От х:

Днес в x:

Таня Захариева: Родителите трябва да плащат по лев на ден за детска градина

По лев на ден трябва да плащат родителите, които отговарят на условията, за посещенията на детето си в детска градина. Това заяви за Haskovo.net шефката на ОбС Хасково Таня Захариева и припомни, че такова е решението на Общинския съвет, което вече е влязло в сила.

Припомняме, че директорите на детски градини събират от родителите такса за февруари в стария размер, а кметът Добри Беливанов сезира прокуратурата и областния управител за незаконност на това решение. Според администрацията така формулирано, решението на ОбС може да се тълкува по няколко начина.

“Няма такова нещо. Решението е еднозначно и се тълкува по един единствен начин – родителите, които отговарят на условията – поне единият да има постоянен или настоящ адрев в Хасково, ползват облекчението и плащат по лев на ден за детето си”, категорична бе Таня Захарева. Тя допълни, че всеки засегнат гражданин – родител на дете, посещаващо градина, който е платил таксата в стария размер, може да търси отговорност за това от кмета. “Общинският съвет също по закон трябва да следи за изпълнението на решенията му”, допълни Захариева.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

  • 1
    Яд
    Ядосан.
    26 -4
    16:48, 7 мар 2018
    За трябване трябва,но аз вчера платих 66 лева.
    • Ха
      Хасковлия
      56 -10
      17:16, 7 мар 2018
      Захариева, кога сколасахте и тук да осветите? Направо сте като Слънце - огрявате на всякъде - в газовото дружество, в адвокатската кантора и тук в Общинския съвет. Вие сте жена - мечта! По три и повече работи наведнъж правите! Браво! Милея за Вас и се притеснявам, дано не се преуморите /разбирай задавите/!
    • Ог
      Огън
      28 -10
      19:28, 7 мар 2018
      По смешна корекция на наредба е нямало. Нарочно е направена така, или пък толкова могат. Безумно е, първо я объркаха после на извънредна сесия я дооплетоха. Вижте си закона за образование, къде ви е на община Хасково почасовата грижа. Имам дете на 6 години трябва да мога да го дам в градина до обед например. Защо да плащам пълна такса? И да вярно е че сте приели нещо което може да се тълкува по три начина. Ако вашите юристи не могат да го напишат като хората, ползвайте юридически съветници. Идете в Димитровград или по-далеч където не ви познават колко сте некадърни. Помолете и платете да ви я напишат свястно. Четох я и не разбрах колко трябва да платя, ще ми се да е един лев на ден, но виждам и друг по скъп вариант от сегашния. Кой е верен? Юристите ни да се явят на опреснителен курс, или просто ползвайте други.
    • Ас
      Асковски бек
      13 -1
      10:17, 8 мар 2018
      Аз да попитам госпожата - тя колко плащаше, за да ходят нейните деца на детска градина?
      Хубав ден
  • 2
    Ма
    Мария
    28 -2
    16:55, 7 мар 2018
    Всички плащаме таксите, както досега.На въпроса“ защо?“, отговора е "нямаме заповед за промяна на таксите"
    • Не
      НЕ СИ МИЙТЕ. РЬЦЕТЕ
      19 -4
      17:20, 7 мар 2018
      Цените в прграмата за такси за дг, не са променени!
    • Ле
      Лена
      22 -1
      17:59, 7 мар 2018

      Когато им наредят да се смени таксата и в програмата ви таксата ще се смени.Значи няма нареждане за смяна на таксите от общината.Аз поне така разбирам.

    • Ма
      майката на майките
      7 -5
      09:38, 8 мар 2018
      Ами кмета не им нарежда за да събира още пари и да ги трупа чичо Скруч за още по дърти години. Не плащайте бе хора. Казват ви- прието е , влязло е в сила. И като ви взимат повече пари- съдете ги. Само така ще се научат общинските чиновници че има по-важни хора от тях и това са гражданите които плащаме заплатите и на табаковата и на златка караджовата.
  • 3
    Юр
    юрист
    32 -6
    16:57, 7 мар 2018
    Г-жа вижте си решението. ясно е желанието да стане таксата левче на ден, обаче решението може наистина да се тълкува поне по три начина. Вземете се в ръце и пак ако е необходимо коригирайте тези такси хранодни и т.н. Нека да е ясно.
    Иначе си е популистко "ние искаме да е левче и вижте дори гласувахме ама кмета не ще да взема само левче". Напишете го така, че да няма мърдане. Аз като юрист с дългогодишна практика ви обяснявам, че не три а четири тълкувания на тази променена наредба мога да представя на прима виста.
    правилно хората внасят старата сума за градина. В тая каша утре можете да кажете кмета или пък директорките са виновни че не са сметнали правилно и предвиждам едно яко сечене на директорки. Затова моля вижте си наредбата
    • Ww
      www
      16 -16
      19:09, 7 мар 2018
      Сигурно всеки текст може да се тълкува поне по три начина. Хора като вас май с това си вадят хляба? Проблема не е в наредбата. Проблема е в нежеланието на кмета да изпълни това решение. Същото като финансирането на спортните клубове миналата година. Защо не желае? Защото ако изпълни решението общината ще трябва да дофинансира издръжката на детските градини с по-голяма сума от досегашната. Допълнителната сума не е проблем за общинския бюджет, но явно кмета има други виждания за разходването на тези средства. А това са нашите пари от данъци!.
  • 4
    Юр
    юрист
    44 -7
    17:00, 7 мар 2018
    а какво качество очаквате на образование и грижи при 1 лев такса??? ай сиктир драги зрители- в магазина левче кога е имало нещо качествено..НИКОГА
    Защо съветниците не се откажат от заплатите си бях чел някъде че годишно са над 400 хиляди лева, защо не ги отстъпят за ремонта на една детска градина например нашата Ян бибиян
    • Не
      Не така!
      24 -9
      19:20, 7 мар 2018
      Има общини, където детските градини са безплатни,! Повярвайте ми качеството е много по-добро от хасковските детски градини, където плащаме между 50 и 72лв.
    • Ww
      www
      16 -10
      19:25, 7 мар 2018
      Отговорих на горния ти коментар. Сега като чета този ми става ясно, че никакъв юрист не си. Ти си просто ТРОЛ. Аман от драскачи на общинска хранилка опитващи се да формират "правилното" обществено мнение. Ай сиктир на тебе.....
    • Jo
      John
      2 -2
      14:15, 8 мар 2018
      какво си му отговорил, бе путьо?!
      аман от прости гербави тикви, една наредба не могат да приемат 3 години вече!
  • 5
    Ро
    Родител
    28 -2
    17:28, 7 мар 2018
    Госпожи и господа общински съветници,моля,не се вайкайте и не губете времето и парите на родителите на детските заведения.
    Вече близо 365 дни умувате, умувате и НЕ сте изумували НИЩО,а парите на хората си вървят.
    Един път речете: " Ще се намалят таксите в градините,друг път ще се увеличат.Ами хайде вече се разберете и речете,ама и го направете,например От 01.09.2018 г. престой на едно дете на ден в детско заведение ,ще е в размер на 1 лв с ДДС.Като oзадължителната такса на месец ще бъде в размер на 30 лв с ДДС.
    Направете го бе хора!!!
    Обществото вече се измори с вашите интриги и обещания.Един човек е човек ,когато си държи на думата!!!
    Бъдете хора,направете добро,не бъдете алчни,хората ви виждат и си мълчат до едно положение,после почти ли се да се говори,ще стане страшно!!!
    Народът ви е избрал,незабравяйте!!!!
  • 6
    12
    123456_1520437241
    16 -9
    17:40, 7 мар 2018
    “Чакали заповед на кмета”? Има приета наредба, защо е необходимо кмета да издава заповеди? Ако кмета не издаде заповед тази наредба не влиза ли в сила?
    • 23
      233
      19 -5
      18:02, 7 мар 2018

      Ама си приказвате.Кмета назначава директорките на детските градини.Те си чакат той да каже - Сменяме таксите! Като не казват нищо от общината как ще започнат да ви събират нови такси бе хора?

    • Ам
      АМАН ОТ ТЪПАЦИ
      9 -3
      08:44, 8 мар 2018
      Хей, дебил такъв, директорите да не са юристи? Ха ти кажи влиза ли в сила наредбата или не?
    • От
      Отговор на номера отгоре
      2 -2
      13:42, 8 мар 2018
      За информация -Не влиза в сила наредбата, без заповед на кмета. А пък, ако ти се иска може на теб да ти влезе някъде, нещо.
  • 7
    Ха
    Хасково
    18 -17
    19:31, 7 мар 2018
    Хора ,давайте да се организираме и да махаме тоя дядка от тоя пенсионерски дом дето си спретна в общината.Града ни от както ДЕДО ви добри е кмет е опустял и умрял ,улиците са тъмни дупки зеят навсякъде кучета вият и хапят заприличахме на забравено от света село, кал и мръсотия , Снега не изчистиха ама писмата с данъците на Трети март разнесоха .
    • Ха
      Хасково-re
      12 -10
      21:36, 7 мар 2018
      16 години робство много бързо ги забрави или и ти си бил от отбора на робовладелците ,че говориш така,защото сега нямате лапаница.
  • 8
    Ха
    Хасковлия
    13 -7
    07:49, 8 мар 2018
    Не махайте дядката а когато гласувате за общински съветник се замислете тези малоумници там дали заслужават да са местния ни парламент защото те са само на ясла за заплата с гънки в сивото на километри
  • 9
    Sp
    SpaceX
    5 -3
    10:52, 8 мар 2018
    Да се въведе отрицателна такса - да плащат на родителите, които пращат децата си на детска градина.
  • 10
    Че
    Чернобилски мутант
    10 0
    11:57, 8 мар 2018
    Тая Захариева много кадърна жена бе Ми тя на много служби нагласена как се оправя тази жена То трябва да си вундеркинд за да се справи човек И колко ли ЛЕВЧЕТА получава от всички тия назначения Започвам да се притеснявам от ПРЕТОВАРЕНОСТТА и и си мисля за Ирена --бившата областна и тя така бе претоварена Милата Захариева дай малко ЗАДЕН ХОД не предизвиквай СЪДБАТА
  • 11
    Ми
    Мисъл
    6 -2
    13:48, 8 мар 2018
    Има наредба ДА но ако прочетеш наредбата и промяната която господата общински съветници в лицето на госпожата направиха просто няма да разбереш какво се променя и ти в коя промяна попадаш направих си труда да я прочета но за бога братя не разбрах така грамотно е поправена че пак господата общински ще са прави но ооооооооо толкова им сече акъла какво да правим.
  • 12
    Мерака е едно, моженето съвсем друго !
  • 13
    Pr
    Pr
    5 0
    14:42, 8 мар 2018
    Има ли съд и прокуратура? Има ли областен нали те следят за законност. Нека да излезнат и да кажат законно е решението на общинския съвет правилно трябва да се начисли Еди колко си лева такса. Що мълчат? Като виждат че решението е оакано. Безумно е.
Последни новини