От х:

Днес в x:

Манастир без църква, но с камбанария, днес монтираха купола

    Хасковското село Манастир вече има камбанария с метална конструкция, а днес монтираха красивия ѝ купол. Монтажът отне повече от час, като за целта бяха използвани кран и вишка.

    Камбанарията е направена с дарения от местните, от общината също отделили 2 000 лева. Почти всички хора от Манастир се включили в акцията по събиране на средства, включително и мюсюлманските семейства в селото, разказа 82-годишният Димитър Станчев.

    В хасковското село няма църква от 1956 година, когато е била преустроена за стая на пастирите от близката кошара. „Дедите ни са я строили с доброволен труд, с волски каруци са карали пясък и камъни, а комунистите не се посвениха да я разрушат“, разказа възрастният мъж.

    Хората от селото виждат божията ръка в събитията, последвали разрушаването на храма. „Един от работниците, участвали в събарянето, вечерта на 28 август отишъл на събора в Малево и там го премазал камион“, разказа Димитър Станчев.

    Металната конструкция пък била направена безплатно от Живко Жеков от село Брод. „Той живее там, но майка му е от Манастир. Някога братът на дядо му също участвал в събарянето на храма и сега момчето каза, че ще направи камбанарията без пари. Един вид изкупление за някогашния грях“, обяснява възрастният мъж. Неговото семейство също дарило средства за камбанарията – 245 лева. „Толкова ми е пенсията, но един месец я изгладувахме“.

    Изграждането на камбанарията излязло към 7-8 хиляди лева, събрани от дарения. Това уточни кметът на Манастир Стойчо Кехайов, който също наглеждаше днес монтирането на красивия купол. Направата му е дело на майстор от квартал „Орфей“.

    Хората от Манастир се радват на новата придобивка. Красивият кръст на купола пък има вградени лампи, свързва се с уличното осветление и нощем ще свети.

    Местните мечтаят и за нова църква, макар да си дават сметка за трудностите, предимно за осигуряване на средства. „В селото има много добри хора. Мисля, че всички ще дарят, а и много ще се включат с доброволен труд. Не е невъзможно“, мечтае Димитър Станчев.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Дя
      Дядо йоцо
      14 -13
      12:17, 13 юли 2018
      Абе всичко това е много хубаво ама пак за всичко виновни тия комунисти бе --- за ниските пенсии за лошия живот за липса на лекарства за богатствата на Костов Софиянски Бакърджиев за скъпия ток Абе иза това че Димитър Станчев от Монастир е вече на 83 г и е дъртяга Нямат ли край тия комунисти 30 години ги търкаляме и на закуска и на обяд и на вечеря
      • 12
        123
        3 0
        21:55, 13 юли 2018
        какви 30 години бе 45 години и сега от демокрацията около 20 колко стават
    • 2
      Съ
      съсед
      8 -5
      17:25, 13 юли 2018
      Абе,всичко това много хубаво,ама от къде го намерихте този босоногия монтажник,без каска,без работно облекло,без обезопасителен колан.Плаче за Инспекцията по труда.Ако не дай боже,се подхлъзне,после кой ще е виновен?Филанкишията ли?
    • 3
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      3 -6
      17:32, 13 юли 2018
      СЪСЕДИЧ питаш кой ще е виновен после Ами Дядо Йоцо по горе е писал ------КОМУНИСТИТЕ те са виновни
    • 4
      Ча
      Чавдар Оцетаров
      11 -1
      19:53, 13 юли 2018
      Похвално е делото. Може монтажниците да са боси, но като няма професионални монтажници нека имената на всички участвали в това дело да бъдат записани и да се четат един ден в храма Господен.Дай Боже да има такъв. Кога ще има средства за храма в Ж.К. "Орфей".....има ли християни в гр.Хасково по 1,00 лев поне да съберем...? Сигурен съм, че и мюсюлманите ще дарят.
    • 5
      Ма
      Манастирска изба
      5 -4
      00:08, 14 юли 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 6
      Св
      Свидетел
      1 -3
      09:31, 14 юли 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини