От х:

Днес в x:

Учениците от Конуш посадиха градина на толерантността

    Градина на толерантността ще отглеждат децата и учители им в ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" в село Конуш. С общи усилия днес бяха засадени в двора на школото различни иглолистни видове. Дръвчетата са от разсадника на Общинската фирма „Екопрогрес“.

    Момчетата проявиха ентусиазъм при изкопаването на дупките и засаждането на дърветата. На момиченцата беше оставена задачата да полеят фиданките.

    Инициативата е част от проекта "Пъстро етно" към МОН, в който училището в Конуш е един от партньорите. В него участват общо 10 училища от региона и 6 организации от неправителствения сектор. От Хасково са включени училищата “Св. Паисий Хилендарски“, „Г.С.Раковски“ и „Н.Й.Вапцаров.

    „В проекта включихме училища предимно от селата и такива от града, в които има деца от различни етнически групи“, посочи Валентин Спенджаров от отдел “Европроекти“ към Община Хасково, който е и администратор на разработката.

    „Не случайно избрахме мястото на днешната инициатива да е именно в училището в Конуш, тъй като то е един от най-активните партньори по проекта. През общото начинание, което предприемат и съвместния труд, който полагат, децата имат възможност да разберат особеностите на всеки свой приятел. Но и да научат, че работата в екип е един за всички, всички за един. И етническите им различия нямат значение, когато са заедно и са толерантни един към друг.“
    А след днешната екоиницатива, за участниците в проекта предстоят още начинания, част от които ще са свързани с театъра и музиката.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Тр
      Тракиец
      7 -4
      15:43, 12 апр 2018
      Ние българите сме прекалено толерантни. Хайтов казваше, че да си толерантен в един зверилник си е гибелно за народа. Какво искат още анадолските преселници по нашите земи - имат всички права и свободи, че и повече от нашите даже. За този етнос анадолския е характерно, че подадеш ли им ръка ти я отхапват до лакътя !!! Каква е тази толерантна наша прокуратура дето търпи депесарската шайка, наследник на терористична организация взривявала вагони с майки и деца. Какви са тия толерантни наши общинари, които позволяват по официални места в много български градове и по автобусите има табели на турски език. изобщо толерантно общество сме, което ще ни прекатури каруцата, ама тогава ще е късно !!!
    • 2
      Па
      ПАТРИОТ
      2 -3
      22:42, 12 апр 2018
      За каква толерантност става въпрос със засаждане на дървета и тяхното поливане? Това го правехме винаги в часовете по трудово обучение, за създаване на трудови навици и любов към природата! В случая за толерантност между учениците от различни етноси ли става въпрос или за отношението на учители и община към учениците ли, не става ясно? Ако е последното, възникват някои въпроси, като: Щом сме толерантни към децата от различните малцинства, дали тези деца имат възможността и изучават своя майчин език, наравно с официалния и имат ли възможност за развиване на своята култура - традиции, нрави и обичаи? В Конуш, макар че турчетата са над 90 %, не съм чул някога да са изучавали майчиния си език, дори обратното!
      • Чо
        Чобанина
        3 -3
        00:26, 13 апр 2018
        Майчиният си език ще го си го говорите у вас г@ДЖАЛ !!!
    • 3
      Et
      Etno
      3 0
      23:01, 12 апр 2018
      За да бъде "пъстро и етно", трябва да има проява, изява на културата и традициите от етноса на тези дечица. За съжаление те са лишени от всичко това, за каква толерантност говорите? Прекрасна дума, изпразнена от съдържание в случая.
    • 4
      Чо
      Чобанина
      4 -2
      00:30, 13 апр 2018
      Няма етно тука, иб@л съм ва в етното, джендъри нещастни общинари, приобщавайте към българското, а не слугувайте на Анадола бе нещастници !!!
    Последни новини