От х:

Днес в x:

Разрушиха опасна камбанария на ул.“Добруджа“

    Рушащата се и опасна камбанария на Евангелската съборна църква от 1882 г. в Хасково е бутната. В двора на църквата на ул. „Добруджа“ 47 и днес имаше майстори, които работеха по обезопасяването на обекта.

    Камбанарията се е била килнала над металната ограда на църковния двор към намиращия се в близост жилищен блок и е била доста опасна, разказаха майсторите, които са дошли чак от Карловско. Имало е много сигнали от граждани, които минават всеки ден през опасното място. Две години ходене по институциите е коствало на свещенослужителят и отговорник на църквата Деян Иванов, за да се разбере какво може да се направи за съхраняването и възстановяването на камбанарията или тя трябва да се бутне. В крайна сметка се оказва, че блокът е построен навремето в част от църковния имот. Сега църковният храм не може да бъде запазен в архаичния си архитектурен вид, понеже, ако камбанарията бъде възстановена, то ще е в нарушение с разпоредбите. Според тях тя трябва да е на отстояние от 3 метра от съседния имот, каквото няма в този случай. „Въпреки ситуацията, решихме да съборим камбанарията, водени от това, че най-важна е безопасността на хората“, обясни Иванов. Куполът й с камбаната са запазени и предстои възстановяването на камбанарията, за което има план, но няма налични средства, обясни църковният служител.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ни
      Николай
      8 -1
      13:15, 10 авг 2022
      Това е Евангелистка църква! Всяка неделя се събират хора които пеят песни и събират пари/дарения/ . Пастора го познавам защото живее в нашия блок.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини