От х:

Днес в x:

Огромен черен саркофаг открит в Египет. Трябва ли да го отворим?

Изображение 1 от 2

    Египетски археолози откриха огромен саркофаг – най-големият намиран до момента в Александрия, изработен от поразителен черен мрамор. Размерите му са 185 см височина, 265 см дължина и 165 см ширина.

    Той бил запечатан в продължение на 2 000 години, според Египетското министерство на антиките, но никой не знае какво има вътре.

    Експертите все още не са определили на кого е принадлежала гробницата. След оповестяване на новината, социалните мрежи бяха залети от съобщения на разтревожени потребители, които предупреждават саркофагът да не се отваря. Според тях това би могло да отключи проклятие и да донесе тъмнина за цялото човечество.

    Науката, обаче, знае че проклятията не отговарят на истината. Те са просто фикция във филмите и книгите.

    За сега съществува само една подсказка какво би могъло да има в саркофага – бюст от алабастър, открит недалеч, вероятно на собственика на саркофага. Проблемът е, че той носи следите на времето и не е от особена полза за учените.

    Освен това, ако наистина имаше проклятие, не трябваше ли реките да потекат кървави, а моретата да заврят?

    Морското равнище се покачва, фашизмът е във възход, Северна Корея продължава да разработва ядрени оръжия, а пчелите измират с тревожно темпо. Можем да се справим с едно проклятие.

    И все пак учените предупреждават, че отварянето на саркофага ще е изключително трудно, това обаче не означава, че няма да се случи.

    “Трудно ще го откараме непокътнат до музея. Саркофагът се намира на 5 метра под земята, и тежи над 30 тона. Само капакът му е 15 тона”, обяснява Айман Ашмай от Египетското министерство на антиките.

    Източник: sciencealert.com
     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини