От х:

Днес в x:

19 °C

В Хасково поднесоха венци и цветя в Деня на Тракия

  С поднасяне на венци и цветя в Хасково беше отбелязан днешният 26 март – Ден на Тракия.

  Честването започна пред Паметника на Капитан Петко войвода. Пред скулптурата на войводата, наричан Закрилникът на Тракия, почит отдадоха представители на двете тракийски организации в Хасково, представители на политически партии, граждани.

  Част от потомците на тракийски бежанци поднесоха цветя и пред Паметника на незнайния воин, който е символ на свободата на България. В ритуала се включи вр. и. д. областен управител на Хасково Митко Петров.

  „Денят на Тракия е може би най-новият национален празник на България, който беше обявен като такъв с постановление на Министерски съвет от 23 март 2006 година“, заяви Кирил Сарджев – председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Той допълни, че празникът най-много се чества от тракийските дружества в страната.

  Припомни, че именно на днешна дата пада Одринската крепост под напора на българските войски. Само за 30 часа тя е сломена.

  „Празникът е характерен не толкова с воя на снарядите, стенанието на ранените, вихъра на воинската слава, а празникът е характерен с това, че ние трябва да се поучим от тези величави дати. Защото на тази дата за първи път, но да не е и за последен път, България се обединява в един лък – в едно се стичат за освобождението на Тракия, Македония, Егейска Тракия бедни, богати, селяни, занаятчии, момци с една идея да освободят България, Тракия, Мизия, Македония. И те падат в името на този идеал“, заяви Кирил Сарджев.

  Той призова такива празници да бъдат обединител за българската нация, а не разединител.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Ди
   Димитров
   7 -2
   14:55, 26 мар 2021
   В Одрин турците отбелязват 26. март като черен ден в историята си.,
   • 13
    13 Март 13 Март 1913 година
    5 -3
    16:28, 26 мар 2021
    За да угодим на Западните Поробители смеинхме и календарите в Историята си
    ...............
    ВЪСТАНИЕ-То Е АПРИЛсКО !!!!!!
  • 2
   Ха
   Хасково
   9 -4
   16:40, 26 мар 2021
   А къде са ГЕРБ-таркийките?
   Нали си направиха герберско тракийско дружество?
   Защо ги няма точно на този ден- а иначе - големи ги вадят- сещате се кое!
   • Св
    Свидетел
    4 -5
    18:17, 26 мар 2021
    Киро саржев направи голям панаир пред целия град. Показа цялата си солидарност към любимото БКП. Възрастен човек, пък така да се излага.
  • 3
   Ап
   АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ 04.04
   9 -4
   16:48, 26 мар 2021
   Да пратим Делян Суджука и Турските му Наркодилъри Велосипедисти да карат Водно колело в сухото езеро на Кенана :))
  • 4
   Чак след Балканската Война , П@макините стават гражданки
   .......
   А иначе П@макините още не са станали Хора - Ще станат някъде към 22 век Може би ?
   ........ Защо ? - Ами как е и днес в Родопите ?
   - Камиларя си има Камила , Тракиеца си има Магаре ,
   а Дядо П@мак си има Баба П@макиня
   • На
    Наблюдател
    1 -3
    17:13, 26 мар 2021
    При тях жената е някъде между камилата и магарето. Манталитет, ко да го прайш.
  • 5
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Хороскоп за 18.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
  18 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
  18 юни 2021
  Последни новини