От х:

Днес в x:

Станислав Дечев: 26-ти март е исторически ден за България

Изображение 1 от 5
    “Съдбата е предопределила 26-ти март да е исторически ден за България!”. С тези думи областният управител на Хасково Станислав Дечев започна словото си по време на тържественото честване - поклонение, посветено на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея тази вечер на площад „Свобода“.
    След като припомни събитията от 1913 година,  Дечев направи паралел с днешния ден, в който България е домакин на знаковата среща между ЕС и Турция. „Жестоките уроци на историята трябва не само да се помнят. От тях трябва да се учим. Днес политиците ни преподадоха един от тези исторически уроци. 26 март отново е съдбовен ден за България и за цяла Европа. Ден в който имаме отговорната задача да изградим диалога. България днес е стратегически фактор в Европейската политика, защото отново сме на кръстопът, но този път той, освен географски, е и исторически. Защото само ние българите знаем какво е да изгубиш всичко и да започнеш наново. Да преодолееш болката, да превъзмогнеш предателствата, да станеш добър съсед и с достойнство да продължиш напред. Това се случва днес във Варна-България надмогна собствената си историческа болка в името на трайния мир.“, подчерта в словото си областният управител. Станислав Дечев добави, че в сегашната сложна международна обстановка, не трябва да бъдем тесногръди и продължи:"Днес не трябва да търсим врагове и отплата за миналото, а да създаваме партньорства. В противен случай рискуваме да не получим прошка от децата си за пропилените възможности.“
    В края на думите си Станислав Дечев се обърна към наследниците на тракийци и дошлите да почетат паметта на загиналите през Балканската война за освобождението на тракийските българи, останали в пределите на Турската империя. „Скъпи тракийци, поклон пред вас и вашите предци! И благодарност за мъдростта, която ни завещахте: Да помним, но да не отмъщаваме.“
    В церемонията, на която почетен караул дадоха войниците от хасковското поделение 52740, беше отслужена и заупокойна молитва в памет на десетките свидни жертви. Цветя на Паметника на Незнайния войн поднесоха кметът на Хасково Добри Беливанов, от Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково, депутатът Евгения Ангелова и граждани. В тържественото честване – поклонение се включи и първият секретар на Генералното консулство на България в Одрин Радослава Кафеджийска.
    Отбелязване на Деня на Тракия продължава на площад "Свобода" с фолклорна програма.
     
    Красимира Славова
     
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Go
      gogo
      35 -10
      19:07, 26 мар 2018
      На това момче сигурно тройката му по история е фалшива!! Това слово е писано в центрата на ГЕРБ,както и фантасмагорийте които рецитираше на 3-ти март!!! Позор,какво ли биха казали нашите предци??
      • Ха
        хасковец
        6 -14
        20:12, 26 мар 2018
        Ж..е, ти за твоите се притеснявай по-добре.. Чужди... Виж коментара
    • 2
      Пъ
      Пълен фъш
      32 -8
      19:39, 26 мар 2018
      Тоя смешник с какви лицемерни думи говори че дам не си вярва, папагал безверник безродник гербаджия
    • 3
      Ха
      хасковец
      21 -7
      19:53, 26 мар 2018
      Тази година на паметника на Капитан Петко войвода защо няма цветя?
    • 4
      Че
      Честит празник!
      28 -3
      20:28, 26 мар 2018
      Честит празник, тракийци!
      Горд съм, че съм наследник на тракийските българи! Те оставиха домовете си, земята си, моите предци са оставили и детето си в името на общото благо!
      Поклон пред паметта им!
    • 5
      Гр
      гражданин
      6 -6
      20:40, 26 мар 2018
      Объркал си се ИМА
    • 6
      Бо
      Боляровец
      21 -3
      21:05, 26 мар 2018
      Баща му на тоя убавец с носията е шофьор в една държавна служба, пенсионер e и работи още, даже са му дали чисто нова служебна кола да не ходи пеш до Болярово. На всичкото отгоре си я кара и събота и неделя като лична. В Болярово се хвали че е заместник директор и ще седи докато си иска на работа. Ето един чудесен пример как всеки си прави каквото си иска и да става каквото ще!
    • 7
      Де
      ДЕТРОЙТА
      13 -1
      06:05, 27 мар 2018
      13 март хайванин прост .... 13 март
      ... Срам ме е че тоя е завършил пмг-то :))
    Последни новини