От х:

Днес в x:

Разпънаха кмета на кръст с питания в ОбС, скандали за водата и таксата за градина

Изображение 1 от 3

    Гора от вдигнати ръце на общински съветници последва въпроса на председателя на Общинсикя съвет дали има питания към кмета Добри Беливанов, което бе последната точка от дневния ред на сесията днес. Поне десетина вдигнаха ръце с искане да зададат въпроса си към градоначалника от трибуната. Шефката на ОбС Таня Захариева даде думата първо на Иван Станчев от БСП.

    Той цитира министъра на регионалното развитие Николай Нанков, който в отговор на депутатско питане в парламента обвинява община Хасково в мудност и забавяне на изграждането на дублиращите кладенци за питейна вода. Така аварийната ситуация с питейната вода в Хасково се точи вече година, откакто през април 2017-а бе обявено завишено съдържание на уран и алфа активност и тя бе забранена за пиене и готвене. Тогава правителството отпусна спешно 2 милиона лева за изграждане на 8 дублиращи кладенеца и 2 довеждащи водопровода.

    Кметът Добри Беливанов обясни, че обществената поръчка по спешност е била обявена веднага в две обособени позиции – за 4 кладенеца в северната и 4 в източната зона. По първата позиция е избран изпълнител и кладенците са готови. Кандидатите по втората обаче не са отгаваряли на условията. “Не можехме до обявим втора поръчка по спешност, затова тя мина по общия ред, който се точи с месеци”, обясни кметът. Той обвини ВиК, че не е пусната водата от готовите кладенци във водопроводната мрежа на града.

    В отговор пък съветникът от ГЕРБ Динко Тенев, който е и зам.-шеф на ВиК, попита защо не е готов водопроводът на ул. “Бачо Киро”. Оттам трябвало да мине водата от новите кладенци, за да се смеси и да се понижи нивото на уран.

    Кметът обясни, че от последните 10 проби само две – в Кенана и в района на Бирената, са показали завишено съдържание на уран, при това минимално. По думите му в края на миналата година е подписано ново споразумение с регионалното министерство, според което водата от новите кладенци трябва да се влее във водопроводната мрежа на града до края на 2018 година.

    Още по-ожесточени разправии пък предизвика темата с таксите за детска градина. Въпросът бе поставен от Гергана Бояджиева от ГЕРБ. Тя попита по каква причина не се изпълнява решението на ОбС за облекчената такса от лев на ден.

    “Аз ли да го изпълнявам?”, попита кметът. “А кой да го изпълнява?”, реагираха вкупом от залата.

    Общинската съветничка Ели Костова, която е и директор на детска градина, цитира съобщение на ЕСКОМ в използваната от градините компютърна програма, че чакат указания от общината и от фирмата не поемат отговорност за решението каква такса ще се начислява на родителите. От думите й се разбра, че програмата не позволява начисляване на новата такса от лев на ден.

    От ЕСКОМ обаче заявиха, че програмата е пригодена и за двата варианта и изборът каква сума ще се начислява, е на директорите на градини. Но програмата позволява изчисляване и по старата, и по новата тарифа.

    След края на заседанието Ели Костова потвърди, че има възможност и за двете тарифи, но протестира срещу прехвърлянето на отговорността от страна на кмета, който предоставя решението на директорите на градини. “А става дума за огромни суми”, допълни тя.

    Градоначалникът бе бомбардиран с въпроси за състоянието на улиците, за заплатите на медицинските сестри в училищата и детските градини, за избирателно вкарване на определени докладни записки в ОбС и забавянето на други.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Ва
      важно
      42 -28
      13:48, 30 мар 2018
      Оставка! Оставка! Време е вече кмета да си ходи!
      • Ще
        Ще
        28 -9
        14:05, 30 мар 2018
        Ще си иде, то не остана много- есента на 2019. До тогава стягайте редиците щото ако карате само на уене ще видите пак мнозинство ама друг път. Пък за кмет...няма да съм жив.
      • Аз
        Аз ли да го изпълнявам?
        7 -9
        20:23, 30 мар 2018
        Не им се връзвай кмете!Глей си рахата!
    • 2
      Ad
      adf
      28 -15
      14:00, 30 мар 2018
      кауни сами си го избрахте
    • 3
      Ga
      Gargamel
      36 -21
      14:02, 30 мар 2018
      Баси сценария. Държавата си има закони и общината явно ги спазва...обществени поръчки срокове и т.н. кой не можа да се пробута извън закона та ровят срещу кмета. Ясно е че е врял и кипял този човек. Трудно ще го вкарат в капан.
    • 4
      Пр
      Проктър
      47 -13
      14:23, 30 мар 2018
      Таня Захариева ВЪН!!!!
      Писал съм го и преди.
    • 5
      Iv
      Ivanov
      59 -20
      14:38, 30 мар 2018
      Абе оставете кмета на мира всичко идва от тия лешояди общинските съветници...
    • 6
      Jh
      JHB
      22 -31
      14:42, 30 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 7
      Не
      не съм ти враг
      30 -25
      14:47, 30 мар 2018
      Кмете иди си достойно. да не срамиш за в бъдеще внуците си.Най разумното е да се оттеглиш.
    • 8
      Мм
      ммдааа
      43 -9
      14:48, 30 мар 2018
      не стига, че гласуваха текст без да са го чели, не стига, че я сътвориха една в Наредбата и сега не признават, ами имат и наглостта да го питат как да реагиарали и коя такса да прилагали. Той ли гласува вместо вас новите текстове? Като гласувахте кьорави ли бяхте какво променяте и какво се получава накрая? Франкенщайн! Ама вдигахте ръчички! Послушковци! Язък ви за влиянието и авторитета! Добри намерения и лошо изпълнение! Оправете си кашата като прегласувате текстовете и ги направите като хората! Не в единия да се казва едно, а в другия друго! Целия член го променете! Не на части!
      Харесвам · Отговор · 1m
    • 9
      Чо
      Чобанина
      23 -41
      15:08, 30 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Jh
        JHB
        18 -31
        15:15, 30 мар 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 10
      Ст
      Стой и гледай
      23 -11
      15:08, 30 мар 2018
      Да си берем кахъра как ще се справя общинката като не стигнат парите от събраните такси ха ха хааааааа цирк наречен гербер
    • 11
      Тр
      Тракиец
      32 -31
      15:10, 30 мар 2018
      Оставка Беливанов, ти си най некадърния кмет на Хасково, пълна марда и загубен чиновник !
    • 12
      Jh
      JHB
      22 -13
      15:17, 30 мар 2018
      По време на соца, беше началник на комунистическото Бзнс. Колко умения да има в едно нормално общество с пазарна икономика?
    • 13
      Ди
      димитровград
      16 -14
      15:38, 30 мар 2018
      Днес е петък в 17 ч. няма ли да има заповеди за отмяна ,уволнения,ще прпуснеш ли този петък.
    • 14
      Мн
      мнене на служител
      20 -17
      16:53, 30 мар 2018
      Е няма да има пропуск този петък най- не компетентните отиват на последен кръг.Керимова ,Налбантова и двете за лелки не стават в детските градини и те ще развиват Община Хасково,Иво ДИМОВда взема едновремено итази Община ибез това половината служители са от Димитровград.Резил голям Беливанов.
    • 15
      Ке
      Кежорк Ованесян-кореняк .
      19 -6
      17:58, 30 мар 2018
      Народе вината е във всички нас.Гнева ви е насочен целенасочено в грешната посока.Ако който и да е продава нещо забранено какво ще му се случи-затвор.Не плащайте водата и нещата ще тръгг по друг начин.Аз не плащам вода от една година.Водата не я пия,не готвя, нямам налягане на втория етаж.Като ми направят калкулация примерно 1лв.на кубик ще платя.Мисля,че мнозинството от гражданите ако постъпят така ще има резултат.
    • 16
      Мб
      мбал хасково
      11 -4
      19:39, 30 мар 2018
      В детските градини на гр. Хасково , родителите ще плащат старите такси ,тоест сумите които са плащали досега .А по въпроса за мед.сестрите, който какъвто трудов договор е подписал това му са привели в сметката днес.Така че дядо Добри да му мисли на стари години какво гледане ще получи!!!!!!
    • 17
      Тя
      Тя
      5 -6
      20:36, 30 мар 2018
      Тя и Настенка разпъва цял колектив да работи за нейните големи заплати и слава, ама на кой му пука. Хванала е шефа за носа и не иска да се пенсионира, макар че отдавна е навършила години за пенсия. Нахална и алчна, че и интригантка.
    • 18
      Ке
      Кенанския Маймун
      0 0
      06:30, 31 мар 2018
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини