От х:

Днес в x:

Паметникът на Освобождението осветен през нощта след ремонта

Изображение 1 от 3

    Паметникът -морена, който ознаменува Освобождението на Хасково получи подобаваща инфраструктура. Паметникът, който с години беше пренебрегван и се намираше на място, обрасло с храсти, от които почти не се забелязваше от хората, вече е почистен и изцяло обновен. Около него има мини градинка с растителност от общинския разсадник и оформено пространство, посипано с бял камък. До морената е издигнат пилон с националния флаг с размери 3,50 на 1,50 метра. Мястото се вижда ясно и през нощта, осветено от наземни прожектори. Благоустрояването е извършено от ОП “Екопрогрес“, проекта е на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ на Община Хасково.

    Обновяването е за празника на града. „Идеята е този важен исторически за Хасково паметник да получи своя подобаващ вид. Много хасковлии дори не знаеха, че тази морена съществува до скоро. Сякаш незаслужено в години този спомен, оставен от предцитени да ознаменува една важна част от историческото ни минало, беше пренебрегван. Сега обаче морената и пилона с трибагреника се виждат отвсякъде, дори и през нощта“, коментира пресаташето на кметската администрация Диана Иванова.

    Морената е поставена в пространството на ъгъла срещу църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в навечерието на 19 януари 1978 г. в чест на 100-годишнината от Освобождението на България и на Хасково, като знака на признателност от хасковското гражданство към паднали за свободата техни съграждани.

    От общинската администрация съобщиха, че е приключило и обновяването на камбанарията на Ямача. Освен ремонт на фасадата, за първи път от издигането й през 2010 година е направена и основна профилактика на 8-те й камбани.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ни
      Ники
      20 -5
      15:28, 12 сеп 2017
      Всичко това е много хубаво като идея и изпълнение,браво на общината.Но в тази статия не може да се разбере от кого е това"пусто"освобождение.Стига с тези общи приказки,докога ще робуваме на демагогията и няма да се каже,че освобождението е от турско робство .
    • 2
      Пл
      Плевнелиевски евроатлантик
      15 -5
      16:23, 12 сеп 2017
      БРАВО НИКИ за коментара и най вече за това - пусто освобождение-- От кого е това освобождение кой ни е освободил Германия ли Франция ли или Гърция Може ли такъв ИБРИКЧИЛЪК такова нагаждачество Това ли са ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ СРАМ и ПОЗОР КРЪШКОВ това ли ти е редакторството оставам с впечатлението че не си наясно с историята на България или и ти си от днешните подкупни журналисти и ви е страх за СЛУЖБИЦАТА Четейки това писание на тази Красимирка имам чувството че има ум колкото фолкпевачките Мара Отварачката и останалите гниди Върнете я в прогимназията да учи историята на БЪЛГАРИЯ АМАН от ЕВРОАТЛАТГИЦИ
    • 3
      Св
      Свободен
      7 -8
      17:01, 12 сеп 2017
      Ники, катърчо, за освобождаването на 4 милиона роби в Америка има декрет от 1865 г. За края на крепостничеството в Русия, "където българите бягат и искат зорлем да стават крепостни", има манифест от 1861 г. За османското владичество има документи за образуването на Княжество България, но за освобождаването обаче от турско робство няма пукнат документ. Никой досега не е успял да да докаже, че е потомък на роби. Виж, от 215 велики везири на империята (министър-председатели), само 78 са с турски произход, останалите са от различните народности в империята Ибрахим паша - грък от Парга, Михаил Соколич - известен като Соколлу Мехмед паша - сърбин от Хърватия и др. Велики везири българи, демек министър-председатели на огромната империя са Музеинзаде Ахмет паша от Пловдив - зет на султан Ахмед I, Калафат Мехмед паша от Софийско, и Талят паша от Кърджали. И това са все роби, нали?
      • Пи
        питаща
        5 -2
        18:47, 12 сеп 2017
        Странен прочит на историята... Тия документи за образуване на Княжество България ей тъй от добрата воля на султана ли са се появили??? А пък сравнението с изловявани като диви животни в Африка роби и "закрепостени" от техни богати сънародници селяни в царска Русия с лишаването на един народ, стоящ в основата на европейската цивилизация, от държава за 500 години е просто безумно.
      • Ja
        Jack Bauer
        4 -2
        23:26, 12 сеп 2017
        Свободен - разкарай се, хайванин.
    • 4
      Иб
      ибрикчия демократ
      13 -4
      17:53, 12 сеп 2017
      Ха така ИБРИКЧИИТЕ почнаха да се обаждат Абе анадолски тарикат какви паши и везири ти се въртят в главата ти учил ли си история на България или си учил турска история Забравил Левски Ботев и другите ни герои тръгнал да ми говори за мехмед за ахмед и прочие Алооооооо ти не си за тука бе юнак с това мислене ходи в ЕВРОПАТА или в АМЕРИКАТА там няма койда те съди там всичко е СБИРЩИНА И повече не се обаждай все още 80 процента от българите знаят кой и къде е РУСИЯ и кой ни е освободил и от какво Все още са малко КИРЯК СТЕФЧОВЦИТЕ и ИВАНЧОХАДЖИПЕНЧОВЦИТЕ Изглежда ти си от ткях
      • Св
        Свободен
        3 -4
        19:18, 12 сеп 2017
        Инеко, ако си толкова ербап, виж революционните псевдоними, с които подписва писма и други документи самият Васил Левски: Ас. Дер. Кър[д]ж[алъ], Аслан (Арслан) Дервишоглу (Дервишооглу, Дервишоолу). Аслан Дервишоолу (Дервишоглу) Кърджала (Кърджал, Карджалъ), Аслан Димитроолу Ованес Ефенди, Аслан (Арслан) Ефенди, Асланоолу (Асланоглу) Видинли, Афъз ага (Афъзаа), Афъз Ефенди, Бай Вълчо Драгньов (Драгнюв), Бай Драгню (Драгньо), Бай Филип, В. Лъ-кий (Лъ-кий), В. Л., Вълчо Драгнюв (Драгньов), Дервиш Мехмед (Меемет) Кърджалъ, Дервишоглу Аслан, Дервишоглу Аслан Ефенди, Димитроолу (Димитроглу) Ованес Ефенди; Драган Мирчов, Драгой Стойчев, Драгойчо, Драгойчо Иванов, Драгню, Драгню Костов, Драгомирчо Иванов, Ефенди Аслан Дервишоглу (Дервишоолу), Ибриямаа (Ибриямага) Анадоллу, Кърджалията, Кърджалъ Мустафа Дервишоглу, Мамудая (Мамудаа) Едирнели, Никола Раанелов [?], К. Ив. Марков, К. Н. Марков, Неболлу Чизмели Кърмъзъ, Тропчу, Хаджи Ахмед (Амет) Съръ Азис Рушидоглу, Хаджи Ахмед Саръ Чизмели Кармъзъ, Хаджи Асанаа (Асанага), Стан Станчулеско, Кешиш Първан, Филип. аз не само чета но и пиша за тази история!
    • 5
      Ян
      янко митев
      6 -5
      19:28, 12 сеп 2017
      И никой ли не забелязва че морената излиза на пътното платно и е предпоставка за пътно транспортно произшествие а това е нарушение на закона .Има ли КАТ да им изтряска глоба или те са извън закона.И не разбрах морената от общината ли е поставена....защото преди мнооого години поставяхме цветя там на трети март.Цялата статия за сложените бели камъчета ли е? Такива се слагаха някога около лагерното знаме в Петрово бърдо.
    • 6
      Иб
      ибрикчия демократ
      5 -2
      21:18, 12 сеп 2017
      Еееееееееее тоя свободния изглежда или е шизофреник или истински турчин решил да ни промие мозъците ДУР бе КЕРАТА върни се в психото в Боляровос тия разбирания ще имаш голяма аудитория Янко Митев ти си уж от културните среди би трябвало да ти направи впечатление антибългарското изявление на този ПЕЗЕВЕНК НО ТИ МИ ГОВОРИШ ЗА КАТ изглеждаш ми на КЪСОГЛЕД щом не си разбрал за какво става въпрос в коментариите Я се вземи в ръце на 60 г си имаш още много време до старческия МАРАЗЪМ Близо се до парк ЯМАЧА остави куклите на мира и ходи по често на разходка и чист въздух
    • 7
      Пи
      питаща
      3 0
      00:20, 13 сеп 2017
      Пътно платно и тротоар са две различни елемента на улицата. Ако МПС се окаже на тротоара при морената - това вече си е за глоба. А мемориалната морената си е там от 1978г-авторката Красимира Славова си е направила труда да проучи е споделли! ама нали чукчата си е писач/не бъркай с писател/ , а не читател....
    Последни новини