От х:

Днес в x:

Съветът на децата с идеи за интеграция след закриване на възпитателни училища

    Заключителната среща на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ се проведе в Хасково днес. На нея присъства кметът Добри Беливанов, който приветства участниците. Градоначалникът благодари на децата-членове на съвета за тяхната ангажираност и съдействие. По думите му те помагат на възрастните да видят проблемите през очите на децата.

    От своя страна председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова благодари за съдействието на общината за провеждането на форума. Тя подчерта, че Агенцията влага усилия в поддържане на активния диалог с децата. Затова е открит и денонощен телефон за психологически консултации – 116 111. Съвсем скоро ще бъде създадена и общност на детските посланици в България. В нея ще членуват всички онези, които вече не са в детска възраст, но продължават да работят за правата на децата. Ако искаме българчетата на имат щастливо бъдеще, трябва да им осигурим щастливо настояще, подчерта д-р Лилова.

    В Хасково членовете на Съвета на децата обсъждаха закриването на социално педагогическите интернати и възпитателните училища, за адаптацията на възпитаниците им в новите условия, за ролята на педагогическите съветници и психолозите в училище.

    В срещата участва и зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова, която поздрави децата и посочи като положителен пример за работа с младите хора създаденият преди година Младежки областен съвет за иновации. Тя поздрави специално хасковския делегат в Съвета на децата Галина Вълчева, която е член и на Младежкия областен съвет за иновации. Според д-р Здравкова децата са изключително организирани, когато имат кауза. Пример за това е силната кампания, създадена от Ники Корондилева - „Деца помагат на деца“. Благотворителната инициатива ще продължи в памет на Ники, за да помага на децата на България, каза д-р Здравкова.

    В края на срещата Галина Вълчева заяви, че след затваряне на възпитателните училища децата трябва да бъдат в хуманна среда. Трябва да се включват в социални инициативи, за да не се отделят и изолират. Така ще се получи една естествена интеграция, а не фалшиво реинтегриране, каза Вълчева. Тя коментира, че децата понасят по-сурови наказания за престъпления, отколкото възрастните. И даде пример за рецидив при кражби, за които деца са наказвани с престой от 1 до 3 г. в изправителен дом. Би било добре да имаме наказателен закон, който да е специално за децата по тази процедура, заключи Вълчева.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини