От х:

Днес в x:

Петък 13 със супер Луна и слънчево затъмнение

Този петък 13 ще имаме Супер Луна, която ще доведе до частично слънчево затъмнение. Нещо, което не се е случвало от 1974 г. насам, пише Science Alert.

Затъмнението ще започне в 03.00 ч (UTC). по Гринуич и ще бъде видимо южната част на Австралия, Нова Зеландия и по крайбрежието на Антарктика.

Слънчевите затъмнения не са чак толкова редки. През 2018 г. има три, а миналата година видяхме две. Все пак Луната преминава между Земята и Слънцето на всеки 29 дни. Моментът, в който Земята попада под сянката на супер Луна и имаме слънчево затъмнение, се случва далеч по-рядко. 

Тазседмичното затъмнение ще бъде частично. Такова е имало на петък 13-и през декември 1974 г. Само жителите на о-в Бафинова земя в Канада и по-на север от него са имали възможност да го видят.

Какво представлява супер Луната? Нашият спътник не се движи в съвършен кръг около Земята. Орбитата му е елипсовидна. Когато се намира в най-далечната си точка от нас (апогей) изглежда малко по-малък, когато го наблюдаваме от Земята. В най-близката си точка (перигей) пък – с една идея по-голям. Това също се случва приблизително веднъж на 28 дни. А когато при това е пълнолуние, имаме супер Луна.

В случая има новолуние, т.е. Луната въобще не я виждаме. Освен онези земляни в южната част на Австрали и Нова Зеландия, които ще могат да го направят докато трае слънчевото затъмнение на 13 петък.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  На
  наблюдателен
  1 0
  22:41, 12 юли 2018
  Гледам и не вярвам на ушите си, дето вика проф. Вучков. Толкова неграмотна и объркана статия не бях чел. Не може журналистите да знаят всичко ама това се учи в 8 кл. по физика
  1: "Слънчевите затъмнения не са чак толкова редки. През 2018 г. има три, а миналата година видяхме две.... Моментът, в който Земята попада под сянката на Луната и имаме слънчево затъмнение, се случва далеч по-рядко. - и в двата случая си е все слънчево затъмнение, как така в началото са редки , а после не толкова.
  2. "Този петък 13 ще имаме Супер Луна, която ще доведе до частично слънчево затъмнение.... А когато при това е пълнолуние, имаме супер Луна." - Слънчево затъмнение не може да има при пълнолуние, тогава е лунното. Да, утре ще има Слънчево затъмнение и да, Луната може би ще е голяма, но няма да се вижда, защото е обърната към нас изцяло с тъмната си страна. Ще се вижда само силуета и на фона на слънчевия диск.

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
08 апр 2020
Последни новини