвани от ДДС в страната. Оттам и сравнително малкото дела в съда, както и високият дял условни присъди – 8 от 9 осъдителни.

Според обвинители от Хасковската окръжна прокуратура проблемите с разследване на такива престъпления са много. Преди всичко става дума за сделки, доста отдалечени във времето. НАП прави ревизия за 5-годишен период, често следва обжалване на ревизионния акт в съда, нерядко и пред втора инстанция. Данъчните пращат тези актове в прокуратурата след като са влезли в сила, тоест със 6-7 годишна давност на много от сделките. Което често ги прави невъзможни за проверка. “Освен това данъчните работят по други критерии, различни от наказателно-правните. Например при липса на пътен лист при дадена сделка те искат информация от превозвача и ако той не даде такава, приемат, че сделката е фиктивна. Докато в наказателното производство не може да се работи с предположения, всяко обвинение трябва да бъде доказано по несъмнен начин”, коментират прокурори.

Според дългогодишни хасковски обвинители много често при проверката се оказва, че сделките всъщност са си съвсем реални. И поради това изказват съмнения дали сумите, посочени от данъчните дато неплатено ДДС, са действителни. Поради тази причина са и много по-малкото внесени обвинителни актове в сравнение с ревизионните актове на НАП.

Не на последно място затлачване в държавното обвинение се получава заради ниския праг, при който задължително се образува наказателно производство – 3 000 лв. “При дължимо ДДС над тази сума задължително се образува наказателно производство, което, разбира се, може и да не приключи с обвинителен акт”, обясняват прокурори. И добавят, че предложенията за сваляне на наказателната отговорност и налагане на глоба са точно при такива случаи, но само ако данъкът е платен.

Според обвинителя от Окръжна прокуратура Павел Жеков трудност пред държавното обвинение са и многото подставени лица при измамите с ДДС. “На преден план е човечец, който подписва документи, но истинският престъпник е човекът зад него, който върти схемата. А това е трудно доказуемо, още повече, че за този тип престъпления не се допуска използването на специални разузнавателни средства (СРС)”. “Никога не съм внасял обвинителен акт срещу така наречените “бушони”. Търсим истинския виновник и ако успеем да докажем вината му, повдигаме обвинение”.

Според Павел Жеков текстът от Наказателния кодекс, който криминализира прехвърлянето на фирми със задължения, е мъртвороден. “Защото ДДС-измамниците на практика прехвърлят дялове, преструктурират дружеството. То не се прекратява, съществува си, но с друг собственик. А прехвърлянето на дяловете обикновено става преди установяването на задълженията”. Според него голям проблем е липсата на данъчна полиция, за създаването на каквато се говори от много време. "Така още при гражданското производство при обжалване на ревизионния акт данъчната полиция може да си влезе в ролята и да тръгне наказателната преписка".

Освен всичко друго много от бизнесмените, уличени в източване на ДДС, ревностно пазят името си в публичното пространство. Пишещият тези редове например бе даден под съд за клевета от хасковския бизнесмен Георги Ривов, който според ревизионния акт на НАП е осъществил фиктивни сделки с предплатени сим-карти за около един милион лева, като се е опитал неправомерно да приспадне ДДС за близо 200 000 лв. Ревизионният акт на данъчните бе потвърден от Пловдивския административен съд, по-късно и от ВАС. Публикацията на Haskovo.net се основаваше именно на решението на Върховния административен съд, което бе влязло в сила. Седмици след произнасянето на ВАС Георги Ривов прехвърли по-голямата част от дяловете в “Ривов Електроникс” на неграмотния ром от с. Орешец Сергей Колев.

Когато Haskovo.net описа тази схема, авторът бе даден под съд за клевета. Бе оправдан на две инстанции, но почти година се явяваше в съда, за да отговаря на нелепи обвинения. Това може би обяснява и въздържането на колеги понякога да пишат по тези щекотливи теми, особено предвид хаоса и недоразуменията в законодателството, както и безсилието на цялата държавна власт да се справи с най-могъщите престъпни структури в страната.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ге
    Генчо
    48 -3
    13:25, 24 юли 2018
    Самото ДДС е престъпно! То е съдиране на кожата на потребителя! Ако ДДС на хранителните стоки е както на Запад 8%, няма да има източване! Нооо някои имат интерес да е такова статуквото...
    • +-
      +-
      19 -3
      13:59, 24 юли 2018
      Що пишете дивотии?!
      ДДС измамите са най-вече с нехранителни стоки и на Запад също са разпространени.
    • Генчо, кражбата и измамата и лъжата бе втъкана в гена на българина за 45 - те години комунизъм, така че да излъжеш, да откраднеш или да измамиш от държавата, от работника или от търговският партньор е национален спорт. Държавата, чрез неадекватността си насърчава тази игра на стражари и апаши.
  • 2
    Ис
    Истина
    28 0
    14:12, 24 юли 2018
    Фирмите с договор за управление точат НАЙ много ДДС ! Чуждите разходи ги отчитат за свой !
  • 3
    Зн
    знаете ли че
    42 0
    15:50, 24 юли 2018

    ДДС-то в туризма е 9 %. Да сте чули на животоспасяващи лекарства да е толкова или на детски неща?Всичко е мафия- одират ни живи и ни прибират и последните пари, а от големи престъпници и ги било страх да се занимават с тях. Е, как ще се оправим тогава?

  • 4
    Ке
    Кенанския Маймун
    23 -8
    19:38, 24 юли 2018
    До Тодор Кръшков - даже съученика ми ************* , не би одобрил лайната дето си ги изсипал върху Жорко Ривов....
    Като си мъж Тодоре , що не пишеш за Форуком и кученцето им Делянчо ??? Или викаш , там ще ядеш дървото ??? :)
    • Ин
      Иначе МВР работи
      17 -2
      21:45, 24 юли 2018
      Нищо не могат да му направят най-много да платят на някой ******* и на Кръшков да му запалят колата като на Жана. После Кръшков ще го разнасяме по медиите че е имал тъмни сделки и неразчистени сметки с Пабло Ескобар и са го намерили чак на паркинга в редакцията на Хасково нет. Това последното е обяснение за олигофрени стил герб. Там вярват на всичко каквото им каже бащицата, мисъл логика при тях няма.Иначе МВР работи калинките от герб са наредени за разследващи полицаи.Тук имаме срастване на мафията с държавата, мафията която не позволява на МВР да си изпълнява задълженията.Утре като се обади някой измекяр като Делянча и ти каже спираш да разследаваш защото отиваш на борсата , какво ще правиш ?
    • Ра
      Разследващ прокурор
      17 -2
      21:56, 24 юли 2018
      Ако ми се обади Делян Добре и ми нареди да спра разследването срещу неговите хора, ще го запиша по телефона и ще дам записа на медиите да го чуе цяла България какъв корумпиран боклук е.
  • 5
    Ба
    бай Киро
    23 -1
    20:49, 24 юли 2018
    Невнасяне на ДДС и точене на ДДС са различни неща. Точене на ДДС без човек в НАП няма как да стане.
  • 6
    Ve
    Verno
    7 -1
    23:54, 24 юли 2018
    Крадлив народ сте ограбвате собствената си държава няма да се оправите то това е заложено във генетиката
  • 7
    Пр
    Прост кенанец
    16 -1
    10:59, 25 юли 2018
    А,здрасти!
    Това е общественна тайна - без НАП -не може да стане източване на ДДС.
    Без полицията , не могат да се правят кражби.
    Без лекари, не могат да се източват клинични пътеки.
    Без прокурори, няма как да се измъкват престъпниците.
    Без даскалите ,не може м@нгалите да получават детски- защото децата им не ходят на училище.
    И какво излиза - държавните служители, най-големите мошенници.
    Ха да ни е честита Мутренска България!!!
    • 12
      123
      3 0
      19:15, 25 юли 2018
      Брей, брей кой ни я натресе тая мутренска България?
      Кой ходи 30 години да подава гласове? Българите уважават само хора като Борисов т.е които изглеждат че могат да ги набият, и ги мачкат редовно, щото ако не мачкат спират да ги уважават.. фундаментите на робската психика.. той и Борисов е с такава.. търси си господари в Брюксел, в Русия..
  • 8
    Чо
    Чойбалсан
    1 -2
    21:31, 25 юли 2018
    Я не се РАЗСЕЙВАЙТЕ а помислете трезво- за всичо е виновен ПУТИНи комунистите - за пожарите в Гърция за Ердоган за Пучдемон в Испания за наводненията у нас за изборите в САЩ Путин провокира за Бойковата изгора в Барцелона АБЕ няма отърване от тия комунисти
  • 9
    Пе
    петя
    0 0
    21:24, 7 авг 2018
    Браво!
Последни новини