От х:

Днес в x:

На Велика събота в очакване на Благодатния огън

Днес е последният ден от Страстната седмица, който предшества Христовото Възкресение.

Православният свят чества Велика събота, а миряните са в очакване на Благодатния огън, който ще бъде донесен тази вечер от Йерусалим и ще бъде разпространен във всички храмове. Начело на делегацията от българска страна, която пътува до Свещения град  е митрополит Антоний.

На Великден тази година за първи път от български ръце ще бъде даден  огъня и на Македонската православна църква.

На Велика събота възпоменаваме телесното погребение на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите.

На днешният ден е снето тялото Христово от кръста и обвито в платно напоено с благовония положено в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели за предреченото от Христос възкресение, но не вярвали на предсказанието му. Те обаче се страхували апостолите да не откраднат тялото, затова от  Пилат била измолена военна стража пред гроба, а той бил и  запечатали.

С кръстната си смърт Спасителят изкупува греховете на човечеството и отново отваря райските двери. Това се случва на следващия ден - в неделята на Великден.

Службата в храмовете на Велика събота започват рано сутринта и продължават до полунощ. Минути преди пасхалното шествие на кръста плащеницата се

Богослужението се внася обратно в олтара.

Haskovo.net

В полунощ на събота срещу неделя вярващите се поздравяват с "Христос возкресе! А отговорът е „Воистина возкресе!" 

Светлият миг на Възкресението миряните посрещат със свещи в ръце, горящи от Благодатния огън, запален в  параклиса на Божи гроб. При слизането на Благодатния огън в параклиса е само йерусалимският патриарх. За да се избегне и най-малкото подозрение, че при запалването му има човешка намеса, параклисът на Божи гроб се проверява за всякакви запалителни средства. Вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък, на който печати слагат духовниците от католическата, арменската и коптската църкви.

С Благодатният огън патриархът запалва снопчета от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма. А от техните ръце свещеният огън тръгва по целия свят.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини