От х:

Днес в x:

Станислав Луков-архитектът ротарианец

За него няма тайни в архитектурата. Сградите му са стилни, с изчистена линия, с перфектни обеми. Затова е търсен и тачен. Архитект Станислав Луков не крие, че е претрупан с работа. Има поръчки освен в Кърджали и в други градове в страната и чужбина. Съвременният облик на Кърджали се дължи основно на неговото архитектурно бюро „Луков Дизайн“.

Житейският и професионален път на архитект Луков е свързан с Родопите. Роден е в Мадан. Завършва архитектура в Баухаус Университет във Ваймар, Германия. Прибира се в Кърджали, където отсядат родителите му. Започва работа в Териториална проектантска организация през 1985 г. През 1991 г. създава своето архитектурно бюро. Построеното по негови проекти се отличава с европейски стил, изчистени линии и ефектност. Перфекционизъм има и при проектирането на реконструкции на знакови за града сгради като комплекс „Орфей“, хотел „Перперикон“, Бизнесинкубатора, НАП.

През 2006 г. е удостоен с наградата Архитект на годината за проекта на комплекс „Орфей“, а през 2007 г. печели второ място за „Вили Болярка“ в зоната за отдих Главатарци. Отличията са на авторитетният в бранша вестник „Строителство и имоти“.

Последните години са благодатни за дейността арх. Луков. Бумът в строителството е характерен за няколко от големите градове в страната. При Кърджали има една цикличност от 7 години, когато се наблюдава строителен ръст.

Отварянето на ГКПП „Маказа-Нимфея“ доведе в Кърджали инвеститори от Гърция.

Ръстът в усвояването на средства от програмите, финансирани от Европейският съюз направи атрактивни къщите за гости в селските райони. Все повече са поръчките за такива сгради.

Пак по европейски програми се строят и реконструират спортни съоръжения-спортни площадки, стадиони и зали. Архитект Луков проектира стадионите в Кърджали и Момчилград, както и закрития плувен басейн в областния център.

В момента усилията на общини в региона са насочени към санирането на жилищни сгради, което също изисква проектиране, подчертава архитект Луков.

Архитектурното бюро „Луков Дизайн „дава модерният облик на Кърджали и областта. Около тази констатация се обединиха представители на държавната и местната власт, които почетоха честването на четвъртвековен юбилей на дружеството през 2016 г. Церемонията се състоя в комплекс „Воденицата“. Присъстваха тогавашния областен управител Илия Илиев, председателят на общинския съвет Раиф Мустафа, бившия зам. -кмет Иван Велев, секретарят на общината Сезгин Бекир, кметовете на Ардино Ресми Мурад и на Крумовград Себихан Мехмед, представители на общински администрации и бизнеса.

  Арх. Станислав Луков направи кратка презентация на проектите, по които е работил през последните двадесет и пет години в Кърджалийска област. Той и скулпторът Зиятин Нуриев презентираха съвместния си проект за оформяне на пространството на кръстовището на „Булаир“ и „Беломорски“ в мемориал посветен на трите световни религии, които са съжителствали в Кърджали.

Вие изградихте облика на нашата област. Двадесет и пет години вие положихте много труд в тази насока, подчерта  Илия Илиев. Той изрази убеденост, че „Луков Дизайн „дълги години още ще постига успехи в проектирането.

Поздравителен адрес от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис прочете секретарят на общината Сезгин Бекир. В него се подчертава, че двадесет и  пет години бюрото се е развивало динамично и с висок професионализъм. Създадени са традиции в проектирането. Архитектурно бюро „Луков Дизайн“ има значителен принос в модернизирането на Кърджали, отбелязва градоначалникът.

Арх. Луков е един от учредителите на Ротари клуб-Кърджали и един от първите му президенти. Неговият мандат начело на клуба съвпада с настъпването на новото хилядолетие и се смята за знаков.

Клубът имаше за приоритети разширяването на обсега на международното сътрудничество в полза  на трансграничните общности, както и работа сред младите хора, получили признание сред връстниците си, чрез чартирането на Ротаракт клуб.

По инициатива на арх. Луков през ротарианската 1999/2000 г. се създава и чартира Ротаракт клуб Кърджали.

Пак по време на неговия мандат като президент на 17. 06. 2000г. в гр. Одрин се състоя първата балканска среща на ротарианци от долината на реките Арда, Тунджа и Марица: България, Гърция и Турция.

През 1999-2000 бе реализиран проект на тема „Адаптация на деца в неравностойно положение чрез средства на изкуството и театъра“, ръководен от Димитър Игнатов и финансиран от Ротари Фондация

През 1999 г. членовете на Ротари клуб-Кърджали събраха и приведоха 7500 DM – за възстановяване щетите от разрушителното земетресение в Република Турция

За поредна година бяха дарени хранителни продукти и дрехи за социални домове на територията на Кърджалийска област: Дом „Майка и дете“ гр. Кърджали, Дом за сираци гр. Крумовград и Дом за деца с. Добромирци.

Продължи да се осъществява програмата за краткосрочен младежки обмен. На 24 май бяха наградени отлични ученици.

Слабостта на арх. Луков е джазът. През последните години той организира джаз-срещи. Миналата година те прераснаха в джаз фестивал в Кърджали.

 Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини