От х:

Днес в x:

3 °C

В Хасково поднесоха венци и цветя в Деня на Тракия

  С поднасяне на венци и цветя в Хасково беше отбелязан днешният 26 март – Ден на Тракия.

  Честването започна пред Паметника на Капитан Петко войвода. Пред скулптурата на войводата, наричан Закрилникът на Тракия, почит отдадоха представители на двете тракийски организации в Хасково, представители на политически партии, граждани.

  Част от потомците на тракийски бежанци поднесоха цветя и пред Паметника на незнайния воин, който е символ на свободата на България. В ритуала се включи вр. и. д. областен управител на Хасково Митко Петров.

  „Денят на Тракия е може би най-новият национален празник на България, който беше обявен като такъв с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 година“, заяви Кирил Сарджев – председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Той допълни, че празникът най-много се чества от тракийските дружества в страната.

  Припомни, че именно на днешна дата пада Одринската крепост под напора на българските войски. Само за 30 часа тя е сломена.

  „Празникът е характерен не толкова с воя на снарядите, стенанието на ранените, вихъра на воинската слава, а празникът е характерен с това, че ние трябва да се поучим от тези величави дати. Защото на тази дата за първи път, но да не е и за последен път, България се обединява в един лък – в едно се стичат за освобождението на Тракия, Македония, Егейска Тракия бедни, богати, селяни, занаятчии, момци с една идея да освободят България, Тракия, Мизия, Македония. И те падат в името на този идеал“, заяви Кирил Сарджев.

  Той призова такива празници да бъдат обединител за българската нация, а не разединител.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ди
   Димитров
   7 -2
   14:55, 26 мар 2021
   В Одрин турците отбелязват 26. март като черен ден в историята си.,
   • 13
    13 Март 13 Март 1913 година
    5 -3
    16:28, 26 мар 2021
    За да угодим на Западните Поробители смеинхме и календарите в Историята си
    ...............
    ВЪСТАНИЕ-То Е АПРИЛсКО !!!!!!
  • 2
   Ха
   Хасково
   9 -4
   16:40, 26 мар 2021
   А къде са ГЕРБ-таркийките?
   Нали си направиха герберско тракийско дружество?
   Защо ги няма точно на този ден- а иначе - големи ги вадят- сещате се кое!
   • Св
    Свидетел
    4 -5
    18:17, 26 мар 2021
    Киро саржев направи голям панаир пред целия град. Показа цялата си солидарност към любимото БКП. Възрастен човек, пък така да се излага.
  • 3
   Ап
   АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
   9 -4
   16:48, 26 мар 2021
   Да пратим Делян Суджука и Турските му Наркодилъри Велосипедисти да карат Водно колело в сухото езеро на Кенана :))
  • 4
   Чак след Балканската Война , П@макините стават гражданки
   .......
   А иначе П@макините още не са станали Хора - Ще станат някъде към 22 век Може би ?
   ........ Защо ? - Ами как е и днес в Родопите ?
   - Камиларя си има Камила , Тракиеца си има Магаре ,
   а Дядо П@мак си има Баба П@макиня
   • На
    Наблюдател
    1 -3
    17:13, 26 мар 2021
    При тях жената е някъде между камилата и магарето. Манталитет, ко да го прайш.
  • 5
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Хороскоп за 11.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  11 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
  11 апр 2021
  Последни новини